ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Δ.: Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα, δεν πήρε τίποτε!

n-d-i-kyvernisi-ta-edose-ola-den-pire-tipote-2135223

Με σκληρή γλώσσα αντέδρασε η Ν.Δ. στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup κάνοντας λόγο για μία συμφωνία που επιφέρει βαρύ φορολογικό φορτίο στην ελληνική κοινωνία, δεν οδηγεί στην εκταμίευση του συνόλου των κεφαλαίων που είχαν συμφωνηθεί και απαιτούνται για τη ρευστότητα της οικονομίας και, τελικά, δεν προσφέρει παρά μία ασαφή και αβέβαιη ρύθμιση για το χρέος.

Στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εκδόθηκε τα ξημερώματα σήμερα, σημειώνεται ότι η Ν.Δ. είχε υποστηρίξει την ανάγκη ολοκλήρωσης της συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό και με το βέλτιστο για τα Ελληνικά συμφέροντα τρόπο, στηλιτεύεται η καθυστέρηση που επέδειξε η κυβέρνηση και, τελικά, με τη στάση της «φόρτωσε πολύ βαριά μέτρα στους Έλληνες, πρόσθεσε νέες επώδυνες και ταπεινωτικές υποχρεώσεις στη χώρα, όπως το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, επέβαλλε μόνιμα μνημόνια με τον “κόφτη", και φούσκωσε τις οφειλές του Κράτους στους ιδιώτες».

Σύμφωνα με τους επιτελείς της Συγγρού:

Η αξιολόγηση, που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, κάτι που δεν έγινε με ευθύνη της Κυβέρνησης, σχεδόν ολοκληρώθηκε. Γιατί υπάρχουν και άλλα “κρυφά" προαπαιτούμενα, τα οποία ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί. Πλην όμως, η καθυστέρηση “φούσκωσε" το λογαριασμό των μέτρων, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν ήδη ψηφιστεί 9 δις ευρώ μέτρα, πρόσθεσε νέες υποχρεώσεις στη χώρα μας, πέραν των όσων προβλέπονταν στο τρίτο Μνημόνιο, όπως είναι η δημιουργία του νέου, αιώνιου “Υπερταμείου" αποκρατικοποιήσεων, προσέθεσε ένα συμπληρωματικό, τέταρτο Μνημόνιο και μέσω αυτού έναν πρόσθετο, οριζόντιο και μόνιμο “κόφτη” μισθών και συντάξεων και διόγκωσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίουπρος τους ιδιώτες κατά 80% από τις αρχές του 2015.

Επιπλέον, η Ν.Δ. σημειώνει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έγινε με το λάθος μείγμα μέτρων, ως αποτέλεσμα των ιδεοληψιών της Κυβέρνησης, μέτρα που περιλαμβάνουν περισσότερους άμεσους και έμμεσους φόρους και εξοντωτικές εισφορές, που πλήττουν όλους τους Έλληνες, κυρίως όμως τους ασθενέστερους οικονομικά. Προσθέτουν, δε, οι αναλυτές της ΝΔ οτι η δόση που συνοδεύει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπολείπεται σημαντικά του ποσού που είχε προγραμματιστεί να λάβει η Ελλάδα μέχρι σήμερα.

Ως προς το χρέος, η Συγγρού κάνει λόγο για μία ασαφή, αβέβαιη πρόταση που τελεί υπό προϋποθέσεις και είναι μελλοντική. «Σε κάθε δε περίπτωση η ρύθμιση αυτή συνοδεύεται από τη διατήρηση υψηλών δημοσιονομικών πλεονασμάτων για μακρά χρονική περίοδο, ενώ δεν γίνεται καθόλου λόγος για την εξέλιξη του μεγέθους χρέος/ΑΕΠ», σημειώνει η Ν.Δ., υπογραμμίζοντας ότι «η Κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για τα μόνιμα μνημόνια, την ταπεινωτική απώλεια εθνικής αξιοπρέπειας, την υπερφορολόγηση και την απώλεια 21 δις ευρώ εθνικού πλούτου που χάθηκαν εξαιτίας των πράξεων και παραλείψεών της».

Καταλήγοντας, η Ν.Δ. επανέρχεται στο πολιτικό αφήγημα του κ. Κυρ. Μητσοτάκη ότι υπάρχει άλλος δρόμος, «αυτός που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Με μεταρρυθμίσεις, με μείωση των δαπανών και των φόρων, για να έρθουν επενδύσεις, δουλειές, ανάπτυξη. Αυτά που η σημερινή Κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει».