«Μουδιασμένοι» οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

«Μουδιασμένοι» οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία «πράγματα» ήταν αδύνατο, χθες, να βρει κάποιος στη Βουλή: από νωρίς το πρωί κουλούρια – φθηνό σνακ στο κυλικείο, όλη την ημέρα χαρούμενους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και πρόθυμους να μιλήσουν υπέρ του πολυνομοσχεδίου συναδέλφους τους από τους ΑΝΕΛ.

Η ολοκλήρωση της επεξεργασίας του νομοθετήματος στις μαραθώνιες συνεδριάσεις των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής-Εμπορίου και Δημόσιας Διοίκησης-Δημόσιας Τάξης-Δικαιοσύνης, κατέδειξε το μούδιασμα των βουλευτών της κυβερνώσας πλειοψηφίας έναντι τόσο των σκληρών μέτρων που καλούνται να ψηφίσουν αύριο στην Ολομέλεια, όσο και των μαζικών επιθέσεων που δέχονται από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Οι λίγοι που ζήτησαν να παρέμβουν προκειμένου να υπερασπιστούν τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, τόσο σε σύγκριση με τους πολιτικούς τους αντιπάλους όσο και ως προς το σύνολο εκείνων που είναι μέλη των τριών Επιτροπών (μόλις οκτώ έναντι 30 και 80 αντιστοίχως) στήριξαν την επιχειρηματολογία τους στη «γραμμή» που εκφράζουν μέσω των τοποθετήσεών τους και οι υπουργοί: Αρχικώς υποστηρίζουν πως είναι τα τελευταία δύσκολα μέτρα που αναγκάζονται να πάρουν. Δεύτερον, υποστηρίζουν πως θα ακολουθήσουν αναπτυξιακά νομοσχέδια. Τρίτον, απαντούν στην κατηγορία της αντιπολίτευσης πως ψεύδονται, λέγοντας ότι οι βουλευτές που τους επικρίνουν στηρίζουν την κριτική τους σε «ανακρίβειες».

Στη σκιά αυτών, πάντως, καταγράφηκαν και κάποιες ελάχιστες στιγμές «γκρίνιας», κυρίως από βουλευτές της περιφέρειας, οι οποίοι έκριναν αναγκαίο να καταγραφεί πως μεταφέρουν εντός Βουλής και στην κυβέρνηση τη δυσφορία ή και την ανησυχία των πολιτών των περιφερειών τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του βουλευτή Ν. Παπαδόπουλου (Λάρισας), ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να ξαναδεί ρυθμίσεις σχετικές με αγροτικά ζητήματα. Πάντως, αξιοσημείωτο είναι πως απαντώντας του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου, σε σύντομη παρέμβασή του περιορίστηκε να μιλήσει για τις αρνητικές πολιτικές επί του αναφερθέντος θέματος, των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επίσης, οι βουλευτές Κυκλάδων Ν. Συρμαλένιος και Νεκτ. Σαντορινιός έθεσαν το ζήτημα με τον ΦΠΑ στα νησιά, με τον πρώτο εκ των δύο να προσθέτει: «Δεν συμφωνώ με το (σχετικό) άρθρο. Αλλά δεν μπορώ να μην ψηφίσω συνολικά το νομοσχέδιο».

Οι υπόλοιποι που έλαβαν τον λόγο, γενικώς περιορίζονταν να καταγγείλουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση στην οποία οδήγησαν τη χώρα και την οικονομία, ενώ δεν απουσίασαν –επίσης με συμμετοχή και υπουργών– φωνές «αποστασιοποίησης» από την πολιτική την οποία συμφώνησαν με τους θεσμούς να υλοποιήσουν. «Το πρόγραμμα αυτό δεν είναι δικό μας, αλλά ένα προϊόν άγριου εκβιασμού» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης. «Η συμφωνία του περασμένου Αυγούστου ήταν προϊόν συμβιβασμού και πολιτικής συνθηκολόγησης», είπε ο κ. Κ. Παυλίδης (Κέρκυρας).

Εν τω μεταξύ, και ώς αργά χθες το απόγευμα, με τη συζήτηση να βρίσκεται λίγο πριν από τη διαδικασία της λεγόμενης «δεύτερης ανάγνωσης», αίσθηση είχε προκαλέσει το γεγονός ότι ουδείς εκ των συγκυβερνώντων Ανεξαρτήτων Ελλήνων είχε εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών προκειμένου να επιχειρηματολογήσει υπέρ των διατάξεων τις οποίες καλούνται να στηρίξουν αύριο με την ψήφο τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή