Βουλή: Η ψηφοφορία, η εξεταστική και η επιχείρηση ανόρθωσης ηθικού

Βουλή: Η ψηφοφορία, η εξεταστική και η επιχείρηση ανόρθωσης ηθικού

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βήμα-βήμα ξετυλίγει, τα τελευταία 24ωρα, το κυβερνητικό επιτελείο μέσω Βουλής, ένα «σχέδιο» επικοινωνιακού χαρακτήρα με διπλό στόχο: Αφενός ν’ αποπροσανατολίσει από τις εξόχως δυσμενείς για το πολιτικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ εντυπώσεις τις οποίες προκαλούν τα προς ψήφιση το βράδυ της Κυριακές σκληρά μνημονιακά μέτρα. Αφετέρου δε, για να τονώσει το βαθύτατα τραυματισμένο ηθικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, τα μέλη της οποίας κάθε άλλο παρά κρύβουν τη δυσφορία τους που είναι «αναγκασμένα» να ψηφίσουν τα συγκεκριμένα μέτρα.

Τελευταίο, αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις δεν αναμένεται να είναι και έσχατο, δείγμα αυτού του «σχεδίου», καταγράφηκε το πρωί του Σαββάτου, με την έναρξη δηλαδή της συζήτησης στην Ολομέλεια: Από το προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, «διέρρευσε» η κατά τ’ άλλα γνωστή από ημέρες είδηση πως ο πρόεδρός της Σωκ. Φάμελλος απέστειλε επιστολές προς Τράπεζες, πολιτικά κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης, με τις οποίες ζητεί στοιχεία αναφορικά με τα δάνεια που έχουν λάβει από παλαιά, και την πορεία εξυπηρέτησής τους. Είναι γνωστό ότι το κυβερνών κόμμα έχει συμπεριλάβει στον δημόσιο λόγο του συχνές αναφορές στο θέμα της λεγόμενης «διαπλοκής», με τρόπο συνολικά απαξιωτικό για τον Τύπο, κάτι το οποίο βρίσκεται σε έξαρση με επίκεντρο ακριβώς την εν λόγω Επιτροπή της Βουλής.

Σήμερα Σάββατο, λοιπόν, ανεπισήμως γνωστοποιήθηκε η προαναφερθείσα ενέργεια του κ. Φάμελλου, που είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Ημέρα Σάββατο, τέτοιου είδους δημοσιοποιήσεις δεν έχουν υπάρξει ξανά, αλλά προφανώς σήμερα ειδικά η μέρα θεωρείται «ειδικού ενδιαφέροντος».

Το «μήνυμα»; Ψηφίζονται μεν σκληρά μέτρα, αλλά αποκαθίσταται και η «ομαλή λειτουργία των Θεσμών».

Η ημιεπίσημη έναρξη του προαναφερθέντος σχεδίου έγινε, ελάχιστες ώρες πριν από την κατάθεση στη Βουλή του επίμαχου πολυνομοσχεδίου και της γνωστοποίησης ότι πέραν των δυσκολιών ως προς το περιεχόμενό του, θα ήταν και οι κατεπείγουσες κοινοβουλευτικές διαδικασίες οι οποίες θα ακολουθούνταν για την έγκρισή του, που θα έκαναν τη σημερινή κυβερνώσα πλειοψηφία να εμφανίζεται πως κάνει όλα όσα κατήγγειλε στο αντιπολιτευτικό πρόσφατο παρελθόν της. Ετσι, λοιπόν, κυβερνητική εκπρόσωπος και Πρόεδρος της Βουλής στην αρχή της εβδομάδας προανήγγειλαν «τσουνάμι» νομοσχεδίων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στο συνολικό υποσυνείδητο η ολοκλήρωση αυτή ταυτίζεται με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Τα προαναγγελθέντα νομοσχέδια εμφανίζονται ως φιλολαϊκά, μέρος του κοινωνικού προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ, που τα είχαν μπλοκάρει η Θεσμοί. Το «μήνυμα» εδώ; Ψηφίζονται μεν τα σκληρά μέτρα, αλλά αμέσως μετά αλλάζει το τοπίο.

Σε αυτό, ακριβώς, το επίπεδο είναι που λέγονται και αρκετά άλλα, ειδικά από τα κυβερνητικά στελέχη προς τους βουλευτές: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γ. Χουλιαράκης και Π. Σκουρλέτης, από του βήματος της Βουλής επέλεξαν από νωρίς να προβάλλουν σχεδιασμούς για την επόμενη της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ημέρα, που θα αναστρέψουν την υφεσιακή πορεία και θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την ελάφρυνση των δυσμενών για τους πολίτες επιπτώσεων από τα νομοθετούμενα μέτρα. Αρχικώς ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η προσδοκώμενη λύση ως προς το θέμα του χρέους θα ανοίξει έναν «καθαρό διάδρομο για τους πολίτες και για τους Ελληνες και τους ξένους επενδυτές, ότι δεν υπάρχει πλέον ρίσκο χρεοκοπίας, ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα και μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία». Για προοπτική μείωσης φόρων, μετά από ένα-δύο χρόνια, έκανε λόγο από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. «Ελπίζουμε ότι από το κλείσιμο της αξιολόγησης, η αναπτυξιακή πορεία θα αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις», υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κατά τα λοιπά, βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη η γνωστή «επιχειρηματολογία» ότι:

Α) Το μνημόνιο («Συμφωνία του περασμένου Αυγούστου» την αποκαλούν στην κυβέρνηση) δεν ήταν πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά «προϊόν εκβιασμού» ή «προϊόν συμβιβασμού»,

Β) Τη συμφωνία είχαν ψηφίσει και πολλά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που τώρα «αποδεικνύονται υποκριτικά και αναξιόπιστα» καθώς δεν ψηφίζουν τα εφαρμοστικά της συμφωνίας μέτρα,

Γ) Τα μεγάλα αδιέξοδα δημιουργήθηκαν τις περασμένες δεκαετίες από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και όχι από την ολιγόμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και συνεπώς δεν δικαιούνται να ομιλούν.

Ξεχωρίζει, τέλος, κλείνοντας τον, έως τώρα, κύκλο των επικοινωνιακών επιχειρημάτων εκ μέρους της κυβέρνησης, η γνωστή και από τους προηγούμενους προσπάθεια να καταδείξουν πως κατανοούν και τη δυσκολία των μέτρων και τις αρνητικές για την κοινωνία επιπτώσεις τους – ώστε να «ακυρώσουν» τη σχετική κριτική: «Τα μέτρα είναι προφανώς υφεσιακά και δημιουργούν δυσκολίες», αναφέρει δημοσίως ο κ. Τσακαλώτος, συμπληρώνοντας παγίως ότι είναι και τα τελευταία αυτού του τύπου που λαμβάνονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή