Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Σάδερλαντ

Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Σάδερλαντ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην Ελλάδα για όλη τη δουλειά που έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει έως τώρα για να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση», ανέφερε κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα Ηνωμένων Εθνών για τη Διεθνή Μετανάστευση Πίτερ Σάδερλαντ. Στο σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο κ. Σάδερλαντ ανέφερε επίσης ότι «η κατάρρευση της Συνθήκης Σέγκεν είναι μια οικονομική καταστροφή αλλά και καταστροφή από πλευράς ΕΕ, οπότε τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη δέσμευση σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο για να μοιραστεί η ευθύνη».

«Έρχεστε σε μια κρίσιμη περίοδο αλλά βέβαια βρισκόμαστε σε μια καλύτερη θέση από πριν δύο μήνες», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και αναφερόμενος στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προσέθεσε ότι «το θετικό είναι πως υπάρχει μια συμφωνία που η κυβέρνηση ελπίζει να παραμείνει».

«Ακόμα έχουμε ανάγκη από τη βοήθεια και τη συνεργασία σας. Έχουμε σχεδόν 56.000 πρόσφυγες παγιδευμένους στην Ελλάδα και θέλουμε να τους παρέχουμε βοήθεια, παροχές και την προοπτική ότι κάποια στιγμή θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους», είπε ο πρωθυπουργός.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των κ.κ. Τσίπρα και Σάδερλαντ σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, αλλά και η Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου.

Κατά τη συνάντηση τονίστηκε η σημασία επίδειξης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, και η σημασία της άμεσης και πλήρους εφαρμογής του μηχανισμού μετεγκατάστασης. Ο ειδικός απεσταλμένος εξέφρασε την αναγνώρισή του στις προσπάθειες των ελληνικών αρχών και των πολιτών για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Αναφέρθηκε επίσης στη διαθεσιμότητα των Ηνωμένων Εθνών για ανάληψη ενεργούς ρόλου.

Τέλος, συμφωνήθηκε η ανάγκη να επιδειχθεί αποφασιστικότητα από τη διεθνή κοινότητα για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή