«Τα μέτρα απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού»

«Τα μέτρα απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπεράσπιση της διαδικασίας ψήφισης του δυσβάστακτου πακέτου νέων φόρων ως τμήμα της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, δηλαδή του τρίτου μνημονίου, και όχι ως κάτι νέο, και η αισιόδοξη προοπτική της επομένης της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης είναι τα δύο βασικά σημεία επί των οποίων ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, θα επιχειρηματολογήσει κατά την αυριανή ομιλία του για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή. Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στους βουλευτές του πρωτίστως, από την ψήφο των οποίων κρίνεται η ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων για το κλείσιμο της αξιολόγησης και θα πει ότι η κυβέρνηση, ήδη από το καλοκαίρι όταν υπέγραψε τη συμφωνία με τους εταίρους, δεσμεύθηκε ότι θα την υλοποιήσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ψήφιση των δύσκολων αυτών μέτρων γίνεται με χαρά. Θα επιμείνει ότι η κυβέρνηση ακολούθησε στρατηγική σκληρής διαπραγμάτευσης και κατάφερε να επιτύχει ορισμένες βελτιώσεις. Αναμένεται, για παράδειγμα, να αναφερθεί στο ΕΚΑΣ και να μιλήσει για σταδιακή κατάργηση και αντικατάσταση από άλλο κοινωνικό επίδομα, αντί της άμεσης κατάργησης που ζητούσαν οι εταίροι. Αναμένεται, επίσης, να μιλήσει για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και να υπερασπισθεί ότι μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ανάπτυξη και όχι μόνο για αποπληρωμή του χρέους, καθώς και ότι δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι τα περιουσιακά στοιχεία που εντάσσονται στο Ταμείο θα αποκρατικοποιηθούν, αλλά ότι μπορούν να αξιοποιηθούν με άλλους τρόπους.

Επίθεση στη Ν.Δ.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επιτεθεί με σφοδρότητα στην αντιπολίτευση, ιδιαίτερα στη Ν.Δ., και να απαντήσει στην κριτική που του ασκείται ότι τα μέτρα που έρχονται με το πολυνομοσχέδιο ήταν γνωστά, τα έχει ψηφίσει και η Ν.Δ. υπερψηφίζοντας τη συμφωνία του καλοκαιριού. Θα αναφέρει, επίσης, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα μπορούσε καν να διαπραγματευθεί για να επιτύχει βελτιώσεις που η κυβέρνηση φέρνει.

Σημαντικό μέρος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναμένεται να αφιερώσει στην επόμενη μέρα, στις προοπτικές που θα διαμορφώσει για τη χώρα και την οικονομία η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της αξιολόγησης. Θα μιλήσει για την εκταμίευση της δόσης, για τα χρήματα που θα διοχετευθούν στην αγορά για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, για την αναστροφή της ψυχολογίας και την αναπτυξιακή ώθηση που θα προκληθεί. Μάλιστα, αναμένεται να επισημάνει ότι η αλλαγή του οικονομικού κλίματος, η επιστροφή στην ανάπτυξη και η βελτίωση των επιδόσεων της οικονομίας θα δώσουν την ευκαιρία στην κυβέρνηση πολύ σύντομα να μπορέσει να επαναδιαπραγματευθεί παραμέτρους της φορολόγησης και του ασφαλιστικού και να κάνει βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός στο θέμα του χρέους, όπου, ωστόσο, η κυβέρνηση χαμηλώνει πλέον τον πήχυ των προσδοκιών και μιλάει για σαφείς δεσμεύσεις μόνο όσον αφορά την άμεση φάση, περιμένοντας να δει ποιες θα είναι οι τελικές διατυπώσεις όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή