Το παρασκήνιο της αποχώρησης

Το παρασκήνιο της αποχώρησης

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συχνά διαφορετικοί κώδικες του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με ένα σημαντικό τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας και του στελεχιακού δυναμικού της Νέας Δημοκρατίας αποτυπώθηκαν εμφατικά τις τελευταίες ημέρες σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, με πλέον πρόσφατη τη στάση του κόμματος κατά τη συζήτηση της νέας διάταξης που έφερε η κυβέρνηση για τη δυνατότητα συμμετοχής βουλευτών και υπουργών σε εξωχώριες εταιρείες.

Αν και το τελευταίο περιστατικό δεν συνδέεται ευθέως, μοιάζει να εξηγεί την πάγια άποψη του κ. Μητσοτάκη περί συνεχούς μετεξέλιξης του κόμματος και, ταυτόχρονα, τις πρωτοβουλίες που ο ίδιος έλαβε ή προτίθεται να λάβει το αμέσως επόμενο διάστημα. Ετσι, έπειτα από παρεμβάσεις στη σύνθεση του «πρωινού καφέ» της Συγγρού, που περιορίστηκε σε μια κλειστή ομάδα στελεχών, ο πρόεδρος του κόμματος προχωράει με ταχείες διαδικασίες το σχέδιο επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ, ενώ στο μυαλό του περιλαμβάνεται και το ισχυρό ενδεχόμενο ενός εσωτερικού «ανασχηματισμού». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει εξαρχής πει ότι «άπαντες αξιολογούνται», ενώ πλέον έχει σαφή εικόνα για την απόδοση και τη συνέπεια στελεχών και βουλευτών που ανέλαβαν τομείς ευθύνης. Εκ των πραγμάτων, όμως, η υπόθεση που βάρυνε την εβδομάδα που πέρασε δεν ήταν άλλη από τη στάση του κόμματος έναντι των κυβερνητικών παλινωδιών για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες. Παρέλκει το εάν η Ν.Δ. παρασύρθηκε από το κύμα δημοσιότητας ή όχι. Αυτό που αποτέλεσε σημείο έντονων ζυμώσεων ήταν η απόφαση για τη στάση του κόμματος έναντι της «ρελάνς» του πρωθυπουργού και της κατάθεσης μιας τροπολογίας με εμφανή ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Η απόφαση ελήφθη το πρωί της Τετάρτης μέσω τηλεδιάσκεψης και υπό πίεση χρόνου, καθώς η συνεδρίαση της Ολομέλειας βρισκόταν σε εξέλιξη και η Ν.Δ. θα έπρεπε να στείλει στο βήμα τον εισηγητή της. Στη μία πλευρά της γραμμής ήταν η Συγγρού, όπου βρισκόταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. μαζί με τους συνεργάτες του, στην άλλη οι κοινοβουλευτικοί του κόμματος (εκείνη την ώρα οι κ. Τσιάρας, Δένδιας, Βορίδης, Τζαβάρας) που βρίσκονταν στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν όλες οι εκδοχές (άμεση αποχώρηση, παραμονή στη συζήτηση μέχρι τέλους και «παρών» ή όχι κατά την ψηφοφορία της τροπολογίας, αποχώρηση της Ν.Δ. σε δεύτερο χρόνο και αφού είχε δώσει τη «μάχη» της Βουλής). Παρά την αρχική γραμμή της Συγγρού, ο κύβος ερρίφθη ενώ έναντι της όποιας κριτικής επί της τακτικής, η Ν.Δ. υπογραμμίζει ότι επρόκειτο για μία καθαρά επικοινωνιακή κίνηση του πρωθυπουργού μέσω ενός εμφανώς αντισυνταγματικού και αντι-ενωσιακού νομικού πλαισίου, που είναι ζήτημα χρόνου να καταπέσει. Εις ό,τι αφορά, δε, την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για τα «γαλάζια» στελέχη που έχουν, άμεσα ή μέσω συγγενών τους, εμπλοκή με επιχειρήσεις στο εξωτερικό (σ.σ. πλέον απαγορεύονται όλες ακόμη και ένα απλό… κουρείο), η Συγγρού απαντά: «περιμένουμε την τεχνογνωσία από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα δούμε τι θα κάνουν τα δικά του στελέχη και θα ακολουθήσουμε».

ΟΝΝΕΔ και ανασχηματισμός

Πέραν της προβολής των προγραμματικών θέσεων της Ν.Δ. (πρόσφατα για τη συνταγματική αναθεώρηση, το προσφυγικό, την παιδεία), ο κ. Μητσοτάκης επενδύει σημαντικά και στην εξέλιξη της ανασυγκρότησης των κομματικών δομών. Με κύριο, αυτή τη στιγμή, ζήτημα την ΟΝΝΕΔ.

Η επανίδρυση της νεολαίας, μέσω ενός νέου ιδρυτικού συνεδρίου, είναι ζήτημα ολίγων εβδομάδων, με στόχο να εκλείψει η λογική των συγκροτημένων εσωτερικών ομάδων επιρροής. Για την επανεκκίνηση της νεολαίας θα οριστεί επιτροπή από τον κ. Μητσοτάκη, ενώ ήδη ασκούνται πιέσεις από διάφορες πλευρές για τη συμμετοχή σε αυτή συγκεκριμένων στελεχών. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει να υπερβεί τις διαμορφωμένες ισορροπίες και, όπως έχει αποφασιστεί, στο Συνέδριο επανίδρυσης θα μπορούν να μετέχουν ως σύνεδροι για την έγκριση του νέου καταστατικού και την εκλογή του νέου προεδρείου της ΟΝΝΕΔ όσοι νέοι 18-32 ετών επιθυμούν, αρκεί να προταθούν από 30 μέλη (παλαιά που θα ανανεώσουν ή νέα) της οργάνωσης. Η επανεκκίνηση της ΟΝΝΕΔ επείγει, καθώς παρά την κινητικότητα του κόμματος υπό τον Λ. Αυγενάκη (Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις, δημιουργία Διαδικτυακού Φόρουμ προς αξιοποίηση των 3.000 εθελοντών του ιδιωτικού τομέα που ενδιαφέρθηκαν) η ενεργοποίηση του βραχίονα της νεολαίας θα είναι κρίσιμη.

Ως προς τις σκέψεις του κ. Μητσοτάκη για αλλαγές, με τη μορφή ανασχηματισμού, σε θέσεις-κλειδιά της κοινοβουλευτικής ομάδας, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αρκούνταν να σχολιάσουν στην «Κ»: «πάντοτε ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί μια νέα εκκίνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή