Στήριξη ΗΠΑ στο προσφυγικό

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για τις προσφυγικές ροές αλλά και τις συνθήκες ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύει η επίσκεψη του Τσαρλς Μάικλ, υπαρχηγού της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, στην Αθήνα. Η κατάσταση στο Αιγαίο αλλά και γενικότερα στη Μεσόγειο βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, κάτι που εξηγεί και την κινητοποίηση για την αποστολή πλοίου, στο πλαίσιο της ευρισκόμενης σε εξέλιξη συμμαχικής δραστηριότητας. Ο κ. Μάικλ συναντήθηκε χθες με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη, με τον οποίο, όπως ανακοινώθηκε, συζήτησαν θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Αν και το περιεχόμενο των συνομιλιών ανάμεσα στους δύο άνδρες δεν είναι γνωστό, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ΗΠΑ είχαν ενδιαφερθεί από την αρχή των συζητήσεων για την κατάσταση στο Αιγαίο, θέλοντας να βοηθήσουν και με την Ακτοφυλακή τους. Η αμερικανική Ακτοφυλακή είναι, άλλωστε, η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτική δύναμη στον κόσμο (μετά το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό) και διαθέτει στελέχη με πείρα και τεχνογνωσία. Προς το παρόν εκκρεμεί η γνωστοποίηση του χρονοδιαγράμματος για την αποστολή αμερικανικού πλοίου στο Αιγαίο (περιοχές Λέσβου και Χίου), όπου χθες επιχειρούσαν τέσσερα σκάφη του ΝΑΤΟ (βρετανικό «Cardigan Bay», τουρκικό «Bodrum», γερμανικό «Bonn», ολλανδικό «Van Amstel»).

Ο Α/ΓΕΑ στην Τουρκία

Οι χθεσινές, υψηλού επιπέδου επαφές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ δεν είναι οι μοναδικές πρωτοβουλίες στρατιωτικής διπλωματίας. Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξομάλυνσης της κατάστασης στο Αιγαίο, αλλά και της καλύτερης συνεργασίας με τη γειτονική χώρα σε διάφορους τομείς, εντάσσεται και η επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΑ Χρ. Βαΐτση στην Αγκυρα στις 14 Ιουνίου. Πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία των δύο χωρών που την Αγκυρα επισκέπτεται ο αρχηγός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η επίσκεψη του κ. Βαΐτση στην Αγκυρα, πέρα από τον ιδιαίτερο συμβολισμό της, συνιστά και μια πολύ ορατή και σαφή ένδειξη για την κατάσταση στο Αιγαίο. Αναδεικνύει ότι, παρά την ένταση που υφίσταται κατά καιρούς στο Αιγαίο, υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών. Ανώτατες πηγές ανέφεραν ότι αυτοί οι δίαυλοι παρέμεναν ανοιχτοί καθ’ όλη τη διάρκεια των πολλαπλών –εντοπισμένων γεωγραφικά κυρίως στις Οινούσσες– εντάσεων που δημιουργήθηκαν τους προηγούμενους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι μόλις προ δύο εβδομάδων, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε, μεταξύ άλλων, επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του. Επίσης, σημαντικές κρίνονται και οι επαφές που είχε ο κ. Αποστολάκης στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Ανώτατες στρατιωτικές πηγές τόνιζαν ότι δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει σημαντική μείωση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή