Διεθνής άσκηση στην ΑΟΖ της Κύπρου

Διεθνής άσκηση στην ΑΟΖ της Κύπρου

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεθνής άσκηση υπό την ονομασία «Αργοναύτης 2016» διεξάγεται από χθες εντός των ορίων της ΑΟΖ της Κύπρου, με τη συμμετοχή οκτώ χωρών (Κύπρος, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισραήλ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Ουγγαρία). Η άσκηση, η οποία αφορά τη μεταφορά αμάχων από τη Μέση Ανατολή προς το νησί, και διεξάγεται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστά έμμεση αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λευκωσίας στην περιοχή. Στην άσκηση δεν συμμετάσχουν μόνο στρατιωτικά μέσα, αλλά και πλοιάρια της Ακτοφυλακής, καθώς και διασωστικά ελικόπτερα.

Παράλληλα, στην Αθήνα υπήρχε η συνήθης ανταλλαγή NOTAM με την Τουρκία, για την προαναγγελία ελληνικής άσκησης στο Βόρειο Αιγαίο. Αν και δεν πρόκειται για καινοφανή πρακτική, η Τουρκία με τη NOTAM 2438/16 και 2439/16, αφενός περιγράφει τη Σαμοθράκη ως «αποστρατιωτικοποιημένο» νησί το οποίο δεν πρέπει να εντάσσεται σε κανένα σενάριο «στρατιωτικής άσκησης ή δραστηριότητας», αφετέρου δεν την αναφέρει με τη διεθνή ονομασία της, αλλά με την τουρκική (Semadirek). Οι ελληνικές αρχές απάντησαν με τη ΝΟΤΑΜ υπ’ αριθμόν Α1172/16, όπου τονίζεται ότι δεν υπάρχει υποχρέωση σε καμία από τις διεθνείς συνθήκες που έχουν υπογραφεί για «αποστρατιωτικοποίηση» της Σαμοθράκης. Οι ελληνικές αρχές κατηγορούν τις τουρκικές αρχές για «προσπάθεια να εισαγάγουν στο σύστημα έκδοσης ΝΟΤΑΜ, δηλώσεις και τοποθετήσεις με πολιτικό κίνητρο που, εκτός του ότι είναι αβάσιμες, δεν έχουν καμία σχέση με τον βασικό σκοπό αυτού του συστήματος, που είναι η ασφάλεια της αεροπλοΐας». Επιπλέον, κυβερνητικές και στρατιωτικές πηγές διέψευδαν ότι ετέθη ζήτημα υποστολής της ελληνικής σημαίας που τοποθετήθηκε από ιδιώτες στο Φαρμακονήσι. Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες πραγματοποιήθηκε στην Κάρπαθο δέηση στη μνήμη του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη, ο οποίος έπεσε πριν από 10 χρόνια εν ώρα καθήκοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή