Χρειάζεται νέο και πάγιο εκλογικό σύστημα;

Χρειάζεται νέο και πάγιο εκλογικό σύστημα;

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα το εκλογικό σύστημα έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί με εργαλειακό τρόπο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ώστε να αποκομίσουν κομματικά οφέλη από τις επόμενες εκλογές αναλόγως της θέσης και του ποσοστού που εκτιμάται ότι θα λάβουν. Ετσι, κυβερνήσεις που προέβλεπαν εκλογική νίκη υιοθετούσαν πλειοψηφικά συστήματα, ενώ κυβερνήσεις που διέβλεπαν εκλογική ήττα κατέφευγαν σε αναλογικές εκδοχές, ώστε να αποτραπεί η αυτοδύναμη κυβέρνηση των αντίπαλων πολιτικών σχηματισμών. Τον πολιτικό αυτόν ωφελιμισμό περιόρισε ουσιωδώς η συνταγματική αναθεώρηση του 2001, η οποία προέβλεψε ότι το εκλογικό σύστημα και οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται με νόμο που ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός εάν ψηφισθεί από 200 βουλευτές. Εντούτοις, δεδομένου ότι το σύνταγμα δεν δίνει ουσιαστικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη μηχανική του εκλογικού συστήματος, η Βουλή εξακολουθεί να διαθέτει ευρεία διακριτική ευχέρεια στον προσδιορισμό των επιμέρους χαρακτηριστικών του.

Η πρόταση της ομάδας εργασίας για ένα καινοτόμο σύνταγμα, που δημοσιεύει σήμερα η «Καθημερινή», προβλέπει νέο και κατά βάση πάγιο εκλογικό σύστημα. Πρόκειται για εκδοχή του ισχύοντος μεικτού γερμανικού συστήματος, ώστε οι μισοί τουλάχιστον βουλευτές να εκλέγονται σε σχετικώς ισομερείς μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες με πλειοψηφικό σύστημα ενός γύρου και οι υπόλοιποι βουλευτές να ψηφίζονται σε ξεχωριστή κάλπη και να εκλέγονται με αναλογική εκλογή σε μεγάλες περιφέρειες. Παράλληλα, προτείνεται η κατάργηση του σταυρού προτίμησης, ως ιστορικού κατάλοιπου του πελατειακού πολιτικού συστήματος, και η καθιέρωση αντιπροσώπων για τους απόδημους Ελληνες. Συνακόλουθα, καθίστανται πάγιοι και γνωστοί οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού και διασφαλίζεται μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ αντιπροσώπευσης και αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Με την ευκαιρία αυτή, η «Καθημερινή» θέτει σε επίπεδο πολιτικό, τεχνικό και νομικό το ερώτημα αν η χώρα χρειάζεται νέο και πάγιο εκλογικό σύστημα.

• Την επόμενη Κυριακή: Πρόεδρος της Δημοκρατίας: σιωπηρός ή λάλος;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή