«Πόθεν έσχες» πολιτικών με καθυστέρηση

«Πόθεν έσχες» πολιτικών με καθυστέρηση

7' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλη χρονική καθυστέρηση και με τρόπο, τελικώς, ο οποίος συρρικνώνει το εύρος της διαφάνειας που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις, δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα οι δηλώσεις των πολιτικών προσώπων του έτους 2013 – για τη χρήση 2012.

Υπενθυμίζεται ότι έκτοτε άλλαξαν όχι μόνο κυβερνήσεις, αλλά και μεγάλο τμήμα του πολιτικού προσωπικού, καθώς μεσολάβησαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις: Είναι ενδεικτικό πως στις δημοσιοποιηθείσες δηλώσεις δεν υπάρχουν των πολιτικών αρχηγών Στ. Θεοδωράκη και Β. Λεβέντη, μελών των Κ.Ο. του Ποταμιού και της Εν. Κεντρώων, μεγάλος αριθμός (νέων) βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ή και άλλων κομμάτων.

Επί του περιεχομένου, αξιοσημείωτο είναι πως για πρώτη φορά αφαιρέθηκαν, βάσει του νέου νόμου και για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων, στοιχεία σχετικά με τα ακίνητα, γεγονός το οποίο μπορεί εύκολα να δημιουργήσει παραπλανητική εικόνα για τους κατόχους: καθώς εμφανίζονται μόνο εγγραφές ακινήτων, μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση μεγαλοϊδιοκτησίας, ενώ ουσιαστικά πολλές αφορούν μόνο ένα συγκεκριμένο ακίνητο.

Επίσης, για πρώτη φορά οι δηλώσεις δόθηκαν στους δημοσιογράφους με ηλεκτρονική μορφή –όχι εντύπως–, αλλά με απόντα κατά τη διαδικασία τον αρμόδιο αντιπρόεδρο Γ. Βαρεμένο. Σε γραπτή δήλωση του κ. Βαρεμένου, και προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον επανάληψη μιας «αυτοδιάψευσης» της Επιτροπής, δεν υποστηρίζεται σε αντίθεση με το παρελθόν ότι από τους ελέγχους δεν προκύπτουν προβληματικές περιπτώσεις. «Η Επιτροπή, μετά το πέρας του ελέγχου από τους ορκωτούς λογιστές και με βάση πάντοτε την έκθεση αυτών και την ηλεκτρονική επεξεργασία των δεδομένων όλων των δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων, διατηρεί αρμοδιότητα για επανέλεγχο των ως άνω δηλώσεων, όποτε αυτό καταστεί αναγκαίο», σημειώνεται. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι για περιπτώσεις ακόμη και (σημερινών) υπουργών, με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα έγινε προσφάτως επανέλεγχος, στο πλαίσιο του οποίου είχε ανεπισήμως αναφερθεί πως θα ζητείτο ακόμη και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Ούτε για τις σοβαρές εκείνες περιπτώσεις υπήρξε έστω τώρα πλήρης ενημέρωση.

Τούτων δοθέντων και σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς, σημειώνεται: Ο σημερινός πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έχει εισοδήματα 66.864, ένα ακίνητο 114 τ.μ. στην Αθήνα, καταθέσεις 6.999 ευρώ στην Εθνική και μία μοτοσικλέτα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει εισοδήματα 70.397 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση και 11.203,79 ευρώ από λοιπά εισοδήματα. Δηλώνει 19 ακίνητα. Οι καταθέσεις του ανέρχονται σε 162.306 ευρώ σε Εθνική και HSBC, διαθέτει ένα αυτοκίνητο 1.400 κ.ε. και δηλώνει συμμετοχή στην Επιχείρηση Κήρυξ Α.Ε. 

Ο Ν. Μιχαλολιάκος δηλώνει εισοδήματα (μαζί με την Ελένη Ζαρούλια) 271.050, δέκα εγγραφές ακινήτων του ίδιου και της συζύγου, καταθέσεις 183.372 ευρώ, ενώ συμμετέχουν και σε δύο επιχειρήσεις. Η Φώφη Γεννηματά (εκείνη τη χρονιά αναπλ. υπουργός Εθν. Αμυνας) δηλώνει έσοδα 70.000 ευρώ (μαζί με σύζυγο), συνολικές καταθέσεις σχεδόν 10.000 ευρώ, ενώ διέθετε μικρό χαρτοφυλάκιο μετοχών (Εθνική Τράπεζα και Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης).

Ο Π. Καμμένος έχει εισοδήματα 179.493 ευρώ, 21 εγγραφές ακινήτων, καταθέσεις 44.439 ευρώ, 16 λίρες Αγγλίας και 80 δολάρια, δηλώνει ένα αυτοκίνητο 6.000 κ.ε. (δηλώνεται σε ακινησία λόγω αδυναμίας πώλησης), η σύζυγός του ένα αυτοκίνητο 2.000 κ.ε., σκάφος 8,3 μ. ανοιχτού τύπου, και συμμετοχή σε επιχείρηση με κεφάλαιο 163.900 ευρώ. Ο Δ. Κουτσούμπας δηλώνει μαζί με τη σύζυγό του εισοδήματα που ανέρχονται σε 44.255 ευρώ. Εχουν έξι εγγραφές ακινήτων και συνολικές καταθέσεις 12.565 ευρώ.

Καταθέσεις βουλευτών – υπουργών

Χρονιά εκλογών το 2012, με τη χώρα να βρίσκεται για τα καλά στη δίνη της κρίσης. Πέραν του ιστορικού όσον αφορά τα τότε δηλωθέντα εισοδήματα και καταθέσεις, έχει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον το στοιχείο της μεταβολής των περιουσιακών στοιχείων σε εκείνη τη χρονική συγκυρία. Υπό αυτό το πρίσμα, αξιοπρόσεκτα είναι μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται να προχωρά το 2012 σε σημαντικές πωλήσεις κυρίως μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολόγων, αλλά και στην αγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολόγων. Ο σημερινός υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης εμφανίζει σημαντική πώληση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων. Μαζί με τη σύζυγό του, ο κ. Σταθάκης δηλώνει τραπεζικές καταθέσεις 1,9 εκατ. ευρώ σε τράπεζες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Μεγάλη αύξηση στα εισοδήματά του εμφανίζει το αρχηγικό ζεύγος της Χρυσής Αυγής: Ν. Μιχαλολιάκος και Ελένη Ζαρούλια δηλώνουν εισοδήματα 87.188 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση και 183.862 ευρώ από «λοιπά εν γένει έσοδα (οικονομικές ενισχύσεις, δάνεια, δωρεές κ.λπ.)». Την προηγούμενη φορά δήλωναν συνολικά 57.630 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις τους: Από σχεδόν 27.000 ευρώ ανέρχονται στη νέα δήλωση στα σχεδόν 183.000 ευρώ. Ξεχωρίζει επίσης και η περίπτωση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ν. Μίχου, που ασχολείται με τη γεωργία: στην προηγούμενη δήλωση παρουσίαζε ζημίες ύψους 67.000 ευρώ. Στη δήλωση χρήσης 2012 οι ζημίες φαίνεται να αυξάνονται κατακόρυφα: 165.000 ευρώ.

Κατά τα λοιπά, και πέραν του κ. Σταθάκη, με αξιοπρόσεκτες καταθέσεις εμφανίζονται ο κ. Δ. Κρεμαστινός με 1.931.493 ευρώ και 250.000 δολάρια, η κ. Θεανώ Φωτίου με 26.000 ευρώ σε ελληνικές τράπεζες και 70.000 λίρες Αγγλίας σε βρετανική τράπεζα, ο κ. Στ. Κοντονής με 151.000 ευρώ, ο κ. Ευ. Αποστόλου με 400.000 ευρώ και ο κ. Γ. Βαρεμένος με 400.000 ευρώ.

Η κ. Ολγα Γεροβασίλη

Από πλευράς εισοδημάτων, η κυρία Ολγα Γεροβασίλη εμφανίζει εισοδήματα 159.726 ευρώ, ενώ την προσοχή πολλών προσείλκυσε η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, καθώς τον εμφανίζει να ανοίγει εκείνη τη χρονιά δύο τραπεζικούς λογαριασμούς στις ΗΠΑ με συνολικό ποσό σχεδόν 140.000 δολάρια.

Πολιτικοί 2013 (Χρήση 2012)

Οικονομικοί Υπεύθυνοι Κομμάτων 2013 (Χρήση 2012)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή