Εξορμήσεις και διευρύνσεις

Εξορμήσεις και διευρύνσεις

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εξορμήσεις κομματικών και κυβερνητικών στελεχών σε ολόκληρη τη χώρα, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (αναμένεται να πραγματοποιηθεί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος), ο ΣΥΡΙΖΑ ενεργοποιεί τις διαδικασίες διεύρυνσης της κομματικής βάσης, φιλοδοξώντας, μέχρι το 2ο συνέδριο του κόμματος, να έχει εντάξει στις τάξεις του σημαντικά διευρυμένο αριθμό μελών.

Το συνέδριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον αυτή ήταν η εισήγηση του κ. Αλέξη Τσίπρα στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Και εκεί θα γίνουν οι όποιες κινήσεις διεύρυνσης από πάνω, προσεταιρισμού, δηλαδή, στελεχών άλλων πολιτικών χώρων. Ο κ. Φώτης Κουβέλης θεωρείται βέβαιο ότι θα συμπορευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι ακόμα και σε αυτή τη συμπόρευση εσωκομματικά έχουν εκφραστεί ενδοιασμοί, εξαιτίας της συμμετοχής του ιδίου και της ΔΗΜΑΡ στην τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά. Επιπλέον, θεωρείται δεδομένη η διάθεση της ηγετικής ομάδας για κινήσεις που θα σηματοδοτήσουν διεύρυνση προς τον χώρο του Κέντρου, με στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και χαρακτηριστική περίπτωση αυτήν της κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Προβληματισμός

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ωστόσο εκφράζονται προβληματισμός και διαφοροποιήσεις, που λαμβάνουν χαρακτηριστικά σταθερής άρνησης όσον αφορά τη μεγαλύτερη εσωκομματική ομαδοποίηση – την κίνηση των «53+». Από τους εκπροσώπους της κίνησης αυτής ήδη έχουν υπάρξει αναφορές ότι τέτοιες κινήσεις αλλοιώνουν το πρόσημο διαφορετικότητας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επισημαίνεται με νόημα ότι και οι μεταγραφές στελεχών που ήδη έχουν γίνει από τον χώρο αυτό δεν έχουν δώσει κάτι σημαντικό. Οι όποιες συζητήσεις, πάντως, για διεύρυνση με μεταγραφές στελεχών προερχόμενων από άλλα κόμματα, γίνονται σε πολύ κεντρικό επίπεδο, στον άμεσο κύκλο στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα, πιθανόν για να μην εκδηλωθούν αντιδράσεις.

Η προετοιμασία του κομματικού μηχανισμού και οι εξορμήσεις αφορούν μια διαδικασία διεύρυνσης από τη βάση. Ο βασικός στόχος είναι να αντιστοιχηθεί η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στον αριθμό μελών του κόμματος, που παραμένει εξαιρετικά μικρός αναλογικά. Σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει στο κομματικό επιτελείο, οι απώλειες που προκλήθηκαν από τη διάσπαση και την αποχώρηση του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και των υπολοίπων έχουν σε γενικές γραμμές αναπληρωθεί, χωρίς, όμως, να υπάρχει η επιθυμητή δυναμική. Στον ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν απάντηση στην υποτονική στο σύνολό της κομματική ένταξη, που «δεν είναι στα καλύτερά της», όπως παρατηρούν, ενώ θεωρούν ότι αποτελεί πρόβλημα «το να σε ψηφίζουν αλλά να μην εντάσσονται ενεργά στις κομματικές διεργασίες». Πίσω από την ανησυχία που εκδηλώνεται με τις αναφορές αυτές, κρύβεται η αγωνία της συγκυριακής ψήφου. Οτι, δηλαδή, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να ενσωματώσει στις τάξεις του σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων που κέρδισε από το 2012 και μετά, είναι πιθανό με ευκολία αυτοί να μετακινηθούν σε κάποιο άλλο κόμμα σε μελλοντική εκλογική αναμέτρηση.

Η στρατηγική για τη διεύρυνση από τη βάση θα υλοποιηθεί με τη συγκρότηση επιτροπών διεύρυνσης σε κάθε νομό, που θα αναλάβουν την επικοινωνία και τις διεργασίες με τους κατά τόπους επαγγελματικούς φορείς και τις κοινωνικές ομάδες. Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει για τη νεολαία, η οποία ήταν και το τμήμα του κομματικού μηχανισμού που αποδιοργανώθηκε σχεδόν πλήρως μετά τη διάσπαση, και αναμένεται να υπάρξει ξεχωριστός σχεδιασμός για το κομμάτι αυτό. Για την προσέλκυση νέων μελών ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί, επίσης, στον χώρο του συνδικαλισμού, όπου είναι σαφές ότι επιδιώκει να διευρύνει την επιρροή του, καθώς θεωρείται ότι και εκεί υπάρχει υστέρηση σε σχέση με τα παρόντα δεδομένα της εκλογικής απήχησης.

Τέλος, κινητικότητα αναπτύσσεται και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξαιτίας της επιρροής των αυτοδιοικητικών στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και σε μια προσπάθεια να προχωρήσει το κόμμα οργανωμένα και με αξιώσεις στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και να αποφευχθούν όσα διαδραματίσθηκαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, όπου η κατάρτιση των ψηφοδελτίων εξελίχθηκε μέσα από ένα παρατεταμένο παζάρι με τις τοπικές οργανώσεις.

Πριν από όλα αυτά, ωστόσο, έχει ζητηθεί από τις τοπικές οργανώσεις να αποστείλουν στα κεντρικά, πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, επικαιροποιημένα στοιχεία για τα εγγεγραμμένα μέλη, προκειμένου να υπάρχει σαφής εικόνα για το πού ακριβώς βρίσκεται το κόμμα και να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός για το άνοιγμα των θυρών σε νέα μέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή