Τι περιμένει η κυβέρνηση στις 24 Μαΐου

Τι περιμένει η κυβέρνηση στις 24 Μαΐου

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το θέμα του χρέους να διχάζει τόσο τις χώρες της Ευρωζώνης όσο και την Ευρωζώνη με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αλλά ταυτόχρονα και με τους πάντες να επιθυμούν την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα έως τις αρχές Ιουνίου, το καλύτερο που περιμένει η Αθήνα από το Eurogroup της 24ης Μαΐου είναι ένα αόριστο περίγραμμα της ελάφρυνσης του χρέους. Εκτιμάται ότι αυτό θα είναι αρκετό για να πει το ΔΝΤ μια «καλή κουβέντα», ώστε να εγκριθεί χωρίς προβλήματα η δόση από τα «δύσκολα» κοινοβούλια της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφορά μεταξύ των προβλέψεων των ευρωπαϊκών θεσμών για την πορεία του ελληνικού χρέους και του ΔΝΤ είναι χαοτική. Το ίδιο και οι προτάσεις της κάθε πλευράς για την επίλυση του ζητήματος. Το Ταμείο ζητάει την εμπροσθοβαρή εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και όχι μετά το 2018, όπως προτείνει η Ευρωζώνη. Επίσης, αρμόδια στελέχη αναφέρουν στην «Κ» ότι το ΔΝΤ κάνει πολύ πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις από την Ευρωζώνη για τον ρυθμό ανάπτυξης, τα πρωτογενή πλεονάσματα, το ύψος των μελλοντικών επιτοκίων δανεισμού της χώρας και τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Δεδομένου ότι αυτές οι διαφορές δεν γεφυρώνονται εύκολα, ούτε σε τεχνικό ούτε σε πολιτικό επίπεδο, παράγοντες που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση αναφέρουν ότι σε αυτή τη φάση το Ταμείο μπορεί να βεβαιώσει μόνον ότι η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει. Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί την εβδομάδα αυτή θα ψηφιστεί και θα ικανοποιεί πλήρως την υλοποίηση των συμφωνηθέντων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ομως, το ΔΝΤ έχει ήδη δημιουργήσει τον νέο μοχλό πίεσης προς την Ευρωζώνη για να κλείσει το ζήτημα του χρέους άμεσα. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν στην «Κ» ότι η θέση του Ταμείου για τη συνέχεια είναι πως τα μέτρα για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να ληφθούν πριν από την έναρξη του δεύτερου ελέγχου του ευρωπαϊκού προγράμματος. Ελεγχος που είναι προγραμματισμένος να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Επί της ουσίας, το ΔΝΤ έχει στείλει μήνυμα στην Ευρωζώνη ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε νέο έλεγχο του ελληνικού προγράμματος, αν πρώτα δεν έχει ρυθμιστεί το ζήτημα του χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα επιδιωχθεί να συμφωνηθεί ένα «σκαρίφημα» του πλαισίου των παρεμβάσεων για το χρέος. Ενα «σκαρίφημα» το οποίο εντός του καλοκαιριού θα μπορέσει να «λάβει σάρκα και οστά», ώστε να υπογράψει το ΔΝΤ νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα και να ξεκινήσει ομαλά η επόμενη αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα αξιολόγηση, μέχρι τώρα δεν έχουν κλείσει όλα τα θέματά της. Μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης πιθανών αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους. Η τρόικα ζητάει την εξειδίκευση των δαπανών που θα εξαιρούνται, καθώς και να μην υπάρχουν γενικές αναφορές που θα επιτρέπουν διασταλτικές ερμηνείες.

Επίσης, ζητάει να είναι σαφές ότι στις δαπάνες που θα περιλαμβάνονται στον αυτόματο μηχανισμό περικοπών θα είναι και εκείνες για μισθούς και συντάξεις.

Προβλήματα υπάρχουν και στο μέτωπο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο αποδεικνύεται πολιτικά, τεχνικά και νομικά ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Πάντως, στην Αθήνα και την Ευρωζώνη θεωρούν ότι όλα τα εμπόδια θα ξεπεραστούν εγκαίρως και στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος θα μεταβεί με όλα τα προαπαιτούμενα υλοποιηθέντα.

Ετσι, το Eurogroup θα μπορέσει να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα περιλαμβάνει τα 5,7 δισ. ευρώ που προβλέπονταν ούτως ή άλλως και την παροχή επιπλέον κεφαλαίων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Το δεύτερο μέρος της δόσης θα αφορά συνολικά 3-5 δισ. ευρώ και θα σπάσει σε υποδόσεις που θα εκταμιεύονται με όρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όρος θα είναι η αποπληρωμή των οφειλών. Δηλαδή, θα εκταμιευτεί ένα ποσό (για παράδειγμα 800 εκατ. ευρώ) για την εξόφληση των χρεών και, μόλις αυτό συμβεί, τότε θα εκταμιευτεί άλλο ένα ίδιο ποσό (800 εκατ. ευρώ). Επίσης, οι δανειστές έχουν ζητήσει την ύπαρξη σαφούς χρονοδιαγράμματος για τις αποπληρωμές των οφειλών, ώστε να εγκρίνουν τις δόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή