Το τέλος μιας ακόμη «αυταπάτης» Τσίπρα τα εγκαίνια του ΤΑΡ

Το τέλος μιας ακόμη «αυταπάτης» Τσίπρα τα εγκαίνια του ΤΑΡ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρουσία του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ και του αρμόδιου επιτρόπου της Ε.Ε. για θέματα ενέργειας υπογράφτηκε, χθες, στη Θεσσαλονίκη, σε πανηγυρική ατμόσφαιρα στην οποία περίσσεψαν, από κυβερνητικής πλευράς, οι διθύραμβοι για τη σημασία του έργου, η συμφωνία για τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου TAP. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε από το βήμα της εκδήλωσης τα οφέλη της ελληνικής οικονομίας από την κατασκευή και τη λειτουργία του αγωγού, χαρακτηρίζοντας τον TAP ως τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στη χώρα και υπογράμμισε τη μεγάλη γεωπολιτική σημασία του, αφού όπως είπε θα αποτελέσει «ενεργειακή γέφυρα» για την ευρύτερη περιοχή.

Ο πρωθυπουργός ταύτισε την υπογραφή της συμφωνίας για την υλοποίηση του ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα έργου, που όπως είπε θα αποφέρει οχτώ χιλιάδες θέσεις εργασίας και πολλά συμβόλαια ελληνικών εταιρειών, με την πετυχημένη, όπως τη χαρακτήρισε, ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία δημιουργεί περιβάλλον ευνοϊκό για επενδύσεις.

Υποστήριξε ακόμα πως με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα κονδύλια που θα εκταμιευθούν άμεσα αλλά και με την προβλεπόμενη ρύθμιση του χρέους, «φεύγουν οριστικά η αστάθεια και μη αβεβαιότητα» και η Ελλάδα εισέρχεται σε τροχιά αυτοδύναμης ανάπτυξης.

«Τη νέα εποχή έρχεται να σηματοδοτήσει η σημερινή τελετή των εγκαινίων του TAP», υπογράμμισε.

Ωστόσο, στα αυτιά ουκ ολίγων στην εκδήλωση, οι πρωθυπουργικοί διθύραμβοι για τη συγκεκριμένη επένδυση ηχούσαν μάλλον παράταιρα στη σκέψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε αποδοκιμάσει σε υψηλούς τόνους την επιλογή του συγκεκριμένου αγωγού.

Κάποιοι μάλιστα υπενθύμιζαν επ’ αυτού ότι τον Ιούνιο του 2013 σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε πως «δεν προσφέρει (σ.σ. ο TAP) στη χώρα μας οφέλη που προπαγανδίζουν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ περιλαμβάνει σκοτεινά σημεία» και ακόμα ότι «η επιλογή του TAP έχει σχέση με τη μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας μας στα αμερικανικά συμφέροντα, τα οποία επιδιώκουν τη μείωση της επιρροής της Ρωσίας στους ενεργειακούς διαδρόμους».

Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν τόσο ο αμερικανικός όσο και ο ευρωπαϊκός παράγοντας την υπογραφή της συμφωνίας για τον TAΡ, για την οποία εργάστηκαν, γεγονός που εκφράστηκε με την παρουσία στην τελετή του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, κ. Αμος Χόχσταϊν, ο οποίος μετέφερε μήνυμα του ΥΠΕΞ κ. Τζον Κέρι αλλά και του αρμόδιου για θέματα ενέργειας επιτρόπου της Ε.Ε. κ. Μάρος Σέφκοβιτς.

Για την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες ο ΤΑΡ έχει να κάνει με την ενεργειακή απεξάρτηση της νοτιοανατολικής αλλά και της δυτικής Ευρώπης από τη Ρωσία.

«Η υποστήριξη των ΗΠΑ στην κατασκευή του έργου πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η ολοκλήρωσή του πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για να επιτευχθεί σε συνδυασμό με τον διασυνδετήριο αγωγό με τη Βουλγαρία η ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Χόχσταϊν και σε αυτό το πνεύμα ήταν το περιεχόμενο του μηνύματος του κ. Κέρι. Ο κ. Σέφκοβιτς από την πλευρά του υπογράμμισε τη σημασία του έργου στο ενεργειακό παιχνίδι της Ευρώπης και ανέφερε ότι μέχρι το 2010 μέσω του ΤΑΡ το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν θα φτάσει στη Δυτική Ευρώπη.

Η κυβέρνηση είχε επενδύσει επικοινωνιακά στη χθεσινή τελετή εγκαινίων, προσδοκώντας στην παρουσία των ηγετών των χωρών που υπέγραψαν τη συμφωνία, από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίγιεφ, τον Αχμέτ Νταβούτογλου έως τον Ματέο Ρέντζι και τον Εντι Ράμα. Κανένας εξ αυτών δεν παρέστη, ήρθαν υπουργοί, με εξαίρεση τη Γεωργία, χώρα με προεδροκεντρικό πολίτευμα, που εκπροσωπήθηκε από τον πρωθυπουργό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή