Θετικό σήμα από την Αγκελα Μέρκελ

Θετικό σήμα από την Αγκελα Μέρκελ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εδραίωση κλίματος πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης, που θα δώσει στην κυβέρνηση πολύτιμες ανάσες και το περιθώριο να λειτουργήσει σε συνθήκες κανονικότητας, κρίνεται στο σημερινό Eurogroup, τις αποφάσεις του οποίου αναμένει με αγωνία η Αθήνα. Με τα μηνύματα, κυρίως όσον αφορά τη διευθέτηση του χρέους, αλλά και σχετικά με τον ρυθμό και τις προϋποθέσεις καταβολής τμηματικά των χρημάτων που θα απελευθερωθούν, να είναι μέχρι την τελευταία στιγμή αντικρουόμενα, η κυβέρνηση περιμένει τις οριστικές διατυπώσεις στη σημερινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ώστε να γνωρίζει με σαφώς μεγαλύτερη ακρίβεια το έδαφος πάνω στο οποίο καλείται να βαδίσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προσδοκούν σε θεαματική βελτίωση του πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος ως αντιστάθμισμα στο βαρύ κλίμα που έχει αφήσει πίσω της η ψήφιση, προχθές, του εξαιρετικά δυσβάσταχτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων. Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η γρήγορη φυγή προς τα εμπρός θα εμποδίσει την ανάπτυξη κλίματος εσωστρέφειας στις τάξεις των κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι καλούνται να διαχειρισθούν τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, ενώ, παράλληλα, μόνο η ανάταξη της οικονομίας μπορεί να περιορίσει αυτή τη δυσαρέσκεια.

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης είναι, εφόσον διαμορφωθεί περιβάλλον πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, «να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Αυτό θα επιχειρηθεί με την άμεση προώθηση στη Βουλή σειράς νομοθετημάτων, για τις επενδύσεις, την κοινωνική πολιτική, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές κ.λπ.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία χθες στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο των εργασιών της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ, να συζητήσει για το σημερινό Eurogroup και συνολικότερα για τις προοπτικές του ελληνικού προγράμματος με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, η κ. Μέρκελ εμφανίσθηκε καθησυχαστική και βέβαιη ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά σήμερα. Βεβαίως, στη σύνοδο και στις επιμέρους συναντήσεις κυριάρχησε η συζήτηση για τη διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών. Ο κ. Τσίπρας και η κ. Μέρκελ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνεχισθεί η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση από την πλευρά της Αγκυρας της συμφωνίας, αναφερόμενος στη μείωση, στον μηδενισμό σχεδόν, των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο και στη συνακόλουθη μείωση των θανάτων. Στην ομιλία του σε στρογγυλή τράπεζα στην οποία συμμετείχε ο κ. Τσίπρας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δυστυχώς, η πρόοδος της μετεγκατάστασης είναι εξαιρετικά φτωχή, ακόμα και προς ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δεν έχουν επωμισθεί κανένα βάρος προσφυγικών ροών», ενώ χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» την «προώθηση των συμφωνιών επανεισδοχής με τις χώρες διέλευσης και προέλευσης».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε προς τον κ. Ερντογάν το ζήτημα της αυξημένης τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και, σύμφωνα με συνεργάτες του, συμφωνήθηκε να στηριχθούν οι διπλωματικοί δίαυλοι για αποκλιμάκωση της έντασης. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, επίσης, στη στήριξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή