ΠΑΣΟΚ: Αρνητική η συμφωνία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόσταση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης από την πραγματικότητα εντοπίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς εκτιμούν ότι ο ενθουσιασμός που εκπέμπεται από το Μαξίμου είναι απολύτως αναντίστοιχος προς τα πραγματικά δεδομένα. Στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εκτιμούν ότι η συμφωνία θα αποδειχθεί απολύτως αρνητική για την οικονομία και τονίζουν πως πρέπει να υπάρχει και μια στάση αναμονής για το τελικό, κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου, όπου είναι πιθανόν να αναδειχθούν και άλλα, άγνωστα σήμερα, σημεία της συμφωνίας. Αναφέρουν ότι πρακτικά, από τις 24 Μαΐου και έπειτα η χώρα θα εισέλθει στην «εποχή αυτοματοποιημένων μέτρων λιτότητας, με περικοπές μισθών και συντάξεων». Οπως λένε, η συγκεκριμένη πρόβλεψη συνιστά «διαρκή επιτροπεία της χώρας» και εκπλήρωση του «ονείρου του κ. Σόιμπλε». «Τα έδωσαν όλα. Και αυτή τη φορά… χωρίς αυταπάτες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Δημ. Συμπαράταξης.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης οδήγησε: Πρώτον, «σε έναν μόνιμο μηχανισμό αυτόματων περικοπών, αν δεν υλοποιούνται οι “στόχοι”, που θα ενεργοποιείται ερήμην της Βουλής, σε προσυμφωνημένα “πεδία”. Μεταξύ των οποίων και οι μισθοί και οι συντάξεις, που δήθεν διασφάλισε το σχέδιο νόμου του “περήφανου” Κατρούγκαλου». Δεύτερον, στη δέσμευση της χώρας με πρόβλεψη Συμπληρωματικού Μνημονίου (supplemental MoU). Τρίτον, σε άμεση φοροκαταιγίδα, πώληση των «κόκκινων» δανείων και δημιουργία υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων που θα ελέγχεται απολύτως από την τρόικα. Και, τέταρτον, μια υπόσχεση για «κατευθυντήριες αρχές» ως προς το χρέος μετά το 2018. Δηλαδή, αναφέρεται χαρακτηριστικά, «τίποτε περισσότερο από την απόφαση του Eurogroup το 2012 και μάλιστα, όπως φαίνεται, με χειρότερους όρους».

Ως ένα «διαρκές μνημόνιο που θα συνδέει τη βιωσιμότητα του χρέους με ένα δημοσιονομικό κόφτη, ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα και εκβιαστικά», περιγράφει (9,84) τη συμφωνία με τους δανειστές ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Ν. Ανδρουλάκης. «Η κυβέρνηση ήταν μεταξύ δύο επιλογών: Μνημόνιο “κάβα” ή μνημόνιο για πάντα που ήταν και η επιλογή του κ. Σόιμπλε εδώ και πολλούς μήνες», είπε χθες (ΕΡΤ) ο κ. Θ. Μωραΐτης, ο οποίος επισήμανε πως τελικά ο κ. Τσίπρας έκανε τη δεύτερη επιλογή. Στην ομιλία του κ. Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Θ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος επισήμανε πως ο πρωθυπουργός ανέφερε ξεκάθαρα ότι ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης, ο λεγόμενος «κόφτης» συνιστά πρόταση της κυβέρνησης. «Συνεπώς, τα οριζόντια μέτρα και η οριζόντια μείωση δαπανών μεταξύ των οποίων και μισθών-συντάξεων θα έχουν πλέον ονοματεπώνυμο: ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή