Εμβάθυνση συνεργασίας με τη Μόσχα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θερμό κλίμα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας και η αμοιβαία βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των πεδίων συνεργασίας κυριάρχησαν στις επαφές που είχε χθες στην Αθήνα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, ενόψει του νέου κύκλου αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Πούτιν επιβεβαίωσε δημοσίως το ενδιαφέρον ρωσικών εταιρειών να συμμετάσχουν στην ιδιωτικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ROSCO, αλλά και στον ΟΛΘ.

Το θερμό κλίμα που κυριάρχησε χθες έσπευσε να προσδιορίσει ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος υποδεχόμενος τον κ. Πούτιν στο Προεδρικό Μέγαρο χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου «το επιστέγασμα και την κορύφωση της ειλικρινούς, διαχρονικής και άκρως δημιουργικής σε διεθνές επίπεδο φιλίας των κρατών και λαών μας».

«Η επίσκεψή σας στην Ελλάδα συμπίπτει με μια σημαντική χρονική συγκυρία, καθώς η χώρα μας αφήνει πίσω την αβεβαιότητα και δημιουργεί προϋποθέσεις για παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη επενδύσεων», τόνισε αργότερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Ρώσο πρόεδρο. Κατέστησε έτσι σαφές ότι για την Αθήνα η επίσκεψη σηματοδοτεί το άνοιγμα και την εξωστρέφεια που η κυβέρνηση επιδιώκει προκειμένου να επιβεβαιωθεί η προσδοκία για αλλαγή σελίδας μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε συνδυασμό, μάλιστα, με την ανακοίνωση χθες ότι ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί το Πεκίνο από 2 έως 6 Ιουλίου.

Ηδη από τις αρχικές δηλώσεις των κ. Τσίπρα και Πούτιν, κατά την υποδοχή του Ρώσου προέδρου στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε ξεκάθαρο ότι το αφιερωματικό Ετος Ελλάδας – Ρωσίας αντιμετωπίζεται και από τις δύο πλευρές ως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για εμβάθυνση του συνολικού πλαισίου των διμερών σχέσεων. Ο πρωθυπουργός φρόντισε να απευθύνει μήνυμα ότι η Ελλάδα περνάει σε νέα σελίδα. «Σταματά η αβεβαιότητα, μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία και την επανεκκίνηση της οικονομίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση, μια δίκαιη ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν θετικά στο να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας, τις σχέσεις των δύο χωρών σε ένα περιβάλλον το οποίο θα είναι περιβάλλον σταθερότητας και προοπτικής».

Η ανταπόκριση του κ. Πούτιν στην αναφορά του πρωθυπουργού στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται για την ελληνική οικονομία ήταν άμεση. «Πρέπει να μετουσιώσουμε τις καλές σχέσεις και τα συναισθήματα μεταξύ των δύο λαών σε απτά οικονομικά αποτελέσματα». Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος φρόντισε στις κοινές δηλώσεις με τον κ. Τσίπρα να συγκεκριμενοποιήσει τους τομείς για τους οποίους υπάρχει από ρωσικές εταιρείες ενδιαφέρον, και, πέραν των αποκρατικοποιήσεων, αναφέρθηκε και σε ενδιαφέρον ρωσικών εταιρειών για προμήθειες προς την Ελλάδα ελικοπτέρων, φορτηγών και προμηθειών ενεργειακού εξοπλισμού. «Υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της οικονομίας», ανέφερε και παρέπεμψε στη σύνοδο της μεικτής διυπουργικής επιτροπής των δύο χωρών, που θα συγκληθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, όπου η Ρωσία θα συμμετάσχει στη ΔΕΘ με καθεστώς τιμώμενης χώρας, ενώ η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί σε διεθνή οικονομικά φόρα στην Αγία Πετρούπολη και αλλού στη Ρωσία.

Πέραν των οικονομικών σχέσεων, συζητήθηκε η διμερής συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, της παιδείας. Τη συνάντηση των κ. Πούτιν και Τσίπρα απασχόλησαν, επίσης, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, η κρίση στη Συρία, αλλά και το Kυπριακό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT