Ν.Δ.: «Τρύπα στο νερό η απόφαση για το χρέος»

Ν.Δ.: «Τρύπα στο νερό η απόφαση για το χρέος»

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup, σχολίαζαν στενοί συνεργάτες του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, λίγη ώρα μετά την επικοινωνία του προέδρου της Ν.Δ. με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθετούν απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σχετικά με τη ρύθμιση για το ελληνικό χρέος, ενώ σημειώνουν ότι για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στις 24 Μαΐου, η κυβέρνηση έχει βαρύ έργο να φέρει εις πέρας. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη χαρακτήριζαν «τρύπα στο νερό» την απόφαση για το χρέος, σημειώνοντας ότι υπολείπεται σημαντικά από τον πήχυ που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε θέσει, ενώ παραπέμπεται για τα τέλη του 2018, δηλαδή επί των ημερών της… επόμενης κυβέρνησης.

Ως προς τα βήματα που απαιτούνται για την οριστικοποίηση της αξιολόγησης, η Συγγρού σημειώνει ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει το συμπληρωματικό πακέτο των έμμεσων φόρων, τις περικοπές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων (ειδικά μισθολόγια ή προσωπικές διαφορές), τον νέο προληπτικό μηχανισμό αυτόματων περικοπών, το πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Τα «αφηγήματα» Τσίπρα

Παρά το γεγονός ότι η συμπολίτευση πέρασε αλώβητη από τη βάσανο της προχθεσινής ψηφοφορίας, στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι «τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για την κυβέρνηση». Κι αυτό διότι η εφαρμογή των ψηφισθέντων μέτρων αλλά και η νομοθέτηση των νέων θα γίνουν σε καθεστώς προϊούσης πολιτικής απονομιμοποίησης της κυβέρνησης, η οποία θα λάβει διαστάσεις ευθείας αμφισβήτησης ήδη από το φθινόπωρο. Αυτό, σύμφωνα με τους επιτελείς της Συγγρού, συμβαίνει καθώς ένα προς ένα κονιορτοποιούνται τα βασικά «αφηγήματα» του κ. Τσίπρα και συγκεκριμένα:

• O μύθος της «κοινωνικής ευαισθησίας του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς πλήττονται ευθέως και τα πλέον ασθενή στρώματα.

• O μύθος της «σκληρής διαπραγμάτευσης των κ. Τσίπρα και Καμμένου», αφού συνθηκολόγησαν αποδεχόμενοι κάθε απαίτηση.

• O μύθος για το «χρέος» καθώς, όπως εκτιμά η Συγγρού, η όποια συμφωνία θα απέχει μακράν από τις «αυταπάτες» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρμόδιος συντονιστής Χρ. Σταϊκούρας επιχειρηματολόγησε χθες για την επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους από τον Ιανουάριο του 2015, ενώ επικαλέστηκε σειρά δημόσιων εκθέσεων και εγγράφων, που αποδέχεται και η κυβέρνηση, προκειμένου να καταρρίψει το επιχείρημα που διατύπωσε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας ότι «για πρώτη φορά μπαίνει στο τραπέζι το ζήτημα του χρέους».

Στον απόηχο της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης εγκαινιάζει το επόμενο διάστημα κύκλο περιοδειών ανά την Ελλάδα, προκειμένου να πείσει για την εναλλακτική πρόταση της Ν.Δ., να προσεγγίσει ακροατήρια, μέχρι πρότινος προνομιακά για την κυβέρνηση, όπως οι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και αγρότες και, τελικά, να μεγεθύνει το δημοσκοπικό προβάδισμα που ήδη καταγράφει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από το επιτελείο του δηλώνεται κατηγορηματικά ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα υποκύψει στον πειρασμό του λαϊκισμού και είναι έτοιμος να υιοθετήσει και αντιδημοφιλείς αποφάσεις, όπως έδειξε και κατά την προχθεσινή συζήτηση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, σχετικά με το αγγελιόσημο. Το αγγελιόσημο, που λειτουργεί ως εργοδοτική εισφορά για τα Ταμεία των δημοσιογράφων, υπέρ της κατάργησης του οποίου, μαζί με άλλους «υπέρ τρίτων» φόρους, έχει ταχθεί ήδη από τον Ιούνιο του 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ηγετική ομάδα της Συγγρού ήταν σε λογική υπερψήφισης του άρθρου με το οποίο καταργείται το αγγελιόσημο, αποδεχόμενη εντέλει το «παρόν» μετά τη συμφωνία του υπ. Εργασίας με τις ενώσεις του κλάδου, με την οποία δόθηκε παράταση μέχρι τα τέλη Ιουλίου, προκειμένου να αναζητηθεί λύση. Ωστόσο, αυτή η θέση του κ. Μητσοτάκη φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να τον έφερε σε αντίθεση με τις απόψεις βουλευτών της Ν.Δ. – πρώην δημοσιογράφων, προς τους οποίους φαίνεται ότι διαμηνύθηκε ότι είναι βουλευτές και όχι εκπρόσωποι συντεχνιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή