Εκθεση για τα μνημόνια από τον Γκι Φερχόφσταντ

Εκθεση για τα μνημόνια από τον Γκι Φερχόφσταντ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο γάμος ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές της μπορεί να χαρακτηριστεί σχέση στην οποία και οι δύο εμπλεκόμενοι απατούν ο ένας τον άλλον, κοινή συναινέσει. Οταν, όμως, σε μία σχέση δεν υπάρχει ειλικρίνεια, αυτή καταρρέει. Για να αποφύγουμε, λοιπόν, την κατάρρευση, οφείλουμε να πούμε την αλήθεια, τώρα. Σας προσκαλώ σε μια έκτακτη συνέντευξη Τύπου για να ακούσετε την αλήθεια».

Την πρόσκληση αυτή απηύθυνε χθες σε όλους τους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων του Ευρωκοινοβουλίου Γκι Φερχόφσταντ, ο οποίος θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη, που βρίσκεται από χθες –γι’ αυτόν τον λόγο– στη βελγική πρωτεύουσα. Ο στόχος του κ. Φερχόφσταντ είναι προφανής: Να αναδείξει τις διαχρονικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων και των Eυρωπαίων εταίρων για την αναποτελεσματικότητα των μνημονίων. Δεν είναι τυχαίο ότι η συνέντευξη είχε προγραμματισθεί από καιρό να γίνει την επομένη του Εurogroup, καθώς πρόθεση του κ. Φερχόφσταντ είναι να σχολιάσει και τη συμφωνία του νέου ελληνικού μνημονίου, αφού οριστικοποιηθεί.

Αυτό, άλλωστε, είναι και το ενδιαφέρον της σημερινής συνέντευξης. Οτι δεκάδες ξένοι ανταποκριτές θα ακούσουν μία μάλλον διαφορετική άποψη για την ελληνική κρίση, καθώς οι απόψεις του Ευρωπαίου πολιτικού συνοψίζονται σε αυτό που, όπως συχνά λέει ο ίδιος, αρνούνται να παραδεχθούν οι πιστωτές και η Αθήνα. Πιστεύει ότι μία από τις βασικές αιτίες που η Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη στην ύφεση είναι η διαρκής υπερφορολόγηση του ιδιωτικού τομέα, λόγω της πίεσης των Ευρωπαίων εταίρων να διασφαλίζουν την αποπληρωμή των δανείων τους, αδιαφορώντας για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά και της διαχρονικής απροθυμίας των ελληνικών κυβερνήσεων να μειώσουν δραστικά τις άχρηστες κρατικές δαπάνες, συναινώντας εντέλει σε αντιαναπτυξιακά μέτρα.

Με αυτό ακριβώς το κριτήριο επιλέχτηκε να πάρει μέρος στη συνέντευξη και ο κ. Στ. Θεοδωράκης. Ο κ. Φερχόφσταντ είναι από τους Eυρωπαίους πολιτικούς που παρακολουθούν με πολλή προσοχή όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και προφανώς γνωρίζει τις χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις του Ποταμιού. Εχοντας, ωστόσο, προ έτους αποκηρύξει τη σημερινή κυβέρνηση, παρουσία του κ. Αλ. Τσίπρα, στο Eυρωκοινοβούλιο, εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου στη χώρα μας να αναδειχθεί η ανάγκη ενός αμιγώς φιλελεύθερου μεταρρυθμιστικού μετώπου και πιστεύει ότι σε αυτό ο κ. Θεοδωράκης μπορεί να βοηθήσει, εν αντιθέσει με το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο ουδέποτε η ευρωπαϊκή παράταξη που εκπροσωπεί είχε πολιτικές σχέσεις.

Εναλλακτικό πρόγραμμα

Το αναφέρει ο ίδιος στην πρόσκλησή του. «Μαζί με τον επικεφαλής του Ποταμιού θα παρουσιάσουμε μια σοκαριστική έκθεση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, μια λεπτομερή μελέτη για τη λανθασμένη υλοποίηση των μνημονίων, αλλά και ένα εναλλακτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να λυθεί η ελληνική τραγωδία, η οποία έχει εξελιχθεί σε ευρωπαϊκό δράμα».

Στη συνέντευξη θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου Jean Arhuis και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή