Επιχείρηση κατευνασμού των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

Επιχείρηση κατευνασμού των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βασικό επιχείρημα ότι «αυτά είναι τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να ψηφισθούν», οι οικονομικοί υπουργοί της κυβέρνησης απευθύνθηκαν χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή και αποτελεί προϋπόθεση για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν μίλησε ο πρωθυπουργός αλλά ανέλαβαν να εξηγήσουν στους βουλευτές το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου και τη φύση των μέτρων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Στις εισηγήσεις τους κυριάρχησε η αισιοδοξία ότι εφόσον προχωρήσει ομαλά η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η χώρα και η οικονομία θα γυρίσουν σελίδα και θα εισέλθουν σε φάση ανάπτυξης. Επανέλαβαν, δηλαδή, το ίδιο αισιόδοξο αφήγημα που η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί εμφανίσθηκαν αισιόδοξοι ότι η ανάκαμψη είναι προ των πυλών, μαζί με τη μείωση της ανεργίας. Οτι τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με μια καλή συμφωνία για την απομείωση του χρέους, θα οδηγήσουν σε έξοδο της χώρας στις αγορές μέσα στο 2017, σηματοδοτώντας την έξοδο από τα μνημόνια. Οτι οι νέοι φόροι είναι κατανεμημένοι στην επόμενη τριετία και έγινε προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο νερό στο 23%, όπως είχε προταθεί. Το οικονομικό επιτελείο ζήτησε από τους βουλευτές να κατανοήσουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο η κυβέρνηση καλείται να λειτουργήσει, με τον κ. Χουλιαράκη να αναφέρεται στη δυσκολότερη διαπραγμάτευση των τελευταίων πέντε χρόνων.

Από την πλευρά των βουλευτών ετέθη το θέμα της δυσκολίας να ψηφίζουν διαρκώς μέτρα που είναι σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από τις δεσμεύσεις αλλά και τον πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος και εκφράστηκε η ελπίδα να είναι όντως αυτή η τελευταία φορά που καλούνται να ψηφίσουν μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Στο μεγαλύτερο μέρος τους οι ερωτήσεις που εκλήθησαν να απαντήσουν οι υπουργοί αφορούσαν τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, καθώς εκφράσθηκε ανησυχία μήπως, τελικά, ζητηθεί να περιλαμβάνονται σε αυτόν συγκεκριμένα μέτρα. Τους μεταφέρθηκε η εκτίμηση της κυβέρνησης ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και ότι θα διατηρηθεί η πρωτοβουλία κινήσεων όσον αφορά στον προσδιορισμό των διορθωτικών παρεμβάσεων. Ειδικότερα, αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση, γνωρίζοντας τα δημοσιονομικά μεγέθη, θα έχει το χρονικό περιθώριο να παρέμβει διορθωτικά πριν τεθεί θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Για τα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Σταθάκης εξήγησε ότι, πέραν των δανείων για πρώτη κατοικία, εξασφαλίζονται και τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ.

Τέλος, έγινε εκτενής ενημέρωση των βουλευτών για τα νομοσχέδια που η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση των επιδόσεων της οικονομίας, σε ένα καλύτερο επενδυτικό περιβάλλον και σε αύξηση των εσόδων. Μάλιστα, εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι, εφόσον τα νομοθετήματα αυτά δώσουν καρπούς, θα υπάρξει δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων φόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή