Εγκλωβισμένη στη συμφωνία η κυβέρνηση

Εγκλωβισμένη στη συμφωνία η κυβέρνηση

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκκρεμότητες για την τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης και, κυρίως, την απελευθέρωση της χρηματοδότησης, η επιφυλακτικότητα και το διόλου πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, οι αστοχίες σε δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών και στελεχών διαμορφώνουν ένα περιβάλλον τελείως διαφορετικό από αυτό που η κυβέρνηση επιθυμούσε για την τρέχουσα περίοδο, με βάση και το πανηγυρικό κλίμα που είχε καλλιεργηθεί ενόψει των αποφάσεων του Eurogroup της περασμένης Τρίτης. Οι απαιτήσεις των δανειστών για διορθώσεις και μάλιστα σε «ευαίσθητα» για το άμεσο κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ ζητήματα, όπως το θέμα των «κόκκινων» δανείων, το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και το Ελληνικό, αλλά και η απόφαση για τμηματική και στη βάση συγκεκριμένης προόδου εκταμίευση των κεφαλαίων που θα διατεθούν για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ψαλίδισαν τον όποιο ενθουσιασμό και ανέκοψαν την όποια δυναμική θετικής ψυχολογίας προσδοκούσε η κυβέρνηση, προτού καν αυτή διαμορφωθεί.

Την ίδια στιγμή, από τις τοποθετήσεις ορισμένων κυβερνητικών στελεχών φαίνεται ότι η ασκούμενη πολιτική εκλαμβάνεται με όρους ενός ιδιότυπου ρεβανσισμού και διατήρησης των διαχωριστικών που επιχειρήθηκε να τεθούν πέρυσι, πριν από το δημοψήφισμα. Ενδεικτική είναι η αναφορά του εκπροσώπου του συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργου Κυρίτση, σε χθεσινό άρθρο του στην «Αυγή», ότι η κυβέρνηση ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο «για να μετακυλίσει όσο μπορεί τα βάρη στους μενουμευρωπαίους, και αυτό ακριβώς κάνει».

Το κλίμα στο Μαξίμου είναι βαρύ στον απόηχο δημοσίων παρεμβάσεων, όπως η τοποθέτηση του κυβερνητικού εταίρου κ. Πάνου Καμμένου περί αντισυνταγματικότητας της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, με την οποία εν μέρει συντάχθηκε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τοποθετήσεις όπως αυτή της βουλευτού Αννας Βαγενά. «Δεν μας τρομάζουν τα 99 χρόνια διάρκειας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Εδώ η Ελλάδα ήταν υπό τουρκική σκλαβιά για 400 χρόνια και άντεξε», δήλωσε η βουλευτής στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στίγμα 97,6».

Η κυβέρνηση, αντί για τη φυγή προς τα εμπρός και την αλλαγή σελίδας στην οποία είχε επενδύσει, δείχνει να εγκλωβίζεται σε μια διαδικασία διαχείρισης της καθημερινότητας. Η προοπτική επιδείνωσης της κατάστασης αυτής με την έναρξη εφαρμογής των νέων δυσμενών μέτρων είναι ορατή. Από την κυβερνητική ηγεσία έχει ζητηθεί να κλείσουν το ταχύτερο δυνατόν τα ανοιχτά θέματα που έχουν βάλει στο τραπέζι οι εταίροι, ώστε να σταματήσει η φημολογία για πιθανές αλλαγές και να επιστρέψει στο αφήγημα της επόμενης ημέρας, της προοπτικής ανάπτυξης.

Πέραν τούτων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να επανεξετάζει όλες τις εναλλακτικές για να αλλάξει το τοπίο επικοινωνιακά και επί της ουσίας. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν επανακάμψει εισηγήσεις από στενούς συνεργάτες του για ενδεχόμενη επίσπευση ενός ανασχηματισμού, που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει κάτι διαφορετικό. Οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα αυτό αναμένεται να ληφθούν σύντομα και σε συνάρτηση με τις αποφάσεις για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή