Χείρα συνεργασίας έτεινε ο πρωθυπουργός προς τους εφοπλιστές

Χείρα συνεργασίας έτεινε ο πρωθυπουργός προς τους εφοπλιστές

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ζητάμε από τους Ελληνες εφοπλιστές να μας εμπιστευτούν και να μας βοηθήσουν να φτιάξουμε μια νέα σχέση με το κράτος, με όφελος για την κοινωνία και την οικονομία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της εναρκτήριας τελετής της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης Ποσειδώνια 2016. Εξήγησε πως η ελληνόκτητη ναυτιλία κατάφερε να ξεπεράσει τη δική της κρίση, ενώ το ελληνικό Δημόσιο όχι, και διά τούτο έχει να δώσει μαθήματα στη χώρα. Σημείωσε, επίσης, πως η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία αποτελεί διεθνές σημείο αναφοράς και ότι «δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η συνεισφορά της στην εθνική οικονομία, η οποία είναι το 7% του ΑΕΠ».

Μιλώντας στα αγγλικά ενώπιον διεθνούς ακροατηρίου 2.000 περίπου ατόμων, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, κάλεσε τον ελληνικό εφοπλισμό να συγκροτήσει από κοινού με την κυβέρνηση «έναν μόνιμο και παραγωγικό διάλογο για να ενισχύσουμε την απασχόληση και την οικονομία». Εξήρε την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας και τόνισε πως ενώ η ναυτιλία είναι ανταγωνιστική, η ελληνική οικονομία δεν είναι. «Είμαι πεπεισμένος πως πρέπει να γίνουμε ως χώρα πιο ανταγωνιστική και πιο εξωστρεφής, και η ναυτιλία αποτελεί θετικό παράδειγμα σε αυτήν την προσπάθεια». «Η ελληνική ναυτιλία με σχέδιο και όραμα πέτυχε να θωρακιστεί, να προσαρμοστεί έγκαιρα και να αφομοιώσει τις δίνες μιας πρωτόγνωρης κρίσης», προσέθεσε.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών αναγνώρισε το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, σε μια σαφή αναφορά για την κοινή στάση που έχει διαμορφωθεί απέναντι στις αξιώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ναυτιλίας στη χώρα.

Την τελετή των εγκαινίων χαιρέτησαν ο Λιμ Κιτάκ, γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), και ο Μάτετς Ζάκονσεκ, επικεφαλής του γραφείου του επιτρόπου Μεταφορών της Ε.Ε. Ο Λιμ Κιτάκ χαρακτήρισε την Ελλάδα παγκόσμια ναυτιλιακή υπερδύναμη. Ο εκπρόσωπος της επιτρόπου Μεταφορών της Ε.Ε. τόνισε, απευθυνόμενος στην ευρωπαϊκή ναυτιλιακή κοινότητα –μεγάλο μέρος της οποίας βρισκόταν στο ακροατήριο, ενώ το 50%, με βάση τη χωρητικότητα, είναι ούτως ή άλλως ελληνικό–, πως «δεν θέλουμε να σας αλλάξουμε», αλλά δεν παρέλειψε να απαριθμήσει τις προτεραιότητες της Επιτροπής. Oμως τόσο ο Θεόδωρος Βενιάμης όσο και ο Λιμ Κιτάκ προσδιόρισαν τον IMO ως το θεσμικό όργανο που είναι κατάλληλο για να διαμορφώνει πολιτική σε μια παγκοσμιοποιημένη βιομηχανία.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε, επίσης, στην ομιλία του πως «θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να αυξήσουμε την απασχόληση στη ναυτιλία και τα πλοία», και τόνισε πως η φετινή διευρυμένη συμμετοχή στα Ποσειδώνια δείχνει την πρωτοπορία των Ελλήνων εφοπλιστών.

Ο Θεόδωρος Βώκος, εκτελεστικός διευθυντής της διοργανώτριας «Εκθέσεις Ποσειδώνια A.E.», γνωστοποίησε ότι στην έκθεση συμμετέχουν περισσότεροι από 1.800 εκθέτες από 90 χώρες και αναμένονται περίπου 20.000 επισκέπτες, καθιστώντας αυτά τα Ποσειδώνια τα μεγαλύτερα στην ιστορία του κλάδου. Στο Metropolitan Expo τα Ποσειδώνια φιλοξενούν και 19 εθνικά περίπτερα, με μεγαλύτερα, κατά σειράν, αυτά της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέα, και περισσότερα από 200 ναυπηγεία, ενώ το πρόγραμμα συνεδρίων και σεμιναρίων που διεξάγεται στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων περιλαμβάνει περισσότερα από 40 συνέδρια, σεμινάρια και workshops.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή