ΥΠΕΞ για Αγία Σοφία: «Εναν αιώνα πίσω η Αγκυρα»

ΥΠΕΞ για Αγία Σοφία: «Εναν αιώνα πίσω η Αγκυρα»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως χώρα η οποία «δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα» χαρακτηρίζεται η Τουρκία από το υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τις πολύ σκληρές δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ για την Αγιά Σοφιά και τη σύνδεσή της με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Kύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν πριν λίγο ότι: «εάν η Τουρκία δεν έχει ακόμα κατανοήσει ή δεν καταβάλλει προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα».

Οι ίδιες πηγές απέρριπταν ως «αβάσιμους» τους τουρκικούς ισχυρισμούς «περί δήθεν ζητήματος θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα» καθώς, όπως ανέφεραν, «είναι γνωστό σε όλους ότι στη Θράκη της ισονομίας και του σεβασμού των πολιτών, όπου η δημοκρατία λειτουργεί υποδειγματικά, λειτουργούν απρόσκοπτα πάνω από 320 μουσουλμανικά τεμένη». 

Είχε προηγηθεί, το μεσημέρι της Τετάρτης, μία σκληρή δήλωση από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ως απάντηση στις ελληνικές διαμαρτυρίες για την παραχώρηση του ναού της Αγίας Σοφίας προκειμένου να προβάλλεται από το εσωτερικό της ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή όπου διαβάζεται και το κοράνι.

Η Άγκυρα όχι μόνον απέρριψε ως «απαράδεκτη» την ελληνική θέση αλλά προχώρησε σε αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για καταπίεση των θρησκευτικών ελευθεριών της «τουρκικής», όπως παγίως την αποκαλεί, μειονότητας της Θράκης.  

«Καλούμε σε σωφροσύνη, στο ύφος και τις δηλώσεις της, την Ελλάδα, η οποία εδώ και χρόνια δεν επιτρέπει την κατασκευή τεμένους στην πρωτεύουσά της, παρεμβαίνει συνεχώς στις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και μπερδεύει την εναντίωση προς το Ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό». Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται επίσης ότι «μεταξύ των αξιών των σύγχρονων, δημοκρατικών και κοσμικών κοινωνιών, υπάρχει και ο σεβασμός απέναντι σε άλλες θρησκείες και λατρείες».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει «ως οπισθοδρομική» την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη επ' ευκαιρία του Ραμαζανιού, κάνοντας λόγο για ακατανόητες εμμονές που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, σημείωνε πως τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, σχολίασε με ανακοίνωση τις δηλώσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Σε παράλληλο χρόνο, ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για το ζήτημα που έχει ανακύψει κατέθετε στη Βουλή η βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή