Σήμερα το προσκύνημα Πούτιν στο Αγιον Ορος

Σήμερα το προσκύνημα Πούτιν στο Αγιον Ορος

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βάρους δώδεκα τόνων καμπάνα του ρωσικού μοναστηριού στο Αγιον Ορος, η μεγαλύτερη, όπως λένε, στην Ορθόδοξη Εκκλησία, χτυπάει από χθες χαρμόσυνα, μεταδίδοντας το μήνυμα της χιλιόχρονης παρουσίας Ρώσων μοναχών στον Αθω. Η Ιερά Μονή Παντελεήμονος υποδέχεται με κωδωνοκρουσίες τους δύο ισχυρούς άντρες της Ρωσίας, τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο, οι οποίοι θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις της αγιορείτικης κοινωνίας για τη χιλιετηρίδα.

Ο Ρώσος ποιμενάρχης έφτασε χθες το μεσημέρι στις Καρυές, συνοδευόμενος από πενήντα περίπου επισκόπους, και του αποδόθηκαν οι τιμές που προβλέπει το αγιορείτικο τυπικό με υποδοχή από την Ιερά Κοινότητα, δοξολογία στο Πρωτάτο και ανταλλαγές δώρων, στο κτίριο της Επιστασίας. Πέραν τούτου ουδέν, με τον κ. Κύριλλο να κατευθύνεται στη συνέχεια στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος, όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από τους συμπατριώτες του μοναχούς, με κωδωνοκρουσίες και δοξολογία.

Εκεί, σήμερα μετά το μεσημέρι θα υποδεχθεί τον πρόεδρο Πούτιν για να γιορτάσουν από κοινού την ιστορική για τη ρωσική ορθοδοξία επέτειο με μια κοινή παρουσία στο ιστορικό ρωσικό μοναστήρι του Αθω, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση στην αχανή ρωσική επικράτεια. Ο πρόεδρος Πούτιν αναμένεται να φτάσει στις Καρυές το μεσημέρι κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Από την Ιερισσό έως και τις Καρυές, σε θάλασσα και στεριά, δεν κινείτο ούτε «κουνούπι» εκτός «ματιού» των ρωσικών αστυνομικών, που έχουν έρθει στην περιοχή.

Αν τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας ήταν το θέμα που εντυπωσίασε τους προσκυνητές που βρέθηκαν στον Αθω, με αφορμή την επίσκεψη των δύο κορυφαίων ρωσικών προσωπικοτήτων, αλλά και τους κατοίκους στην Ουρανούπολη και στην Ιερισσό, πόλεις της διαδρομής, η υποβάθμιση των εορταστικών εκδηλώσεων στον Αθω από πλευράς της Ιεράς Κοινότητας αλλά και του Φαναρίου ήταν το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των αγιορειτών στις παρυφές της υποδοχής του κ. Κυρίλλου στις Καρυές.

Απών ο Βαρθολομαίος

Οι Ρώσοι επιδίωκαν να πραγματοποιηθούν σε όλον τον Αθω εορταστικές εκδηλώσεις εφάμιλλες εκείνων που διοργανώνουν στη χώρα τους, όμως οι προσπάθειες προσέκρουσαν στην απροθυμία τόσο των αγιορειτών όσο και του Οικουμενικού Πατριάρχη, που διαφωνούσαν πλήρως με το πλαίσιο περί «ρωσικού μοναχισμού στον Αθω», που ήθελε να δώσει η ρωσική πλευρά, επιμένοντας πως δεν υπήρξε «ρωσικός μοναχισμός», αλλά αγιορείτικος μοναχισμός, στον οποίο εγκαταβίωσαν και εγκαταβιώνουν Ρώσοι μοναχοί. Γι’ αυτό και δεν οργανώθηκαν γιορτές από την Ιερά Κοινότητα και δεν παρέστη ο κ. Βαρθολομαίος στο προσκύνημα των δύο ηγετών, επικαλούμενος, πάντως, φόρτο εργασίας λόγω της πανορθόδοξου σύναξης στην Κρήτη τον άλλο μήνα.

Η παρουσία, ωστόσο, του προέδρου Πούτιν αλλά και του κ. Κυρίλλου στον Αθω έδωσε αίγλη στο γενικότερο ζήτημα των εορτασμών που στη Ρωσία θα κορυφωθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στις Καρυές η υποδοχή του κ. Πούτιν θα γίνει σήμερα παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή