Διεργασίες με παρασκήνιο και διαφωνίες

Διεργασίες με παρασκήνιο και διαφωνίες

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες διεργασίες καταγράφηκαν το τελευταίο δεκαήμερο στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο τον χρόνο διεξαγωγής και το περιεχόμενο του συνεδρίου. Αυτό που φαίνεται να κυριαρχεί στον σχεδιασμό του πρωθυπουργού είναι ότι πρέπει να γίνει τον Ιούλιο.

Στόχος του κ. Τσίπρα είναι να αξιοποιηθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης και η όποια συμφωνία για το χρέος, ώστε να παρουσιάσει το όραμά του για την Ελλάδα (αναπτυξιακό σχέδιο, αλλαγή Συντάγματος, αλλαγές στο κράτος κ.λπ.). Η προοπτική που θέτει είναι αυτή του 2021, ώστε, αρχής γενομένης από το καλοκαίρι, η χώρα μας να έχει αλλάξει φυσιογνωμία με τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Ταυτόχρονα με την προβολή των θέσεων αυτών, ο πρωθυπουργός προγραμματίζει να συζητήσει με κομματικά μέλη και στελέχη, αλλά και με δυνάμεις εκτός ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της διεύρυνσης του κόμματος, το οποίο χειρίζεται προσωπικά. Πέραν του κ. Τσίπρα θα δραστηριοποιηθεί το σύνολο των κομματικών στελεχών, που θα περιοδεύσουν μετά τις 24 Mαΐου, με στόχο να ανακτηθεί η χαμένη αποδοχή στην κοινωνία.

Με τις θέσεις του πρωθυπουργού συμφωνούν αρκετά κορυφαία στελέχη ανεξαρτήτως τάσεων, αλλά υπάρχουν διαφωνίες και από δεκάδες άλλα που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής του συνεδρίου το φθινόπωρο.

Σημειώνεται ότι αρχικά η διεξαγωγή του είχε προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο -Δεκέμβριο του 2015, αλλά μετατέθηκε για Φεβρουάριο. Ακολούθησε η ένταση των διαπραγματεύσεων και υπήρξε η πρόταση να διεξαχθεί τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου, κάτι που άφησε να εννοηθεί ο κ. Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Παρασκευή 13 Mαΐου. Μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έγιναν δύο σημαντικές συσκέψεις.

Σύμφωνα με έγκυρες κομματικές πηγές, συνεδρίασαν διαδοχικά το Σάββατο 14 Mαΐου και τη Δευτέρα 16 Mαΐου το Οργανωτικό Γραφείο που έχει την ευθύνη για το συνέδριο και το συντονιστικό Αττικής.

Σε μεγάλο ποσοστό, στελέχη και στα δύο όργανα τάχθηκαν υπέρ της μετάθεσης του συνεδρίου το φθινόπωρο, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν την περίοδο εκείνη. Κοινός παρονομαστής ήταν η άποψη ότι αν πραγματοποιηθεί τώρα, κινδυνεύει να απαξιωθεί, καθώς θα κυριαρχήσει η συζήτηση για την αξιολόγηση και τη ρύθμιση του χρέους, ενώ κατά την άποψή τους, κυρίαρχο θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αναζήτηση μιας νέας ταυτότητας που να ενσωματώνει τις αριστερές του καταβολές. Ενας ακόμη λόγος είναι και το ότι είναι σχεδόν αδύνατη η άμεση κινητοποίηση στελεχών σε μια σύντομη προσυνεδριακή περίοδο εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουν «κρατικοποιηθεί» εκατοντάδες κομματικοί παράγοντες και είναι δύσκολο να συνδυάσουν κομματική και κυβερνητική δουλειά.

Ωστόσο σύντομα, τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να συνεδριάσει η Κ.Ε. για να εγκρίνει και να δώσει στη δημοσιότητα τις θέσεις για το συνέδριο, οι οποίες θα τεθούν σε δημόσιο διάλογο, και να αποφασίσει την οριστική ημερομηνία διεξαγωγής του. Ως προς τη στάση που θα τηρήσει η κίνηση των 53+, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να καταθέσουν ξεχωριστό κείμενο ούτε να εμφανιστούν στο συνέδριο με αντιπαραθετική διάθεση.

Η διεύρυνση

Κυβερνητικές πηγές αλλά και συνεργάτες του πρωθυπουργού διαβεβαιώνουν ότι τα όσα ακούγονται σχετικά με τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και του κυβερνητικού σχήματος δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο κ. Τσίπρας δεν προτίθεται να εντάξει στην κυβέρνηση πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ίσως). Θεωρεί ότι η όλη συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Kεντροαριστεράς θα αποτύχει παταγωδώς και θα ωφελήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και θέλει να τηρήσει αποστάσεις.

Αυτό που σχεδιάζει να κάνει ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι  να  συναντηθεί  και  να  μιλήσει με την κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, της ΔΗΜΑΡ και των άλλων  αριστερών  κομμάτων και ομάδων με στόχο την ένταξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή να διευρύνει την κοινωνική  βάση  του  ΣΥΡΙΖΑ και όχι την κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό ο κ. Τσίπρας έχει αναβάλει τον ανασχηματισμό  για  απροσδιόριστο  χρόνο, μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου.

Βιβλίο του Ευ. Βενιζέλου για την κρίση

«Τα πράγματα ήρθαν έτσι ώστε να κληθώ, τον Ιούνιο του 2011, πολύ καιρό μετά την επώαση και την έκρηξη της οικονομικής κρίσης, να μετάσχω στον πόλεμο της γενιάς μας για την ανάσχεσή της, σηκώνοντας μεγάλο μέρος της ευθύνης». Με τα λόγια αυτά προλογίζει το νέο βιβλίο του ο Ευ. Βενιζέλος, που έχει τίτλο «Μετασχηματισμοί του κράτους και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Διδάγματα της οικονομικής κρίσης: Η ελληνική περίπτωση». Το βιβλίο έχει και ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί μια καταγραφή των γεγονότων της τελευταίας 6ετίας. Θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. στο Θέατρο Αλίκη, ενώ με τον συγγραφέα θα συζητήσουν ο πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ε.Ε. Β. Σκουρής, ο καθηγητής Παν. Ιωακειμίδης και ο οικονομολόγος Γ. Προκοπάκης. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Τ. Θεοδωρόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή