Οπισθεν μετά την κατακραυγή για τις offshore πολιτικών

Οπισθεν μετά την κατακραυγή για τις offshore πολιτικών

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή μεταφέρεται σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση για τη νομοθετική ρύθμιση περί συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα σε χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης. Υπό την πίεση που δέχθηκε όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από δικούς της βουλευτές και στελέχη, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε χθες σε αναδίπλωση και στην κατάθεση σήμερα στη Βουλή τροπολογίας, με την οποία προβλέπεται πλήρης απαγόρευση και ασυμβίβαστο στη συμμετοχή πολιτικών προσώπων (μελών κυβερνήσεων, βουλευτών, αρχηγών κομμάτων, ευρωβουλευτών, γενικών γραμματέων, περιφερειαρχών και δημάρχων) στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας.

Η κυβέρνηση θέλει σήμερα στη Βουλή να ανατρέψει την εικόνα που διαμορφώθηκε με επίκεντρο την επίμαχη διάταξη, ότι δηλαδή επιχειρείται να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον νομοθετικής κάλυψης δραστηριοτήτων που αφορούν εταιρείες με έδρα το εξωτερικό, προκειμένου να προστατευθούν συγκεκριμένα στελέχη, δεδομένης και της αναδρομικότητας της διάταξης. Να απαντήσει, δηλαδή, στη σφοδρή κριτική για απονομιμοποίηση επίκλησης από πλευράς της του περίφημου «ηθικού πλεονεκτήματος». Μάλιστα, το βάρος της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση αναμένεται να αναλάβει ο ίδιος ο κ. Αλ. Τσίπρας, ενώ θα ζητηθεί από την κυβέρνηση ονομαστική ψηφοφορία, προκειμένου «να φανεί ποιοι πραγματικά μάχονται τη διαφθορά», όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.

Πάντως, η κυβέρνηση φάνηκε να αιφνιδιάζεται από τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα, ενώ εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση της εφημερίδας «Αυγή», που φιλοξένησε χθες το θέμα ως κεντρικό στην πρώτη σελίδα, υπό τον τίτλο «Οφσάιντ με τις off shore». Το κομματικό έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά προανήγγειλε την εντός της ημέρας κυβερνητική αναδίπλωση, η οποία κατέστη μονόδρομος, με το Μαξίμου να δέχεται αρνητικά σχόλια και αντιδράσεις από βουλευτές και κομματικά στελέχη. Κατέστη, δε, σαφές ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορούσε να παραστεί στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια διορθωτική κίνηση.

Η κυβέρνηση στην ουσία υποχρεώθηκε να ανατρέψει την επίμαχη ρύθμιση και να φέρει σήμερα στη Βουλή μια τροπολογία με την οποία επιβάλλεται καθολική απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα στο εξωτερικό σε πολιτικά πρόσωπα. Βεβαίως, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη φρόντισε να υπεραμυνθεί των κυβερνητικών επιλογών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση, εισάγοντας την εν λόγω διάταξη, «έπραξε το σωστό». Βεβαίως, παραμένει ασαφές γιατί, εφόσον όλοι οι χειρισμοί θεωρήθηκαν σωστοί, είχαμε τη διορθωτική κίνηση. Επιπλέον, την ορθότητα των χειρισμών δεν έδειξαν να συμμερίζονται βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης, που τοποθετήθηκαν, εκ των υστέρων βέβαια και αφού είχαν ψηφίσει υπέρ, επικριτικά απέναντι στο νομοθέτημα.

Η κ. Γεροβασίλη επικαλέσθηκε, για να δικαιολογήσει την νομοθέτηση της επίμαχης διάταξης, σχετική επισήμανση της ομάδας κρατών εναντίον της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Greco) και έκανε λόγο για «πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης».

Εν τω μεταξύ, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο κ. Τσίπρας εισηγήθηκε να συγκληθεί το επόμενο διάστημα η Κεντρική Επιτροπή για να αποφασίσει σύγκληση του 2ου Συνεδρίου για το τρίτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου. Με τη μετάθεση του συνεδρίου, απαλλαγμένη από την κομματική πίεση, η κυβέρνηση εστιάζει τώρα στη νομοθέτηση των συμφωνηθέντων με τους εταίρους, που δεν αποκλείεται να έρθουν ως τροπολογίες εντός της ημέρας στη Βουλή και στο αφήγημα της αλλαγής σελίδας.

Σαφείς αποστάσεις υπουργών – βουλευτών

Η παραδοχή από κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές ότι δεν γνώριζαν τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση για τη συμμετοχή πολιτικών σε εξωχώριες εταιρείες, παρά το γεγονός ότι την ψήφισαν ως μέρος του πολυνομοσχεδίου, επέτεινε το αρνητικό κλίμα στην κυβέρνηση χθες, πολύ περισσότερο που τις προηγούμενες ημέρες είχε αναφερθεί ότι το νομοθέτημα ήρθε κατόπιν απαίτησης των εταίρων. Ετσι, ενώ η κυβέρνηση δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι τα νομοσχέδια συντάσσονται από την ίδια «και δεν έρχονται έτοιμα από τους δανειστές όπως γινόταν στο παρελθόν», βρέθηκε χθες να αμύνεται έναντι μιας τέτοιας ακριβώς κατάστασης. Είναι χαρακτηριστική η παραδοχή του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου (Ρ/Σ REAL), ο οποίος δήλωσε «ομολογώ ότι δεν ήξερα», ως απάντηση σε ερώτηση αν γνώριζε την ύπαρξη της συγκεκριμένης διάταξης στο νομοσχέδιο. Σε ανάλογη παραδοχή προχώρησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Δημαράς, ο οποίος ζήτησε μάλιστα συγγνώμη που δεν είδε τη διάταξη. «Εγώ αυτό που δεν μπορώ να κατανοήσω είναι ποιος σκέφτηκε και έβαλε αυτή τη διάταξη στον νόμο. Ποιος υπουργός;», αναρωτήθηκε (Ρ/Σ Παραπολιτικά).

Την απόσυρση του άρθρου ζήτησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος. «Κάνω την αυτοκριτική μου, αλλά πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους και οι 300 βουλευτές, όχι μόνο εγώ», δήλωσε και πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «Οδηγία, ξε-οδηγία της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, εδώ θα έπρεπε πραγματικά η κυβέρνηση να αντιταχθεί από την αρχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή