Δεύτερος γύρος δοκιμασίας στη Βουλή

Δεύτερος γύρος δοκιμασίας στη Βουλή

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο εμπόδιο πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου καλείται να ξεπεράσει η κυβέρνηση την τρέχουσα εβδομάδα. Το νομοσχέδιο με τα μέτρα που πρέπει να ψηφισθούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης, εμπεριέχει δύσκολες ρυθμίσεις, οι οποίες θέτουν σε δοκιμασία την κυβερνητική πλειοψηφία. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθούν να ψηφίσουν για άλλη μια φορά κόντρα στις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και αντίθετα με όσα ως αντιπολίτευση υποστήριζαν τα προηγούμενα χρόνια. Το νομοσχέδιο αυξάνει την έμμεση φορολογία σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες (αναμένονται αυξήσεις ακόμα και στο πετρέλαιο θέρμανσης, μία από τις «σημαίες» του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά), περιορίζει το πλαίσιο προστασίας για τα «κόκκινα» δάνεια και «προικοδοτεί» το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων με σειρά περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου προς ιδιωτικοποίηση, ένα ακόμα μεγάλο «αγκάθι» για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αύριο αναμένεται να ενημερωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιμέρους ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Εκκρεμεί, παράλληλα, μια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς στη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής δεν συζητήθηκε καθόλου το επίμαχο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, με την υπόσχεση να συζητηθεί πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με κομματικά στελέχη, η Πολιτική Γραμματεία έχει ζητήσει επιτακτικά να γίνει αυτή η συζήτηση, και τα μέλη του οργάνου αναμένουν τον προσδιορισμό της ημερομηνίας. Δεν είναι τυχαίο, πάντως, ότι την ενημέρωση των βουλευτών αλλά και της Πολιτικής Γραμματείας έχει αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εμφανίζεται να συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη τους και την εμπιστοσύνη της εσωκομματικά αντιπολιτευόμενης κίνησης των «53+», από τους οποίους άλλωστε προέρχεται.

Διεργασίες

Οι εργώδεις προσπάθειες των επόμενων ημερών στοχεύουν στο να διασφαλισθεί ότι οι βουλευτές συντεταγμένα θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και θα προκύψουν εκπλήξεις την τελευταία στιγμή. Προκειμένου να καμφθούν οι όποιες δεύτερες σκέψεις και αμφιβολίες, το Μαξίμου, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, υιοθετεί πανηγυρικούς τόνους για την επομένη της συνεδρίασης του Εurogroup, προεξοφλώντας αλλαγή σελίδας για τη χώρα και την οικονομία. Το μήνυμα προς τους βουλευτές είναι ότι δεν θα πρέπει τώρα που τα δύσκολα τελειώνουν να υπονομευθεί η πορεία προς την έξοδο από την κρίση. Ολα αυτά συζητήθηκαν χθες στην καθιερωμένη εβδομαδιαία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί συζητήθηκε και η μορφή του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, η τελική μορφή του οποίου, ωστόσο, δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί με τους δανειστές. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε χθες, η ενεργοποίηση ή όχι του μηχανισμού θα αποφασίζεται κάθε Απρίλιο, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, εφόσον υπάρχει απόκλιση, θα εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα με παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους κωδικούς δαπανών, οι οποίοι θα αποφασίζονται από την κυβέρνηση. Εάν αυτό δεν γίνει, τότε θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός ως οριζόντια περικοπή σε όλους τους κωδικούς δαπανών, με εξαίρεση ορισμένους κωδικούς που αφορούν ευαίσθητους τομείς. Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι ακόμα κι αν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός τον Απρίλιο, αφού οι περικοπές θα αφορούν τον προϋπολογισμό του επομένου έτους, η κυβέρνηση θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία, μέχρι τον Οκτώβριο και την κατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού, να προχωρήσει σε εκείνες τις παρεμβάσεις που θα επιφέρουν την αναγκαία διόρθωση και θα αποτρέψουν την οριζόντια περικοπή δαπανών από όλους τους κωδικούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή