Μαζική άρνηση υπουργών στον κοινοβουλευτικό έλεγχο

Μαζική άρνηση υπουργών στον κοινοβουλευτικό έλεγχο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα κλιμάκωση γνώρισε σήμερα το φαινόμενο της αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης: Σε συνέχεια πολλαπλών τέτοιων κρουσμάτων κατά την ολιγόμηνη θητεία της, υπουργοί δηλώνοντας «κώλυμα» αρνήθηκαν να προσέλθουν στη Βουλή με αποτέλεσμα –αυτή τη φορά- να ακυρωθούν όλες οι επίκαιρες ερωτήσεις που είχαν προγραμματιστεί στο πλαίσιο της διαδικασίας του «κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Ο προεδρεύων της συνεδρίασης, Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικ. Κακλαμάνης δήλωσε εμφανέστατα ενοχλημένος ότι αυτό που γίνεται, με ευθύνη της κυβέρνησης, ο ίδιος το συναντά για πρώτη φορά στην μακρά κοινοβουλευτική του θητεία (είναι εκλεγμένο μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας από το 1990).

Αρνητικοί πρωταγωνιστές στην χωρίς προηγούμενο μαζική ακύρωση επίκαιρων ερωτήσεων είναι σήμερα οι υπουργοί:

* Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που είχε κληθεί να μιλήσει «για την πορεία ελέγχου των δικαιολογητικών των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό για την πρόσληψη Πυροσβεστών Πενταετούς θητείας».

* Εξωτερικών, «σχετικά με τα προβλήματα στην έκδοση βίζας για Ρώσους τουρίστες.

* Αγροτικής Ανάπτυξης για τα «προβλήματα από τις βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία».

* Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, για «τις προθέσεις του Υπουργείου για την επαναφορά του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών υπό την κηδεμονία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας.

* Επικρατείας για την «προνομιακή προβολή συγκεκριμένων βουλευτών και δημοσιογράφων από τα ιδιωτικά και κρατικά κανάλια».

* Υγείας σχετικά «με τα προβλήματα στη λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας «Θριάσιο».

Οπως σχολιάστηκε, ως «δικαιολογημένη» κατά τη σημερινή ημέρα μπορεί να θεωρηθεί η απουσία μόνο του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, καθώς το μεσημέρι αναμένεται στη χώρα μας η κορυφαίου ενδιαφέροντος και σημασίας επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσίας. Το «κώλυμα» που επικαλέστηκαν όλοι οι υπόλοιποι, προκειμένου να μην προσέλθουν στον Ναό της Δημοκρατίας και να μην απαντήσουν στις ερωτήσεις κάθε άλλο παρά δικαιολογημένο δείχνει.

Αξιοσημείωτο είναι ότι την περασμένη Δευτέρα από τις προγραμματισθείσες τότε 19 επίκαιρες ερωτήσεις συζητήθηκε μόνο μία. Τότε απουσίαζαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων, Οικονομικών. Πέραν της γενικής επίκλησης «κωλύματος», εκείνη την ημέρα ένας επικαλέστηκε συνάντηση με πρέσβη της Κίνας, άλλοι «φόρτο εργασίας» – ωσάν ο κοινοβουλευτικός έλεγχος να είναι εθελοντική προσφορά, μία ερώτηση ακυρώθηκε μετά από συνεννόηση υπουργού-βουλευτή, ενώ μία άλλη λόγω κωλύματος του ερωτώντος βουλευτή. Δικαιολογημένοι, τότε, ήταν μόνο οι του οικονομικού επιτελείου που απουσίαζαν για τη γνωστή συνεδρίαση του Eurogroup.

Χθες Πέμπτη κώλυμα δήλωσαν οι υπουργοί Παιδείας, Εργασίας, Υγείας (ο οποίος είχε κληθεί να απαντήσει για ζήτημα το οποίο αφορά καρκινοπαθείς Βόλου), Οικονομικών, και Πολιτισμού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή