Bαρουφάκης: Απειλούσα την Ε.Ε. με Grexit

Bαρουφάκης: Απειλούσα την Ε.Ε. με Grexit

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέες αποκαλύψεις για τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης Τσίπρα πριν από τη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο προχώρησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη προς την ιστοσελίδα Athens Live. Ο κ. Βαρουφάκης ουσιαστικά παραδέχεται ότι η κυβέρνηση εμφανιζόταν με τελείως διαφορετική ατζέντα δημοσίως απ’ ό,τι στις κλειστές συναντήσεις με τους δανειστές. «Η συμφωνία με τον Τσίπρα ήταν ότι κεκλεισμένων των θυρών θα τους απειλούμε (σ.σ.: με έξοδο από το ευρώ), όπως και έκανα. Γι’ αυτό δεν ήμουν ο πιο αγαπημένος τους», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης. Παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών δημοσίως αρνούνταν ότι αποτελεί επιλογή τους μια τέτοια στρατηγική. «Δεν υπήρχε λόγος να βγούμε έξω στον κόσμο να το πούμε αυτό. Αυτό το κάνεις μόνο όταν θέλεις εσύ να βγεις. Γιατί με το που το λες, βγαίνεις. Γιατί κλείνουν οι τράπεζες, γίνεται χαμός», αναφέρει σχετικά. Μάλιστα, απαντώντας στο ερώτημα «τι θα συνέβαινε σε περίπτωση Grexit;», λέει ότι «δεν θα ήταν ωραίο θέαμα».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών διατυπώνει την άποψή του για τους συνομιλητές του στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και χαρακτηρίζει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «ανίκανο ανθρωπάκο, αστοιχείωτο από πλευράς οικονομικών». Για τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου, αναφέρει ότι «αυτοί είναι οι μόνοι σοβαροί άνθρωποι εκεί πέρα». Οσον αφορά τη σημερινή κατάσταση, υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμη. Θα έχουμε πολύ κακές αρνητικές εξελίξεις. Τα 6 δισ. ευρώ νέων περικοπών, σε συνδυασμό με την πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, ούτε δεκάρα δεν θα δώσουν σε start-ups και αυτό σίγουρα θα οδηγήσει σε ένα νέο κύμα θυμού».

Με αφορμή τη συνέντευξη Βαρουφάκη, η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχε “αυταπάτη”, αλλά εξαπάτηση του ελληνικού λαού» και καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει θέση σχετικά με τις αποκαλύψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή