Κοτζιάς – Κουρτς για το προσφυγικό

Κοτζιάς – Κουρτς για το προσφυγικό

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια σειρά από κινήσεις καλής θελήσεως ανά χείρας συνάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, χθες το πρωί στη Βιέννη, τον Αυστριακό ομόλογό του Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο κ. Κοτζιάς απηύθυνε πρόσκληση για επίσκεψη του κ. Κουρτς στην Αθήνα, ενώ πρότεινε στον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών τη συνδιοργάνωση, το 2017, μιας συνάντησης για τον διαθρησκειακό διάλογο, κατά τα πρότυπα εκείνης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα. Στις διευρυμένες συνομιλίες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ήταν παρούσα και η πρέσβειρα κ. Χρυσούλα Αλειφέρη, που, μαζί με τον κ. Κοτζιά, επέστρεψε στο πόστο της στη Βιέννη.

Στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο υπουργών βασικό θέμα ήταν το προσφυγικό, εκείνο που, άλλωστε, είχε οδηγήσει τις σχέσεις Ελλάδας και Αυστρίας σε αρνητικό σημείο. «Με την Αυστρία μάς συνδέει ειλικρινής φιλία. Υπήρξε χαλάρωση πνευμάτων», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος, μάλιστα, επισήμανε ότι οι πρόσφυγες φεύγουν από τη Συρία «λόγω πολέμου και εσωτερικής κατάστασης». Τόνισε, επίσης, ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει «εγκαίρως προ έτους» για την οριακή κατάσταση που υπήρχε τότε στους καταυλισμούς του ΟΗΕ σε Λίβανο και Ιορδανία, κάτι για το οποίο η Ευρώπη ήταν απροετοίμαστη. Ο κ. Κοτζιάς είπε, επίσης, ότι υπήρξαν συνομιλίες και επί των θεμάτων που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια και τις σχετικές ελληνικές πρωτοβουλίες για συνεργασία στην περιοχή. Επίσης, έκανε αναφορά και στην Ε.Ε., λέγοντας ότι είναι συχνά μυωπική και δίχως όραμα. «Μόνο πολιτικές μνημονίων δεν είναι λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουρτς, από την πλευρά του, υποστήριξε την πολιτική που έχει ακολουθήσει η Αυστρία στο προσφυγικό τους τελευταίους μήνες. Το κλείσιμο της δυτικής βαλκανικής οδού και η συνεργασία με την Τουρκία ήταν σημαντικά βήματα για τη μείωση των ροών, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρτς.

Με τον πρόεδρο της Αυστρίας

Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε χθες και με τον πρόεδρο της Αυστρίας Χ. Φίσερ. Σήμερα, θα μεταβεί στην Μπρατισλάβα για επαφές με τον Σλοβάκο ομόλογό του Μ. Λάιτσακ, αλλά και με τον πρόεδρο της Σλοβακίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή