Νομοθετικό μπαράζ για αλλαγή κλίματος

Νομοθετικό μπαράζ για αλλαγή κλίματος

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απαίτηση των εταίρων για διορθωτικές παρεμβάσεις στο πολυνομοσχέδιο που μόλις την περασμένη Κυριακή ψήφισε η κυβέρνηση και ο όχι και τόσο απτός και εντυπωσιακός οδικός χάρτης, όσον αφορά την απομείωση του χρέους, «ξεθώριασαν» τον πανηγυρικό χαρακτήρα που η κυβέρνηση ανέμενε για την επομένη του Eurogroup την περασμένης Τρίτης. Η αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης συνοδεύθηκε από επισημάνσεις για παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν, και μάλιστα σε καίρια ζητήματα, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και το υπερταμείο, το θέμα του ΕΝΦΙΑ και τα «κόκκινα» δάνεια.

Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα ήταν υποδεέστερα του αναμενόμενου, σε σχέση με τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν, όσον αφορά το χρέος. Αναγνωρίζουν, ειδικότερα, ότι μια σαφής δέσμευση για αγορά από τον ESM μέρους του χρέους προς το ΔΝΤ θα γινόταν άμεσα αντιληπτή ως θετική εξέλιξη από όλους, ενώ τώρα το όποιο θετικό αποτέλεσμα χάνεται στην επεξήγηση των λεπτομερειών της απόφασης.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από τους συναρμόδιους υπουργούς να ολοκληρωθούν τάχιστα οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι πρόσθετες απαιτήσεις για την εκταμίευση της δόσης. Η κυβέρνηση θέλει να σταματήσει το ταχύτερο δυνατόν η σεναριολογία για την έκταση των πιθανών διορθώσεων. Παράλληλα, στον σχεδιασμό του πρωθυπουργικού επιτελείου συνυπολογίζεται ένας ακόμη παράγοντας. Ο χρόνος που η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της για να ενεργοποιήσει εκείνα τα εργαλεία μέσω των οποίων θεωρεί ότι θα μπορέσει να αναστρέψει το κλίμα και να περιορίσει τις απώλειες από την αποτύπωση στην καθημερινότητα των συνεπειών των νέων επιβαρύνσεων δεν είναι πολύς. Το φθινόπωρο έρχεται η δεύτερη αξιολόγηση, με τον μεγάλο σκόπελο των εργασιακών μεταρρυθμίσεων. Μέχρι τότε θα πρέπει το κλίμα να έχει αναστραφεί.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε ήδη από αύριο να επιδοθεί σε μπαράζ νομοθετικών παρεμβάσεων, να νομοθετήσει τη δική της ατζέντα, να προχωρήσει σε σειρά παρεμβάσεων που θα αποτυπώσουν το δικό της στίγμα στην κοινωνία. Πρώτος στη σειρά είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, την κατάθεση του οποίου πιθανότατα αύριο έχει ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης. Στις κυβερνητικές προτεραιότητες για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι το νομοσχέδιο για την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων και καπνικών προϊόντων, το νομοσχέδιο για την εθελούσια αποκάλυψη εσόδων, αυτό για την κοινωνική οικονομία.

Δεν αποκλείεται ο αναπτυξιακός νόμος να αξιοποιηθεί ως «όχημα» για την κατάθεση τροπολογιών με τις αναγκαίες τροποποιήσεις και βελτιώσεις που έχουν ζητήσει οι δανειστές, προκειμένου να κλείσει και τυπικά η αξιολόγηση. Εάν, ωστόσο, εκτιμηθεί ότι οι παρεμβάσεις αυτές έχουν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, όσον αφορά την πιθανότητα αντίδρασης από την πλευρά των βουλευτών, δεν αποκλείεται να επιλεγούν περισσότερο ασφαλείς διαδικασίες.

Στο Μαξίμου επιθυμούν μέσα από τις νομοθετικές παρεμβάσεις να επαναφέρουν το αφήγημα της επόμενης ημέρας και της φυγής προς τα εμπρός, το οποίο εγκαινίασε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο και με τους πανηγυρικούς τόνους που υιοθέτησε μετά το Eurogroup της 9ης Μαΐου και ενόψει των αποφάσεων για κλείσιμο της αξιολόγησης. Βεβαίως, δεν ήταν μόνο η απόφαση του τελευταίου Eurogroup που ανάγκασε σε αναπροσαρμογή προς τα κάτω των προσδοκιών. Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με προβληματισμό τις δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών και βουλευτών, που δίνουν εικόνα «κακοφωνίας» και εγείρουν κίνδυνο εσωστρέφειας.

Το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά, που ανακίνησε πρώτος ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, προκάλεσε σειρά τέτοιων δημόσιων τοποθετήσεων. Το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται ζήτημα ακύρωσης του μέτρου. Στο Μαξίμου προκλήθηκε ανησυχία ότι, εάν το θέμα δεν κλείσει σύντομα, μπορεί να βρεθούν μιμητές και άλλοι βουλευτές, οι οποίοι δημοσίως να αποκηρύσσουν όσα πριν από λίγες ημέρες ψήφισαν στη Βουλή. Μια τέτοια εικόνα θα προκαλούσε ρήγματα στην εικόνα σταθερότητας και συνέπειας στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων που η κυβέρνηση επιθυμεί να μεταδώσει, με την ελπίδα αυτή να λειτουργήσει ευνοϊκά για την προσέλκυση επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή