Ενισχύεται η νατοϊκή παρουσία στο Αιγαίο

Ενισχύεται η νατοϊκή παρουσία στο Αιγαίο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά της προσπάθειας στρατηγικού επαναπροσδιορισμού της Ε.Ε. ως δύναμης η οποία σταδιακά επιχειρεί να αποκτήσει ουσιαστική υπόσταση σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας διεξήχθη χθες το τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υπό την κ. Φεντερίκα Μογκερίνι. Το συγκεκριμένο Συμβούλιο έλαβε χώρα λίγες ημέρες πριν από τη δημόσια διακήρυξη όλων ότι η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ πρέπει να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους, κάτι που τόνισε και χθες ο αναπληρωτής γ.γ. της Συμμαχίας Αλ. Βέρσμποου από το Λονδίνο. Οπως όλα δείχνουν, το πεδίο γι’ αυτή την «υβριδικού» τύπου συνεργασία θα είναι η Κ. Μεσόγειος, όπου το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να συναντηθούν δυνάμεις υπό τη διοίκηση της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Η ελληνική πλευρά, όπως αυτή ήδη εκφράσθηκε στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ από τον κ. Ν. Κοτζιά, επιμένει στη διατήρηση της αυτονομίας των δύο οργανισμών σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Είναι απολύτως σαφές ότι η Αθήνα θα επιθυμούσε να αποφευχθεί μια αμιγώς νατοϊκή επιχείρηση νοτίως της Κρήτης για δύο βασικούς λόγους: πρώτον, διότι θα συνέβαλε στη ραγδαία στρατιωτικοποίηση της Μεσόγειου και, δεύτερον, διότι η Τουρκία, η οποία ήδη έχει δημιουργήσει προβλήματα στο Αιγαίο, θα μπορούσε να τα επεκτείνει και νοτίως της Κρήτης. Ολα αυτά θα διευκρινισθούν το επόμενο διάστημα, στην πορεία προς τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούλιο, στη Βαρσοβία. Προς το παρόν ενισχύεται de facto η νατοϊκή παρουσία στο Αιγαίο, έπειτα από τη σχετική απόφαση των Αμερικανών να στείλουν πλοίο. Με τον τρόπο αυτό, ασκήθηκε αποτελεσματική, όπως φάνηκε, πίεση και προς την πλευρά των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Χθες, ο υπουργός Αμυνας της Πολωνίας Αντονίν Ματσιέρεβιτς γνωστοποίησε στον κ. Π. Καμμένο ότι η χώρα του θα αποστείλει στο Αιγαίο πολεμικό πλοίο για τις ανάγκες της νατοϊκής δράσης. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και για την πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας στον ναυπηγικό τομέα. Οπως είπε ο κ. Καμμένος, η Πολωνία έδειξε ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των υποβρυχίων τύπου «214», τα οποία κατασκευάστηκαν στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, και δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρξει συνεργασία επ’ αυτού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή