«Οχι» στο καθεστώς εγγυήσεων

«Οχι» στο καθεστώς εγγυήσεων

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από την Κύπρο και ο τερματισμός του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, που είχαν χθες στην Αθήνα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς και Ι. Κασουλίδης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναδείξει τον τερματισμό των εγγυήσεων σε προτεραιότητα, ενώ η Κύπρος διαμηνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση που να προνοεί στρατιωτικές εγγυήσεις στην Κύπρο, συνεχίζοντας το καθεστώς που συμφωνήθηκε το ’60 υπό άλλες συνθήκες.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Κυπριακό είναι «ένας δρόμος αντοχής και όχι ταχύτητας» και υπογράμμισε ότι η στενή συνεργασία των δύο χωρών τις έχει αναδείξει σε ουσιαστικό πυλώνα για την οικονομική συνεργασία, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Εκτός των πτυχών του Κυπριακού, εξετάσθηκαν επίσης το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της ενέργειας, η πορεία των τριμερών συνεργασιών με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και οι προοπτικές που διαφαίνονται στις συνεργασίες και με άλλες χώρες όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επαφές που είχαν τις προηγούμενες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης του ΟΗΕ και κυρίως αυτή του κ. Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό για την απόφασή του να μην παραβρεθεί στο δείπνο που παρέθεσε στους ηγέτες ο κ. Ερντογάν, αντιδρώντας στη συμμετοχή του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, όπως και να ακυρώσει τις προγραμματισμένες συναντήσεις του με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ κ. Αϊντε και τον κ. Ακιντζί.

Εγινε επισκόπηση του προσφυγικού και της συζήτησης για την είσοδο Τούρκων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς βίζα όπου καταγράφεται οπισθοδρόμηση, μετά και τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Η Ελλάδα και η Κύπρος υποστηρίζουν ότι για να προχωρήσει αυτή η διευθέτηση, η Τουρκία οφείλει να υλοποιήσει και τα 72 κριτήρια που έχει θέσει η Ε.Ε.

Πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αναστασιάδης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με τον οποίο επίσης συζήτησαν εκτενώς το θέμα των εγγυήσεων. «Σύγχρονα κράτη με εγγυήσεις δεν προσφέρονται» δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, ενώ ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «Ελλάδα και Κύπρος είναι απολύτως συντονισμένες σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού, λύση που βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, το κοινοτικό κεκτημένο αλλά και την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο».

Ο Κύπριος πρόεδρος συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τον χαρακτήρισε «καλό φίλο» και δήλωσε ότι «οι πρακτικές της Αγκυρας, όπως αυτές που είδαμε και τις τελευταίες ημέρες, δεν είναι εποικοδομητικές προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού». Υπογράμμισε, δε, πως αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξει λύση το ταχύτερο δυνατό, η οποία δεν θα περιλαμβάνει «στρατεύματα κατοχής και εγγυήτριες δυνάμεις».

Με πρωτοβουλία του κ. Κοτζιά, ο Κύπριος ομόλογός του, Ιωάννης Κασουλίδης, ενημέρωσε για το σκηνικό που διαμορφώνεται στο Κυπριακό τους αρμόδιους βουλευτές των ελληνικών κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή