Ενα δίλημμα για Μέρκελ, Σόιμπλε

Ενα δίλημμα για Μέρκελ, Σόιμπλε

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δίλημμα για τη Γερμανία αυτή τη στιγμή είναι αν θα συμφωνήσει σε αναπροσαρμογή των στόχων του ελληνικού προγράμματος και σε αναδιάρθρωση του χρέους, όπως ζητεί το ΔΝΤ ή αν θα επιμείνει στην αδιαλλαξία της, ρισκάροντας τελικά την έξοδο του Ταμείου. Και οι δύο προοπτικές προϋποθέτουν, ωστόσο, τη συναίνεση της γερμανικής βουλής, που είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση υπό τις παρούσες συνθήκες, με δεδομένη την ανησυχητική άνοδο της ευρωφοβικής, αντιμεταναστευτικής «Εναλλακτικής για τη Γερμανία». Η απάντηση όλων των παρατηρητών στο Βερολίνο είναι πως η γερμανική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε ποτέ να δρομολογήσει έξοδο του ΔΝΤ, γιατί αυτό θα τίναζε το πρόγραμμα στον αέρα.

«Η καγκελάριος Μέρκελ δεν πρόκειται ποτέ να αποχωριστεί το ΔΝΤ σε αυτό το ζήτημα. Είναι για εκείνη πολύ σημαντική η παραμονή του για να μπορεί δημοσίως να υπερασπίζεται τη στάση της. Οσο για τον Σόιμπλε, κατ’ ιδίαν είναι εδώ και πολύ καιρό της γνώμης ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια αποφασιστική ελάφρυνση του χρέους. Τζογάρει όμως μέχρι την τελευταία στιγμή για να ασκήσει πιέσεις στην Αθήνα. Ακούω εδώ και δύο χρόνια από κυβερνητικούς κύκλους ότι η Ελλάδα θα μπορούσε τελικά να εξασφαλίσει επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους μέχρι και 80 χρόνια χωρίς επιτόκια. Αυτό μπορεί νομικά να μην είναι, ντε φάκτο όμως αποτελεί, «κούρεμα» του χρέους. Ο Γερμανός φορολογούμενος θα καθησυχαστεί γιατί τα χρέη θα εξακολουθούν να είναι γραμμένα στα βιβλία. Ομως: πότε θα δράσει επιτέλους η κυβέρνηση; Ελπίζω γρήγορα.

Γιατί η Μέρκελ δεν μπορεί να διαχειριστεί μια νέα ελληνική, ανακατεμένη με την προσφυγική, κρίση», λέει στην «Κ» ο Χανς Ούλριχ Γιόργκες, βετεράνος αναλυτής του περιοδικού Stern.

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουν στο ΔΝΤ να φύγει. Θα κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν την παραπομπή του θέματος στην Μπούντεσταγκ. Ολα θα γίνουν με τεχνικά μέσα, μέσω ESM», εξηγεί Γερμανίδα συνάδελφός του σε τηλεφωνική συνομιλία με την «Κ». Πράγματι η λύση του ESM θεωρείται η ενδεδειγμένη από το Βερολίνο, αφού δεν προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη της γερμανικής βουλής. Η γερμανική εφημερίδα Die Welt αποκάλυψε την Τετάρτη δισέλιδο έγγραφο του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στο οποίο προτείνει, ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου, την εξόφληση μέρους του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ από τον ESM.

Το σενάριο αυτό επιβεβαιώνει Γερμανός βουλευτής της αντιπολίτευσης με καλή γνώση του ελληνικού προβλήματος: «Φαίνεται ότι ο Σόιμπλε αποδέχθηκε την πρόταση Τσακαλώτου, ώστε για τις επόμενες δόσεις ο ESM να εκδίδει ομόλογα με χρόνο αποπληρωμής κατά μέσο όρο 30 χρόνια και με σταθερό επιτόκιο, για να μπορέσει να ευνοηθεί η Ελλάδα από τα χαμηλότερα επιτόκια του ESM. Αντίθετα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται σθεναρά αντίθετο απέναντι στην πρόταση του ESM για επιμήκυνση των δανείων του EFSF, σύνδεση της αποπληρωμής με το ΑΕΠ και πλαφόν των επιτοκίων στο 2%. Δεν βλέπει την αναγκαιότητα για κάτι τέτοιο. Ταυτόχρονα, όμως, δεν παύει να τονίζει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη. Ως εκ τούτου όλα θα εξαρτηθούν από πόσο σκληρά θα διαπραγματευθεί το ΔΝΤ για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Σαφώς, μια αλλαγή στις ρυθμίσεις για τα δάνεια του EFSF θα πρέπει να περάσει από τη γερμανική βουλή. Τα μακράς πνοής ομόλογα του ESM αντίθετα όχι».

Παρά την αίσθηση ότι οι Ευρωπαίοι βιάζονται να κλείσουν την ελληνική εκκρεμότητα πριν από τον Ιούνιο, πηγές στο Βερολίνο λένε ότι «υπάρχει χρόνος μέχρι τον Ιούνιο ή και τον Ιούλιο». Δεν αποκλείουν εξάλλου να επαναφέρει στο τραπέζι το Grexit ο Σόιμπλε, αλλά καταλήγουν με νόημα: «Ευτυχώς στο τέλος εκείνες που αποφασίζουν είναι οι δύο κυρίες…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή