Θερμά λόγια από τον Μ. Βαλς

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλίμα αμοιβαίων φιλοφρονήσεων, καθώς και ανάδειξης του εξαιρετικά θετικού πολιτικού κλίματος που υπάρχει ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, επικράτησε στις επαφές που είχε ο κ. Αλ. Τσίπρας με τον Γάλλο ομόλογό του κ. Μανουέλ Βαλς. Οι συνομιλίες των δύο ανδρών στην Αθήνα κυμάνθηκαν σε τρία επίπεδα, το προσφυγικό, τις πιθανές γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα και την ασφάλεια. Επί της ουσίας, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν την περαιτέρω σύσφιγξη της συνεργασίας σε ζητήματα ασφάλειας, ενώ  –προς το παρόν τουλάχιστον– τα ζητήματα επενδύσεων και γαλλικού επιχειρηματικού ενδιαφέροντος μεταφέρονται στον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στις δημόσιες τοποθετήσεις τους και οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν ιδιαιτέρως στη συνεργασία που είχαν το περασμένο καλοκαίρι προκειμένου να αποφευχθεί το Grexit, ενώ ο κ. Βαλς ετάχθη υπέρ μιας λύσης για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Ο κ. Βαλς –ο οποίος αναφέρθηκε επανειλημμένως με θετικά λόγια και σε προσωπικό τόνο στον κ. Τσίπρα– τόνισε ότι «η γαλλική κυβέρνηση είναι στο πλευρό της ελληνικής» και υπογράμμισε ότι προ ενός έτους υπήρχαν αρκετοί «που φαντάζονταν ότι η Ελλάδα δεν έχει θέση στην Ευρώπη», κάτι που, όπως είπε, αποφεύχθηκε μόνο διότι η Γαλλία έριξε όλο το βάρος της προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο κ. Βαλς περιέγραψε την ολοκλήρωση του Eurogroup της 24ης Μαΐου ως σταθμό για τη δόση της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας, μιλώντας για μια «νέα σελίδα για την Ελλάδα». Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας απηύθυνε πρόσκληση προς τους συμπατριώτες του επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας. Προανήγγειλε, μάλιστα, αποστολή Γάλλων επιχειρηματιών οι οποίοι θα επισκεφθούν την Ελλάδα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σε παρόμοιο πανηγυρικό κλίμα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο καλοκαίρι του 2015, τονίζοντας τη συμβολή της Γαλλίας στην αποφυγή «ακροτήτων που με επίκεντρο την Ελλάδα έθεταν σε κίνδυνο την Ευρωζώνη». Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο προσφυγικό και στα ζητήματα ασφαλείας (προσφυγικό, φύλαξη ευρωπαϊκών συνόρων και τρομοκρατία) τα οποία αποτελούν, άλλωστε, και σημαντικό μέρος του εκτενούς οδικού χάρτη που συνάφθηκε ανάμεσα στους δύο ηγέτες. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Γαλλία στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης δέχεται 400 πρόσφυγες τον μήνα και ζήτησε και από άλλους εταίρους, που αρνούνται συμμετοχή στο πρόγραμμα, να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα. Συζήτηση έγινε και για τη συνεργασία Ε.Ε. – Τουρκίας, επί τη βάσει του συμφώνου για το προσφυγικό, ενώ, όπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, οι δύο χώρες ταυτίζονται προς μια κατεύθυνση ώστε «να υπάρξει πλήρης ανάπτυξη της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο χωρίς προσκόμματα».

Τσακαλώτος – Σαπέν

Σε άλλο πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν οι επαφές του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν με τον Ελληνα ομόλογό του Ευκλ. Τσακαλώτο, όπου συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν. Ο κ. Σαπέν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσακαλώτο, δήλωσε πως «δεν έχουν τελειώσει οι δυσκολίες» και πρόσθεσε ότι «οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν». Μάλιστα, μία ημέρα νωρίτερα, ο κ. Τσακαλώτος είχε περιγράψει τις επόμενες «δυσκολίες», οι οποίες αφορούν τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Ως προς το κλείσιμο της αξιολόγησης, φαίνεται ότι απομένουν κάποιες «ουρές». Το κυριότερο θέμα είναι αυτό της παροχής ασυλίας στους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ που ήδη διώκονται, αλλά και στα μελλοντικά στελέχη του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Επίσης, ανοιχτό είναι το θέμα του Ελληνικού και της διάθεσης 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ. Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία ότι μεταξύ 15 και 20 Ιουνίου θα γίνει η εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ.

Ο «οδικός χάρτης» της συνεργασίας

Στον «οδικό χάρτη» Γαλλίας – Ελλάδας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η συνέχιση της παροχής βοήθειας από το Παρίσι στη μεταρρύθμιση του κράτους, στις αποκρατικοποιήσεις, στον τουρισμό και στην αγροτική παραγωγή. Στο επίπεδο των επενδύσεων, η Γαλλία έχει δείξει ενδιαφέρον για τη στήριξη start-ups και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων φαίνεται ότι επιζητεί τη συμμετοχή στο νέο αεροδρόμιο της Κρήτης (Καστέλλι Ηρακλείου), τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), αλλά και τους σιδηροδρόμους (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συντήρηση τροχαίου υλικού). Στο σκέλος της ενέργειας επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διασύνδεση του δικτύου ηλεκτρισμού στις Κυκλάδες, αλλά και στη σύνδεση ηπειρωτικής Ελλάδας και Κρήτης. Οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνεργαστούν στο πλαίσιο της διαφοροποίησης των πηγών και διαδρομών προμήθειας φυσικού αερίου προς τη Νότια Ευρώπη και συγκεκριμένα στον ΤΑΡ, στα σχέδια διασύνδεσης της Ελλάδας με Βουλγαρία, Ιταλία και Κύπρο, καθώς και στις εργασίες που πρέπει να γίνουν στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας. Υπάρχει επίσης ενδιαφέρον για αναβάθμιση της συνεργασίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στον τομέα της ασφάλειας, η Γαλλία δεσμεύεται με ενίσχυση της συνεισφοράς στα πρώτα κέντρα υποδοχής, αύξηση των δικαιούχων μετεγκατάστασης από 400 σε 500 άτομα τον μήνα, ενίσχυση της δικαστικής συνεργασίας, με τοποθέτηση, μεταξύ άλλων, δικαστικού συνδέσμου στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα. Πιθανή συνεργασία στο πεδίο της άμυνας παραπέμπεται σε προτάσεις που θα καταθέσουν τα αρμόδια υπουργεία έπειτα από μεταξύ τους διάλογο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή