ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέσω… Ιράκ και Βιετνάμ ρυθμίσεις για «κόκκινα δάνεια» και αποδοχές υπαλλήλων ΥΠΑ

meso-amp-8230-irak-kai-vietnam-rythmiseis-gia-kokkina-daneia-kai-apodoches-ypallilon-ypa-2133433

Μέσω… Ιράκ και Βιετνάμ, η κυβέρνηση πέτυχε να «περάσει» από τη Βουλή ρυθμίσεις  θεμάτων που αφορούν τα «κόκκινα δάνεια», τη δημιουργία νέας δημόσιας υπηρεσίας με δυνατότητα κάποιων ολίγων προσλήψεων, καθώς και ζητήματα σχετικά με τις αποδοχές υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας: το κατάφερε με τη γνωστή μέθοδο εκπρόθεσμων –και προφανέστατα άσχετων με το περιεχόμενο των νομοθετημάτων- υπουργικών τροπολογιών. Τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν το πρωί στην Ολομέλεια, αποτελούσαν κυρώσεις συμφωνιών με τις δύο προαναφερθείσες χώρες της ανατολής.

Ειδικότερα:

Με την πρώτη τροπολογία «εισάγονται νέες ρυθμίσεις αναφορικά με την εποπτεία και τον εξορθολογισμό του συστήματος χρέωσης τελών διοδίων οχημάτων», και υπό αυτό το πρίσμα μεταξύ άλλων προβλέπεται να συσταθεί στο Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων «αυτοτελής υπηρεσία οδικών τελών». Στην εν λόγω υπηρεσία προβλέπονται θέσεις διοικητή και υποδιοικητή, ενώ η στελέχωσή του θα γίνεται με μετατάξεις και αποσπάσεις υπαλλήλων του δημοσίου. Επιπλέον υπάρχει πρόνοια για τη δημιουργία οκταμελούς «γνωμοδοτικής Επιτροπής Οδικών Υποδομών» στην οποία θα γίνονται και προσλήψεις ιδιωτών. Σύμφωνα με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις προαναφερθείσες προβλέψεις «προκαλείται ετήσια δαπάνη και από την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της συνιστώμενης υπηρεσίας, την καταβολή μηνιαίας αποζημίωσης στον Διοικητή και τον υποδιοικητή, την καταβολή αποζημίωσης στους ιδιώτες – μέλη της Επιτροπής Οδικών Υποδομών». Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένο ύψος του κόστους.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας στην Ολομέλεια εξέφρασαν ενστάσεις και αντιρρήσεις, μεταξύ άλλων και για το γεγονός ότι προβλέπονται προσλήψεις. «Υπάρχουν θολά σημεία και γκρίζες ζώνες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ι. Βρούτσης (ΝΔ) και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι απλώς θέλει να διορίσει άτομα στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ιδρύετε νέο κράτος, αντί να εξορθολογίσετε το υφιστάμενο, σχολίασε ο κ. Α. Λοβέρδος (Δημ. Συμπαράταξη). Τελικώς, την τροπολογία ψήφισαν μόνο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, την καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ και Ενωση Κεντρώων, ενώ «παρών» δήλωσαν Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. Η Χρυσή Αυγή απουσίαζε.

Η δεύτερη τροπολογία, ως συνέχεια ανάλογου περιεχομένου προηγουμένων, προβλέπει την παράταση της εξαίρεσης από την πώληση σε εταιρείες Μεταβίβασης απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων» με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας. Αυτή τη φορά η παράταση ισχύει ως τις 15 Ιουνίου (έληγε στις 15 Μαΐου). Ψηφίστηκε ομόφωνα.

Η τρίτη τροπολογία προβλέπει την εξαίρεση από υπάρχοντες περιορισμούς υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ως προς επιδόματα, αμοιβές και αποζημιώσεις που λαμβάνουν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ως προς αυτή την τελευταία τροπολογία είναι πως ήταν τόσο «βιαστική», που στο έντυπο μέσω του οποίου κατατέθηκε, ήταν χειρόγραφα αποτυπωμένος και όχι πληκτρολογημένος ο τίτλος του νομοσχεδίου στο οποίο συμπεριελήφθη! Η τροπολογία υπερψηφίστηκε με μόνο την Ε.Κ. να δηλώνει «παρών».