Κρίσιμο ραντεβού Μητσοτάκη-Μέρκελ

Κρίσιμο ραντεβού Μητσοτάκη-Μέρκελ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία αλήθειας και με την Αγκελα Μέρκελ ελπίζει η Συγγρού, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης θα εμφανιστεί τη Δευτέρα ενώπιον της Γερμανίδας καγκελαρίου, μένοντας πιστός στο μότο «δεν λέμε άλλα εντός και άλλα εκτός συνόρων». Το ραντεβού του με την κ. Μέρκελ έχει οριστεί αμέσως μετά τις πανηγυρικές ομιλίες που θα εκφωνήσουν με αφορμή τα 40 χρόνια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος οι Ζ.Κ. Γιούνκερ και Ντ. Τουσκ και πριν από το επίσημο δείπνο στο οποίο θα παρακαθήσουν Ευρωπαίοι ηγέτες και υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΛΚ.

Είναι η δεύτερη κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με την κ. Μέρκελ από τον περασμένο Φεβρουάριο. Εκτοτε, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η πρώτη αξιολόγηση δεν βρίσκεται πλέον στον αέρα και βαίνει προς ολοκλήρωση. Η Ν.Δ. δεν υπερψήφισε το πολυνομοσχέδιο που θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση των δόσεων. Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο τελευταίο του ραντεβού με τη Γερμανίδα καγκελάριο είχε ξεκαθαρίσει ότι «αυτό το ασφαλιστικό δεν το ψηφίζουμε».

Κύκλοι της ηγεσίας της Ν.Δ. επιμένουν ότι δεν υπήρξε καμία έκφραση δυσαρέσκειας από τους κόλπους του ΕΛΚ για τη στάση που τήρησε η Ν.Δ. στην ψηφοφορία. Μένει να φανεί και από το τετ α τετ του προέδρου της Ν.Δ. με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Σε αυτό ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να παρουσιάσει την εναλλακτική πρόταση της Ν.Δ., τη λεγόμενη και «συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία και τους πιστωτές» που προβλέπει πενταετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ώστε να επιτευχθεί ανάπτυξη της τάξεως του 4% και επαναδιαπραγμ7άτευση με τους δανειστές για χαμηλότερα πλεονάσματα της τάξεως του 2%. Μένει να φανεί αν η Γερμανίδα συνομιλητής του θα ακολουθήσει την τακτική της πρώτης τους συνάντησης, στην οποία περισσότερο άκουγε παρά μιλούσε, ή αν θα τοποθετηθεί τόσο για το διαφορετικό μείγμα πολιτικής που προτείνει η Ν.Δ., όσο και το γεγονός ότι δεν υπερψήφισε επιμέρους άρθρα του πολυνομοσχεδίου, όπως το Υπερταμείο.

Και, κυρίως, αν θα εκτιμήσει, όπως την προηγούμενη φορά, το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν εμφανίζεται με άλλη ρητορική εντός Ελλάδας και με άλλη στην Ευρώπη. Εξάλλου, δεν αποκλείεται να υπάρξει σύντομα και άλλο τετ α τετ, αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο του ΕΛΚ παραμονές της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα συνοδεύεται στο Λουξεμβούργο από τον γραμματέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Γιάννη Σμυρλή, ενώ το «παρών» στις εκδηλώσεις του ΕΛΚ θα δώσει και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Χθες το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης αναμενόταν να συναντηθεί υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο ξενοδοχείο όπου διανυκτέρευσε ο Ρώσος πρόεδρος. Το ραντεβού προετοιμαζόταν μεθοδικά εδώ και εβδομάδες και δεν διέρρευσε υπό τον φόβο της Συγγρού να μην υπάρξει παρέμβαση του Μαξίμου και ακυρωθεί η συνάντηση. Η συνάντηση δεν ζητήθηκε τυχαία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές του καλοκαιριού προγραμματίζεται επίσκεψη του προέδρου της Ν.Δ. στη Μόσχα και συνάντησή του με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντ. Μεντβέντεφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή