Κατάθεση στοιχείων για δάνεια, διαφημίσεις

Κατάθεση στοιχείων για δάνεια, διαφημίσεις

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να καταθέσουν οι τράπεζες στη Βουλή όχι μόνον τα στοιχεία για τα δάνεια που έχουν συνάψει με τα κόμματα και τα ΜΜΕ αλλά και τις διαφημίσεις που έδιναν στα μέσα ενημέρωσης κατά την τελευταία δεκαετία (από το 2006) αποφάσισε χθες η αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ύστερα από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Το σκεπτικό της πρότασης είναι να παραβληθούν οι διαφημίσεις τόσο με τις κυκλοφορίες όσο και με τις τηλεθεάσεις και κυρίως να αναδειχθεί αν οι τράπεζες συμψήφιζαν με διαφημίσεις τα δάνεια των ΜΜΕ που δεν αποπληρώνονταν.

Με την πρόταση διεφώνησε η Ν.Δ., ενώ «παρών» ψήφισαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι (η Χ.Α., το ΚΚΕ, η Ενωση Κεντρώων και οι ΑΝΕΛ συμφώνησαν). Ο κ. Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι η επιτροπή δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από την Ολομέλεια για κάτι τέτοιο, ενώ ζήτημα νομιμότητας έθεσε και για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητηθούν από τους εισαγγελείς ακόμη και στοιχεία μη περαιωμένων υποθέσεων που σχετίζονται με το αντικείμενο της Επιτροπής. Επί της ουσίας, δηλαδή, η Ν.Δ. ήδη από χθες κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποβλέπει μόνον σε επικοινωνιακές εντυπώσεις, προειδοποιώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έλεγχος του τρόπου αποπληρωμής των δανείων που πήραν τα κόμματα και τα ΜΜΕ νοείται μόνον αν προηγουμένως υπάρχουν αποδείξεις ή έστω σαφείς ενδείξεις από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι η χορήγησή τους έγινε με έκνομο τρόπο.

Η ίδια ακριβώς διένεξη –ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση προσβλέπει σε εντυπώσεις για να αποκρύψει την πολιτική ανικανότητά της– προκλήθηκε και με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει μόνον από τα 8 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας στοιχεία για τις δανειακές συμβάσεις που έχουν συνάψει. «Γιατί δεν ζητάτε και από τις εφημερίδες και την Αυγή;», ρώτησαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, ενώ, παρά το γεγονός ότι μαζί τους συμφώνησε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη, ο προεδρεύων Σωκράτης Φάμελλος επιφυλάχθηκε τούτο να γίνει αναλόγως των μαρτυρικών καταθέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, από τη δεύτερη χθες συνεδρίαση της επιτροπής προκύπτει ότι μάλλον είναι αδύνατον να ολοκληρώσει το έργο της στις 20 Ιουνίου, όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Τσίπρας. Ο όγκος των στοιχείων που υποτίθεται θα ερευνηθούν είναι τεράστιος. Χθες αποφασίστηκε να ελεγχθούν αναδρομικά μέχρι και τα δάνεια που έχουν δώσει οι τράπεζες σε όλα τα επαρχιακά μέσα, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να ζητηθούν και τα εκκρεμή δάνεια που δόθηκαν επί… δραχμής. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, η επιτροπή αναγκάστηκε χθες να δώσει στις τράπεζες νέα προθεσμία για να καταθέσουν όσα τους ζητάνε, έως τα τέλη Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή