Πολιτική Διακήρυξη για την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας.

Πολιτική Διακήρυξη για την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβάθμιση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων, παρά την κρίση της ευρωρωσικές σχέσεις, προεξοφλεί, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Σε ερώτηση σχετικά με την επιβάρυνση των ευρωρωσικών σχέσεων εξαιτίας της Ουκρανίας, ο έλληνας Πρωθυπουργός σημειώνει ότι η Ελλάδα «σέβεται απόλυτα τις δεσμεύσεις της σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους ανήκει» ενώ έχει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της παρουσίας ελλήνων ομογενών στην περιοχή. 

Παράλληλα, όμως καλεί σε υπέρβαση των ψυχροπολεμικών όρων που σήμερα όπως λέει κυριαρχούν. «Η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν μπορεί να εξασφαλισθεί χωρίς συνεργασία και διάλογο με τη Ρωσία. Η Ελλάδα έχει σήμερα μια ανεξάρτητη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική η οποία προτάσσει τη διπλωματία ως το κεντρικό μέσο για επίλυση διαφορών, ενώ προωθεί την ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου και της οικονομικής συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής της. Στο πλαίσιο αυτό, αλλά κυρίως, των ισχυρών ιστορικών, πνευματικών και πολιτιστικών δεσμών μας με τον ρωσικό λαό, έχουμε επανεκκινήσει και αναβαθμίσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας. Επισκέφθηκα δύο φορές τη Ρωσία, όπου είχα συνομιλίες με τον Πρόεδρο Πούτιν, συναντήθηκα άλλες δύο φορές με τον Πρωθυπουργό κ. Μεντβέντεφ, ενώ πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός υπουργικών επαφών και συγκλήθηκε η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή που ήταν ανενεργή εδώ και καιρό. Σήμερα, θα υπογράψουμε με τον Πρόεδρο Πούτιν  Πολιτική Διακήρυξη για την αναβάθμιση των σχέσεών μας» σημειώνει ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός επισημαίνει, δε, ότι παρά τα τις αρνητικές επιπτώσεις για την εμπορική  συνεργασία Ρωσίας – Ελλάδας από το εμπάργκο, «υπάρχουν τομείς, όπως οι επενδύσεις στις υποδομές, τις μεταφορές και τους λιμένες, αλλά και η ενέργεια και ο τουρισμός, όπου οφείλουμε να εστιάσουμε και μπορούμε να έχουμε πρακτικά, απτά αποτελέσματα. Έχουμε την πρώτη έκφραση ενδιαφέροντος από ρωσικούς ομίλους για επενδύσεις στην Ελλάδα. Στον τουρισμό, η Ελλάδα αποτελεί εξαιρετικά ασφαλή και φιλόξενο προορισμό. Ξεπεράσαμε τα όποια προσκόμματα δημιουργήθηκαν λόγω της αλλαγής συστήματος θεωρήσεων Schengen, ενισχύουμε τα Προξενεία μας στη Ρωσία με δεκάδες νέα στελέχη και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στη σημαντική ζήτηση που υπάρχει από τους Ρώσους πολίτες να επισκεφθούν την Ελλάδα. Παράλληλα, θεωρώ απαραίτητη, όπως έχω τονίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την επανεκκίνηση του διαλόγου για φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων για Ρώσους πολίτες. Στον τομέα της ενέργειας, πέραν της πρόσφατης συμφωνίας Edison-ΔΕΠΑ-Gazprom, σήμερα θα υπογραφεί μια ακόμη σημαντική συμφωνία Rozneft-ΕΛΠΕ».

Σε ερώτημα για την κρίση στη Συρία και την εκεί παρέμβαση της Μόσχας, ο κ. Τσίπρας υπογραμμίσει πως η συριακή κρίση αποτελεί σε μεγάλο βαθμό πηγή των πρωτοφανών προσφυγικών ροών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

«Η Ρωσία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο πλαίσιο αυτό, τόσο διπλωματικά όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο και μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά προς αυτήν την κατεύθυνση, ιδίως δε την αποτελεσματική και συντονισμένη καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δεν είναι εύκολος στόχος, αλλά πρέπει να παλέψουμε για αυτόν. Στο πλαίσιο αυτό, κατά την επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν, έχουμε την ευκαιρία να αναβαθμίσουμε τον πολιτικό μας διάλογο επί περιφερειακών θεμάτων, όπως το Συριακό», καταλήγει ο Πρωθυπουργός στο ρωσικό πρακτορείο. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή