Μπροστά σε διπλό σκόπελο η κυβέρνηση

Μπροστά σε διπλό σκόπελο η κυβέρνηση

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται από σήμερα το πρωί η κρισιμότατη μάχη της δικομματικής κυβερνώσας πλειοψηφίας, στόχος της οποίας είναι η δίχως απώλειες αυριανή έγκριση των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων. Θεωρούν πως με αυτό το βήμα θα «κλειδώσει» με επιτυχή τρόπο η πρώτη αξιολόγηση και θα αποφασιστούν, στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup, η δρομολόγηση διαδικασιών για ελάφρυνση του χρέους και η εκταμίευση δόσεων που θα ανακουφίσουν την ελληνική οικονομία.

Η μάχη αυτή δεν είναι εύκολη, κατ’ αρχήν επειδή η επιδιωκόμενη συμφωνία με τους θεσμούς κάθε άλλο παρά θεωρείται πως είναι διασφαλισμένη, ακόμα και με υπερψηφισμένο το νομοσχέδιο. Ενδεικτικό είναι ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε περισσότερο συγκρατημένος, συγκριτικά με άλλες πρόσφατες παρεμβάσεις του στη Βουλή, ως προς τον βαθμό αισιοδοξίας του για τις εξελίξεις: «Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις για το τι θα συμβεί στο Eurogroup. Νομίζω ότι είμαστε κοντά σε μια πολύ καλή λύση. Σε μία εβδομάδα – δέκα μέρες, θα ξέρουμε τι θα πάρουμε στο χρέος, τι θα πάρουμε στην πρώτη εκταμίευση, αν θα είναι καλή η συμφωνία», είπε. Ο βαθμός δυσκολίας τής υπό εξέλιξη συζήτησης στην εθνική αντιπροσωπεία αυξάνεται και από το γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να μειώσει την ένταση των επιθέσεών της οι οποίες, όπως κατέδειξε η έως τώρα διαδικασία στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, είναι περισσότερο από σκληρές. Οι μετωπικές συγκρούσεις που με ιδιαίτερη σφοδρότητα έκαναν την εμφάνισή τους το πρωί της Πέμπτης, όταν και άρχισε η σχετική επί του νομοσχεδίου συζήτηση, αναμένεται να κυριαρχήσουν και στην Ολομέλεια το Σαββατοκύριακο. Εν μέσω ενός τέτοιου κλίματος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουν άπαντες τη νέα μονομαχία Αλ. Τσίπρα – Κυρ. Μητσοτάκη και φυσικά την εμφάνιση των άλλων πολιτικών αρχηγών.

Στο επίκεντρο της σύγκρουσης, από την πρώτη στιγμή, βρίσκεται το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, με την αξιωματική αντιπολίτευση να αναδεικνύει, στην κάθε ευκαιρία, τους κινδύνους που όπως σημειώνεται εμπεριέχει η διάταξη της άνευ σαφών εξαιρέσεων «παραχώρηση» προς πώληση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας. «Αλλο αξιοποίηση, που εμείς νομοθετούμε, και άλλο αποκρατικοποίηση-ιδιωτικοποίηση», απάντησε στις αιτιάσεις ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, υπεραμυνόμενος του συνόλου των προς ψήφιση διατάξεων με το επιχείρημα πως είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε η κυβέρνηση να κερδίσει υπό τις παρούσες συνθήκες κατά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Στον αντίποδα, ο κ. Χρ. Σταϊκούρας (Ν.Δ.) υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι το επώδυνο των μέτρων είναι αποτέλεσμα κυβερνητικών πρακτικών και επιλογών που αποδυνάμωσαν τη θέση της χώρας. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη για δεύτερη ημέρα χθες, με παρέμβασή της, εξέφρασε τον εντονότατο προβληματισμό και την ανησυχία της για τη ρύθμιση με το λεγόμενο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. «Το νομοσχέδιο θα έπρεπε να τιτλοφορείται “πωλείται η πατρίς”», σημείωσε ο κ. Ν. Κυριαζίδης. Για τους φόρους μίλησαν με έντονα επικριτικό προς την κυβέρνηση τρόπο μεταξύ άλλων η κυρία Αικ. Παπακώστα και ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης.

Εφ’ όλης της ύλης κριτική άσκησε και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με άπαντες να υπενθυμίζουν, μεταξύ άλλων, όσα καταγγελτικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν σε ανάλογες κοινοβουλευτικές διαδικασίες επί των προηγουμένων κυβερνήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή