ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση-πακέτο προς τα Τίρανα

protasi-paketo-pros-ta-tirana-2134861

Μια συνολική πρόταση-πακέτο για επίλυση όλων των διμερών θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας κομίζει στα Τίρανα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στη γειτονική χώρα στις αρχές Ιουνίου. Η ελληνική πρόταση θα κατατεθεί με αφορμή τη συμπλήρωση και λήξη των 20 χρόνων που μεσολάβησαν από την υπογραφή του προηγούμενου συμφώνου φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες το 1996.

Τα κύρια ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν και παραμένουν εκκρεμή είναι η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, η διευθέτηση των περιουσιακών ζητημάτων που υπάρχουν και στις δύο πλευρές, καθώς και ζητήματα όπως η περισυλλογή των οστών περίπου 11.000 Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν το 1940-41 κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και παραμένουν θαμμένοι σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες. Τονίζεται ότι αυτό το θέμα έχει ανακινηθεί ατύπως ήδη από την εποχή του Ενβέρ Χότζα, αλλά παραμένει ανεπίλυτο από σειρά αλβανικών ηγεσιών, παρά το γεγονός πως αντίστοιχες περιπτώσεις (όπως π.χ. των Ιταλών στρατιωτών που βρίσκονται στην Αλβανία) έχουν κλείσει προ καιρού. Στην πρόταση που θα κατατεθεί, θα περιλαμβάνεται, βεβαίως, και μέριμνα για την προστασία της Μειονότητας στην Αλβανία, όπου και τους τελευταίους μήνες, παρά τις διαρκείς πιέσεις από την Αθήνα, έχουν καταγραφεί κρούσματα καταπάτησης των θρησκευτικών αλλά και των πολιτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου.

Ο άξονας

Βασικός άξονας στην ελληνική πρόταση είναι, επίσης, η ανάγκη να κλείσουν αυτά τα διμερή θέματα το ταχύτερο δυνατόν, προτού ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Αθήνα επιθυμεί μια «καθαρή» λύση στα διμερή θέματα, προκειμένου η είσοδος της Αλβανίας στην Ε.Ε. να μη συνοδεύεται με εκκρεμότητες, οι οποίες μπορεί να διαιωνισθούν και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Τα Τίρανα έχουν λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας από τον Ιούνιο του 2014, ωστόσο η οδός προς αυτή την κατεύθυνση άνοιξε 11 χρόνια νωρίτερα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης όπου η Αλβανία αναφέρθηκε για πρώτη φορά ως «πιθανή» υποψήφια για την Ε.Ε. Ο κ. Κοτζιάς θα επισκεφθεί τα Τίρανα για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο, ενώ και ο Αλβανός ομόλογός του κ. Ντίτμιρ Μπουσάτι έγινε δεκτός στην Αθήνα τον περασμένο Μάρτιο με μια ατζέντα, η οποία επιπλέον έχει εμπλουτισθεί και με το προσφυγικό. Αν και οι εξελίξεις δεν οδήγησαν σε περαιτέρω όξυνση του προσφυγικού, ώς αυτή τη στιγμή οι συνεννοήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τα Τίρανα (τα οποία επί τούτου τελούν και υπό τη μόνιμη πίεση των Ιταλών) βρίσκονται σε μάλλον καλό επίπεδο, ενώ υφίσταται εκτεταμένη συνεργασία σε αστυνομικό επίπεδο.