Αλλαγές σε τρεις άξονες στην κυβέρνηση

Αλλαγές σε τρεις άξονες στην κυβέρνηση

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «να αρχίσει ο κόσμος να αγαπάει την κυβέρνηση» οριοθετείται από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου ως ο βασικός στόχος για την επομένη της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το κλείσιμο αυτού του κύκλου δίνει στην κυβέρνηση μια «πολυτέλεια» που μέχρι τώρα δεν είχε: να λειτουργήσει σε συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας για πρώτη φορά από την έλευση του κ. Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία, τον Ιανουάριο του 2015.

Το «να αγαπήσει ο κόσμος την κυβέρνηση» δεν είναι μια τυχαία επιλεγμένη φράση. Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι το όχημά τους προς την εξουσία ήταν εν πολλοίς η ψήφος διαμαρτυρίας προς το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα και η ψήφος ελπίδας ότι μια μη μνημονιακή πολιτική είναι εφικτή. Ενάμιση χρόνο μετά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μείωση της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν αυτή η κατάσταση παγιωθεί, θα επιδιωχθεί να κερδίσει η κυβέρνηση την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Οι κινήσεις που σχεδιάζονται αφορούν ένα ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων στην κυβέρνηση και στο κόμμα. Αρχής γενομένης από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου, θα επιχειρηθεί η ανασυγκρότηση του κόμματος, με έμφαση στην εξωστρέφεια και στην υιοθέτηση από την κομματική βάση του κυβερνητικού αφηγήματος για την πορεία της χώρας. Ουσιαστικά, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα διαμαρτυρίας σε κόμμα εξουσίας και στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να διαμορφωθούν οι ισορροπίες εκείνες που δεν θα επιτρέπουν σε κρίσιμες στιγμές να αιωρείται κλίμα αβεβαιότητας γύρω από την υποστήριξη του κόμματος σε κεντρικές κυβερνητικές επιλογές.

Σε ένα παράλληλο επίπεδο, η κυβέρνηση θα επιτείνει την κινητικότητά της σε τρεις άξονες, προκειμένου να κερδίσει τη θετική αντίδραση της κοινωνίας:

i) Στη μάχη της καθημερινότητας, με επίκεντρο τη βελτίωση της σχέσης του πολίτη με το κράτος, την αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών, την ανάπτυξη της κοινωνικής πολιτικής.

ii) Στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τις συγκρούσεις που έχουν προαναγγελθεί και επί των οποίων έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις και αφορούν θεσμικές παρεμβάσεις για διαφάνεια, αντιμετώπιση της διαπλοκής, διαλεύκανση σκανδάλων.

iii) Στην προώθηση κεντρικών θεσμικών παρεμβάσεων, όπως ο εκλογικός νόμος και η συνταγματική αναθεώρηση, για τις οποίες έχουν γίνει επιμέρους αναφορές στον δημόσιο λόγο αλλά τώρα θα προωθηθούν συντονισμένα και κεντρικά. Το ερώτημα που προκύπτει, σε συνδυασμό και με παλαιότερη αναφορά του κ. Τσίπρα ότι οι υπουργοί του δεν θα πρέπει να θεωρούν δεδομένες τις καρέκλες τους και ότι θα αξιολογηθούν, είναι εάν αυτή η νέα δυναμική που ο πρωθυπουργός επιθυμεί να προσδώσει στην κυβέρνηση θα επιδιωχθεί με το υπάρχον σχήμα ή εάν θα προηγηθεί, αμέσως μετά την επίσημη ολοκλήρωση της αξιολόγησης την επόμενη εβδομάδα, ανασχηματισμός. Χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα αιφνιδιασμού, φαίνεται ότι στο Μαξίμου επικρατεί η άποψη ότι ο ανασχηματισμός θα πρέπει να γίνει λίγο αργότερα.

Στις συζητήσεις του κ. Τσίπρα με τη στενή ομάδα συνεργατών του έχει ακουστεί το επιχείρημα ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση και τα κυβερνητικά στελέχη εκλήθησαν να ασκήσουν πολιτική υπό την κηδεμονία της διαπραγμάτευσης κάτι που, ενδεχομένως, επέδρασε ανασταλτικά για ορισμένα κυβερνητικά στελέχη.

Νέο περιβάλλον

Εκτιμάται, λοιπόν, ότι ίσως πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στους υπουργούς να δείξουν τι μπορούν να κάνουν, απαλλαγμένοι από τον περιορισμό της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, ένας ενισχυμένος εποπτικός μηχανισμός από πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του κ. Τσίπρα θα αναλάβει την αξιολόγησή τους, η οποία, όπως αναφέρεται, δεν θα γίνει μόνο με βάση την αποδοτικότητα, αλλά με τις όποιες υποκειμενικές αδυναμίες να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, όπως και το «σωστό πέρασμα στα μέσα», μιας και θεωρείται ότι ατυχείς δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις έχουν προκαλέσει ζημιά.

Ανεξαρτήτως του χρόνου ανασχηματισμού, εκτιμάται ότι αλλαγές θα υπάρξουν στη δομή του Μαξίμου, με τον κ. Νίκο Παππά να αναλαμβάνει ενισχυμένο ρόλο για την προώθηση των επενδύσεων, ίσως παίρνοντας και το χαρτοφυλάκιο της Ανάπτυξης, ενώ δεν αποκλείεται στο νέο σχήμα να μη συμπεριληφθεί ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης. Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα φύγει από το Οικονομικών μόνο εάν ο ίδιος το θελήσει, ενώ η τύχη του κ. Γιώργου Σταθάκη φαίνεται ότι συναρτάται με τις αποφάσεις σχετικά με τον κ. Παππά. Ο κ. Νίκος Φίλης εμφανίζεται να επιθυμεί να εγκαταλείψει το υπουργείο Παιδείας. Η μετακίνηση της κ. Ολγας Γεροβασίλη είναι επίσης ισχυρό ενδεχόμενο, σε συνδυασμό με ανάληψη επικοινωνιακών καθηκόντων από τον κ. Πάνο Σκουρλέτη, ενώ για το επικοινωνιακό επιτελείο, ακόμα και υποψήφιος για τον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου, εμφανίζεται ο κ. Θοδωρής Μιχόπουλος.

Τέλος, η ενίσχυση του κυβερνητικού σχήματος με πρόσωπα εκτός κόμματος συζητείται, επίσης, έντονα. Τα ονόματα των κ. Φώτη Κουβέλη, Νίκου Χριστοδουλάκη, Δημήτρη Ρέππα, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου έχουν ακουστεί έντονα, πιθανόν, όμως για να «καούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή