Η Nissan εξαγοράζει το 34% της Mitsubishi

Η Nissan εξαγοράζει το 34% της Mitsubishi

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan Motor επενδύει το ποσό των 237 δισ. γιεν, αντίστοιχο του 1,9 δισ. ευρώ, για την αγορά του 34% της Mitsubishi Motors.

Αποτελεί έτσι τον μεγαλύτερο επενδυτή στην Mitsubishi που έχει παραδεχθεί ότι εξαπάτησε την πελατεία της σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση καυσίμων σε μια σειρά μοντέλων της. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Nissan, Κάρλος Γκοσν, η συμφωνία θα είναι εξίσου επιτυχής όσο η συμμαχία της με τη Renault.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Mitsubishi, Οσάμου Μασούκο, ο Γκοσν μίλησε για μια συμφωνία που θα είναι προσοδοφόρα και για τους δύο εταίρους. Ερωτώμενος κατά πόσον θεωρεί επισφαλή τη συνεργασία με μια εταιρεία που κατηγορείται για απάτη, ο Γκοσν τόνισε ότι εμπιστεύεται τον Μασούκο, καθώς υπήρξε από την αρχή ειλικρινής με τη Nissan σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο και την πρόθεσή του να περιορίσει τις πιθανότητες τέτοιων προβλημάτων στο μέλλον. Σημειωτέον ότι ο Γκοσν ήταν ο άνθρωπος που σχεδίασε και υλοποίησε τη συμμαχία της Nissan με τη Renault που τέθηκε σε εφαρμογή από το 1999. Παράλληλα, όμως, έχει σώσει τη Nissan από πτώχευση μειώνοντας το λειτουργικό κόστος της. Βάσει της συμφωνίας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, η Nissan θα αγοράσει 506,6 εκατ. μετοχές της Mitsubishi έναντι 3,7 ευρώ ανά μετοχή. Η Nissan προσφέρει, έτσι, το ιδανικό στήριγμα στη Mitsubishi που τον περασμένο μήνα παραδέχθηκε ότι είχε συστηματικά παραποιήσει τα στοιχεία σχετικά με την εξοικονόμηση καυσίμων σε δύο μοντέλα επιβατικών αυτοκινήτων τα οποία παρήγαγε για λογαριασμό της Nissan. Η Nissan ήταν, άλλωστε, εκείνη που ουσιαστικά έφερε το σκάνδαλο στην επιφάνεια, καθώς προέκυψαν ερωτήματα όταν διενήργησε δικούς της ελέγχους στα επίμαχα μοντέλα. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία της Mitsubishi.

Σημειωτέον ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που η Mitsubishi παραπλάνησε τους πελάτες της. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 αναγκάστηκε να ανακαλέσει περισσότερο από 1 εκατ. οχήματα όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε συγκαλύψει σειρά ελαττωμάτων σε οχήματά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή