Το μεταρρυθμιστικό μέτωπο του κ. Μητσοτάκη

Το μεταρρυθμιστικό μέτωπο του κ. Μητσοτάκη

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσημη προσχώρηση του κ. Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στο στρατόπεδο του «μνημονίου», όπως σφραγίστηκε από την έγκριση του νέου πακέτου μέτρων και, κυρίως, του αιωνόβιου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, θέτει νέα στρατηγικά διλήμματα στο φιλευρωπαϊκό μέτωπο. Διότι ναι μεν στελέχη όπως ο κ. Γ. Κυρίτσης προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανές τις διαχωριστικές γραμμές και μαζί τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το σύνολο των κομμάτων της Βουλής, πλην προφανώς του ΚΚΕ και της Χ.Α., ανήκουν πλέον στην ομάδα των «μενουμευρωπαίων».

Ηδη από την ομιλία του, την περασμένη Κυριακή στη Βουλή, αλλά και προς την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα, υπερβαίνοντας το, όπως απέδειξε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, επίπλαστο δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο.

Πλέον, η Ν.Δ. επιδιώκει να μετατρέψει το «ευρωπαϊκό» σε «μεταρρυθμιστικό» μέτωπο, σε αντιδιαστολή με την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των μεταρρυθμίσεων, στοχεύει στην αποδόμηση των δύο κυβερνητικών εταίρων, τον επαναπατρισμό και την προσέγγιση συγκεκριμένων εκλογικών «ακροατηρίων» και, τέλος, τη διεύρυνση – ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος, και ως απάντηση στις αντίστοιχες κινήσεις διεύρυνσης προς τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας από τον κ. Τσίπρα.

Το δίλημμα

«Το πραγματικό δίλημμα είναι εάν θα προωθηθούν οι αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση», σημειώνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε συνομιλητές του, επιμένοντας ότι ο πρωθυπουργός ουδεμία μεταρρυθμιστική διάθεση έχει και όσα έφερε στη Βουλή αποτελούν απλώς τη συνθηκολόγησή του με τους πιστωτές, προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία. Τόσο ο ίδιος όσο και τα κορυφαία στελέχη θα επικεντρωθούν στην προσπάθεια να καταστήσουν κυρίαρχο το επιχείρημα ότι «ο κύριος όγκος των μέτρων που έφερε στα δύο μνημόνιά του ο κ. Τσίπρας, δεν ήταν αναγκαία και συνιστούν βαριά υποθήκευση της εθνικής κυριαρχίας». «Είτε ψήφισαν “ναι” είτε “όχι”, όλοι οι Ελληνες υποφέρουν από τα μέτρα του κ. Τσίπρα», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Σημαντική δύναμη πυρός στρέφεται και κατά του προέδρου των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένου. Η επιλογή Μητσοτάκη να αναφερθεί αναλυτικά στο ζήτημα του μισθολογίου των ενστόλων στη Βουλή, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το ίδιο ισχύει και με τις αιχμηρές ανακοινώσεις της Συγγρού για το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά. Στόχος δεν είναι να αναδειχθεί η ασυνέπεια προεκλογικών λόγων και νομοθετικών πράξεων του υπ. Αμυνας, αλλά ο «επαναπατρισμός» ειδικών ακροατηρίων και σε βάθος χρόνου η πιθανότητα αποσταθεροποίησης των ΑΝΕΛ, ως σημείου στήριξης προς τον κ. Τσίπρα.

Η Ν.Δ. επιχειρεί να «ξανακουστεί» επίσης στον χώρο των δικαστικών (επερώτηση για την κατάσταση στη δικαιοσύνη αλλά και αντίδραση στο πάγωμα των μισθολογίων), στους αγρότες, τους συνταξιούχους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, άπαντες στο «στόχαστρο» των μέτρων που ψήφισε προ εβδομάδος η πλειοψηφία της Βουλής. Η προσπάθεια διεμβολισμού του ακροατηρίου των ΑΝΕΛ και προσέγγισης με τους ψηφοφόρους που παραμένουν εκτός «γαλάζιων» τειχών είναι η μια πτυχή της προσπάθειας. Η άλλη αφορά στην ωρίμανση των συνθηκών σύμπηξης του μεταρρυθμιστικού μετώπου, για το οποίο μιλάει ο κ. Μητσοτάκης. Η παρουσία του στο συνέδριο της Δράσης και οι επαφές με τον Γάλλο σοσιαλδημοκράτη Μακρόν δίνουν ένα σαφές στίγμα πολιτικών προθέσεων.

Προσκλητήριο

Η κορύφωση του κύκλου πρωτοβουλιών της Ν.Δ. (περιοδείες Μητσοτάκη, δίκτυα επικοινωνίας με στελέχη εκτός Ν.Δ., τοπικές κοινωνίες και επαγγελματικούς χώρους, δημιουργία από τον γραμματέα Λ. Αυγενάκη Πολιτικής Ακαδημίας στελεχών) θα έρθει με τη δημοσιοποίηση ανοικτής πρόσκλησης προς όσους ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι με το κόμμα. Με τον τρόπο αυτό, στελέχη εκτός κομματικού μηχανισμού ή ακόμη και μέλη στο παρελθόν άλλων κομμάτων θα μπορούν να αυτοπροταθούν, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι διατηρούν ισχυρά ερείσματα στην περιοχή τους και καλύπτουν τα υψηλά κριτήρια που θα θέσει η ηγεσία.

Ενώ η νέα ηγετική ομάδα δρομολογεί τη μετατροπή της Ν.Δ. σε φυτώριο πολιτικών στελεχών, η συζήτηση αλλά και οι παρασκηνιακές αντιδράσεις για τις φημολογούμενες μεταγραφές πρωτοκλασάτων καλά κραττούν. Ο κ. Θεοδ. Σκυλακάκης φέρεται ένα βήμα από την επιστροφή στη Ν.Δ., παρά τις επιφυλάξεις στελεχών της Δράσης και τις έντονες αντιδράσεις αρκετών εντός Ν.Δ. που δεν είδαν με καλό μάτι τη σκληρή κριτική Μάνου στην περίοδο Καραμανλή. Καίτοι, οι τόνοι είναι χαμηλοί σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με στελέχη από το Ποτάμι, δεν ισχύει το ίδιο με κάποια κορυφαία στελέχη από το ΠΑΣΟΚ της περιόδου Σημίτη, Παπανδρέου.

Προφανώς κάθε συζήτηση είναι πρώιμη, καθώς οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε χρόνο «εκλογικό» και, σε κάθε περίπτωση, σε συνάρτηση με τις, υποστηριζόμενες από τις Βρυξέλλες, κινήσεις Τσίπρα προς άλωση της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή