Προσπάθεια αλλαγής ατζέντας

Προσπάθεια αλλαγής ατζέντας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια κίνηση αντιπερισπασμού από τη συζήτηση για τη δυσμενή οικονομική πραγματικότητα η κυβέρνηση μεταφέρει την προσοχή στο πεδίο της Συνταγματικής Αναθεώρησης και της αλλαγής του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερον, σε μια διαδικασία η οποία, ενδεχομένως, καταλήξει σε δημοψήφισμα. Πάντως, ειδικά με την προοπτική σύνδεσης της Αναθεώρησης με δημοψήφισμα φέρεται να διαφωνεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος. Η πιθανότητα δημοψηφίσματος αφέθηκε ανοιχτή από την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη, η οποία χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί, «ωστόσο δεν αποκλείεται».

Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτά όλα τα ζητήματα από το εύρος της αναλογικότητας του νέου εκλογικού νόμου έως και την πιθανότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες. Ωστόσο, ο διάλογος θα καταλήξει σε περίπου έναν χρόνο από τη στιγμή που θα κατατεθεί η κυβερνητική πρόταση γι’ αυτά τα θέματα, στις 24 Ιουλίου, προς διαβούλευση και με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Σημειώνεται ότι, δεδομένης της ενισχυμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που απαιτείται για την προώθηση τέτοιων μεταρρυθμίσεων, είναι απαραίτητη η σύμπνοια είτε ενός πολιτικού σχηματισμού με αρκετούς βουλευτές σε αριθμό (όπως η Ν.Δ.), είτε η συμφωνία αρκετών μικρότερων από την ήσσονα αντιπολίτευση.

Η κ. Γεροβασίλη κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο με τον κ. Π. Κουρουμπλή, μιλώντας και αυτή για «ένα εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής», το οποίο, προτού μορφοποιηθεί σε πρόταση, θα περάσει από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε, επίσης, ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση αν το bonus των 50 εδρών θα καταργηθεί ή απλά θα μειωθεί. Ως προς την αξιολόγηση, από την κυβέρνηση τονίζουν ότι από σήμερα θα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια της Ε.Ε. Για την παραχώρηση του χώρου που καταλάμβανε το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, η κ. Γεροβασίλη άφησε χθες να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις με την ανάδοχο εταιρεία για τους όρους παραχώρησης μπορεί να συνεχιστεί και μετά την υπογραφή του MoU μεταξύ των δύο πλευρών. Μάλιστα είπε ότι «χρονικός ορίζοντας για την υπογραφή της σύμβασης είναι η 16η Νοεμβρίου 2016». Στις τέσσερις, υπό διαπραγμάτευση, προϋποθέσεις η κ. Γεροβασίλη περιέλαβε: 1. Την αύξηση των επενδύσεων με δημόσιο όφελος από την πλευρά του αναδόχου. 2. Το εμπροσθοβαρές των επενδύσεων αυτών. 3. Την αύξηση της έκτασης πρασίνου με παράλληλη μείωση της δόμησης. 4. Τη σύνδεση του χώρου με τον οικιστικό ιστό.

Τα εργασιακά

Επίσης, η κυβέρνηση περιγράφει ως «ανύπαρκτο» το θέμα του 13ου και του 14ου μισθού, ωστόσο αναγνωρίζει ότι οι θεσμοί θέτουν ζήτημα αλλαγών στα εργασιακά. Η κ. Γεροβασίλη τόνισε, χθες, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ανατρέψει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου «για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, τη θεσμοθέτηση του λοκ άουτ και τις ομαδικές απολύσεις» και να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ηδη, όπως είπε, η κυβέρνηση εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση και βρίσκεται σε επαφές με τους δανειστές, κυρίως με το ΔΝΤ, το οποίο θέτει αυτά τα ζητήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή