Ο Τσίπρας στην Πόλη για το προσφυγικό

Ο Τσίπρας στην Πόλη για το προσφυγικό

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθύτατα προβληματισμένος για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την επίπτωση που θα έχει στις διμερείς σχέσεις το νέο πολιτικό σκηνικό στην Αγκυρα, όχι μόνο διμερώς, αλλά και στο προσφυγικό, με επίκεντρο τη συμφωνία με την Ε.Ε., ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα επιχειρήσει να ακτινογραφήσει τις τουρκικές θέσεις με την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη στις 23-24 Μαΐου.

Στην Πόλη θα πραγματοποιηθεί εκείνο το διήμερο η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδος Κορυφής, που διοργανώνει ο ΟΗΕ και για τον λόγο αυτό τις σχετικές προσκλήσεις έχει απευθύνει ο γενικός γραμματέας του, Μπαν Κι Μουν. Ο κ. Μουν έχει στείλει επιστολή στον Ελληνα πρωθυπουργό από τις 8 Ιανουαρίου.

Η κυβερνητική αλλαγή στην Τουρκία με την απομάκρυνση του πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην Ευρώπη, καθώς από πολλές πλευρές εκφράζεται ανησυχία ότι ο απρόβλεπτος Ερντογάν μπορεί να υπονομεύσει τη συμφωνία με την Ε.Ε. για το προσφυγικό. Οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι στην περίπτωση αυτή, αναγκαστικά η Ελλάδα θα μεταβληθεί σε Λίβανο, φιλοξενώντας εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Η απουσία Plan B της Ε.Ε. στο προσφυγικό, όπως ομολόγησε η Κομισιόν, σημαίνει τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο στρατόπεδο και ήδη ο πρωθυπουργός διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτό δεν θα γίνει ανεκτό.

Οπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, το ΝΑΤΟ είναι αυτό που θα προσπαθήσει να αναβαθμίσει τον ρόλο και τη δράση του, παρά τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί διεθνώς -και όχι μόνο στην Αθήνα- για την αποτελεσματικότητά του, αλλά και τον πολιτικό αντίκτυπο που θα έχει

Ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη με τον κ. Ερντογάν για να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι τις προθέσεις της Τουρκίας, αλλά και για να θέσει μετ’ επιτάσεως τα προβλήματα που προκαλεί η Αγκυρα στο Αιγαίο με την αναθεωρητική της πολιτική. Ο πρωθυπουργός, τονίζουν συνεργάτες του, θεωρεί τη στάση του κ. Ερντογάν κλειδί για το Αιγαίο και το προσφυγικό και επισημαίνουν ότι μεταξύ των δύο ανδρών πάντα γίνονται ειλικρινείς συζητήσεις παρά τις δεδομένες διαφορετικές θέσεις.

Τουλάχιστον στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός θα έχει τη συμπαράσταση της Αγκελα Μέρκελ, η οποία επίσης θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για την ίδια Σύνοδο και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι πολύ πιθανή μια συνάντηση και με τον κ. Τσίπρα. Μια συνάντηση χρήσιμη, καθώς την επομένη, στις 24 Μαΐου θα γίνει το Εurogroup, για το κλείσιμο της αξιολόγησης και το χρέος. Πέραν αυτών, η καγκελάριος είχε συμβάλει καθοριστικά στην αρχιτεκτονική της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας αλλά και στην πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και θεωρεί προσωπικό της στοίχημα και οι δύο αυτοί πυλώνες της προσφυγικής πολιτικής να συνεχίσουν να υπάρχουν, παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε πρόσφατα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στις ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Αγκυρα, η Σύνοδος δεν έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και ο στόχος του ΟΗΕ είναι να απευθυνθεί «σε όλους τους δυνατούς δρώντες/συνεισφορείς», δηλαδή τόσο σε κράτη όσο και στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να καταστεί πιο αποτελεσματική η δράση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Στη Σύνοδο αναμένεται να εκπροσωπηθούν πάνω από 70 χώρες σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και περίπου 100 χώρες σε χαμηλότερο επίπεδο. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με άλλους ξένους ηγέτες.

Μήνυμα Παυλόπουλου από την Κομοτηνή

Η άψογη συμπεριφορά της Ελλάδας έναντι των μουσουλμάνων πολιτών της στη Θράκη, καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει και αυτοί να τηρούν τις υποχρεώσεις τους ως Ελληνες πολίτες. Αυτό ήταν το μήνυμα ομιλίας που επρόκειτο να εκφωνήσει χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, στην Κομοτηνή όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης. Ο κ. Παυλόπουλος επρόκειτο να υπογραμμίσει ότι στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης συνυπάρχουν ειρηνικά και δημιουργικά Ελληνες διαφορετικών θρησκειών που απολαμβάνουν τα δικαιώματα και τις προστασίες που απορρέουν από την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. και τον απόλυτο σεβασμό που επιδεικνύει η χώρα μας στο Διεθνές Δίκαιο. Το καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας προσδιορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία από το 1923 δεσμεύει την Ελλάδα και την Τουρκία, βασιζόμενη στην αμοιβαιότητα (αναφέρεται ρητά στους μουσουλμάνους της Θράκης και τους Ελληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ιμβρου και της Τενέδου). Το δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού δεν μπορεί να ασκείται κατά τρόπο που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη, θα ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος προσθέτοντας ότι η Ελλάδα τήρησε, τηρεί και θα τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, κάτι που αποδεικνύει η αύξηση του μειονοτικού πληθυσμού, η άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας, ο πολλαπλασιασμός μουσουλμανικών σχολείων, η προστασία της ατομικής ιδιοκτησίας κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή