Στο συνέδριο της Δράσης ο Στ. Θεοδωράκης

Στο συνέδριο της Δράσης ο Στ. Θεοδωράκης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτή την πόρτα και της κεντροδεξιάς προοπτικής του κόμματός του αναμένεται να κρατήσει ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος αύριο θα μιλήσει στο Συνέδριο της Δράσης του κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, όπως άλλωστε και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Η άτυπη συνύπαρξη των τριών ανδρών, άλλωστε, καθαυτή προσφέρει αφορμές σεναρίων, και πολύ περισσότερο όταν ο κ. Θεοδωράκης την προτίμησε έναντι της παρουσίας του στη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία επίσης αρχίζει αύριο και θα ήταν πολιτικώς πιο αναμενόμενη, λόγω και του διαλόγου που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στο Ποτάμι, στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ.

Η επιλογή Θεοδωράκη, ωστόσο, δεν πρέπει να εκπλήσσει. Το Ποτάμι νιώθει σαφώς εγγύτερα στη Δράση παρά στο ΠΑΣΟΚ – άλλωστε μαζί κατέβηκαν στις τελευταίες εκλογές. Κάτι που δεν αποκλείεται να επαναληφθεί, αν το φλερτ του κ. Στ. Θεοδωράκη με την κ. Φώφη Γεννηματά δεν οδηγήσει τελικώς σε πολιτικό γάμο, όπως αντίστοιχα κι αν ο πρόεδρος της Δράσης, Θ. Σκυλακάκης, δεν κατορθώσει να οδηγήσει το κόμμα του στη Ν.Δ., όπως φημολογείται ότι θα επιθυμούσε.

Σε κάθε περίπτωση, το προσεχές διήμερο σηματοδοτεί μάλλον την αρχή εξελίξεων στον κεντρώο χώρο, καθώς όλα τα κόμματα που κινούνται ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπουν στις απώλειες του κυβερνώντος κόμματος και κυρίως στο γεγονός ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων του κ. Τσίπρα είναι τους τελευταίους μήνες «χαμένοι» στις δημοσκοπήσεις, αποφεύγοντας να δημοσιοποιήσουν τις προθέσεις τους.

Το γεγονός αυτό ενθαρρύνει ασφαλώς τις προσπάθειες δημιουργίας του περιβόητου τρίτου πόλου, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι την ίδια προοπτική –δηλαδή τη δημιουργία ενός ισχυρού μεταρρυθμιστικού πόλου στο κέντρο– αρχίζει πια να ενθαρρύνει και μερίδα στελεχών της Ν.Δ., που βλέπουν σε αυτήν έναν χρήσιμο μελλοντικό κυβερνητικό εταίρο.

Αυτό θα είναι, άλλωστε, και το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του κ. Στ. Θεοδωράκη αύριο στη Δράση. Η ανάγκη να συμπαραταχθούν και να διευρυνθούν οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις στο κέντρο της πολιτικής σκακιέρας, με το επιχείρημα που παγίως επαναλαμβάνει τον τελευταίο καιρό. Οτι ο μεν ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι είναι η πιο αναχρονιστική κυβέρνηση των τελευταίων ετών, η δε Ν.Δ. δεν μπορεί χάριν και μόνον του νέου της αρχηγού να μετατραπεί σε μεταρρυθμιστικό κόμμα.

Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά που χωρίζει από τη μια πλευρά το Ποτάμι και τη Δράση και από την άλλη το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Θεοδωράκης και Σκυλακάκης βλέπουν ως μόνη προοπτική για τη χώρα την έξοδο της σημερινής κυβέρνησης και την αντικατάστασή της με ένα σχήμα που θα έχει κορμό τη Νέα Δημοκρατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή