Οδικός χάρτης ανάπτυξης από Τσίπρα

Οδικός χάρτης ανάπτυξης από Τσίπρα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για τη «δίκαιη ανάπτυξη» αναμένεται να παρουσιάσει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης. Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι η ομιλία του κ. Τσίπρα θα κινείται σε τρεις άξονες: Πρώτον, στην παραγωγική ανασυγκρότηση, δεύτερον, στην επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και, τρίτον, στις διάφορες χρηματοδοτικές δυνατότητες, από το ΕΣΠΑ και το πακέτο Γιούνκερ μέχρι και την αναπτυξιακή τράπεζα. Οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τέθηκαν χθες επί τάπητος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Στη σύσκεψη τέθηκαν, επίσης, θεσμικά και κοινωνικά θέματα. Παράλληλα αποφασίστηκε ότι εντός της εβδομάδας θα είναι έτοιμη η ομάδα που θα διαμορφώσει και θα καταθέσει την κυβερνητική πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο αλλά και για τις υπόλοιπες θεσμικές αλλαγές που ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να προωθήσει. Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει την ταχύτατη διαμόρφωση της πρότασης για τον εκλογικό νόμο, ώστε αυτή να τεθεί προς τα υπόλοιπα κόμματα και να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση. Ως αυτήν τη στιγμή στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η πρόταση δεν θα απορριφθεί αμέσως από τα υπόλοιπα κόμματα (είναι γνωστές οι απόψεις μόνο του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ – η Χρυσή Αυγή είναι εξ ορισμού εκτός συζήτησης) και ευελπιστούν ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα εγκριθεί από ευρεία πλειοψηφία δύο τρίτων (δηλαδή 200 βουλευτές).

Σκοπός της κυβέρνησης είναι η ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο να γίνει πριν από την καθιερωμένη θερινή παύση των εργασιών της Βουλής. Τονίζεται ότι στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος υπάρχουν δύο κυρίαρχες απόψεις για τον εκλογικό νόμο. Η πρώτη αφορά μια λιγότερο «ριζοσπαστική» αλλαγή, όπου το bonus των 50 εδρών διανέμεται όχι μόνο στο πρώτο κόμμα, αλλά και στα υπόλοιπα. Σε αυτήν την περίπτωση προβλέπονται και ορισμένες ακόμα παραμετρικές αλλαγές. Η δεύτερη είναι πολύ πιο δραστική και προβλέπει απλή αναλογική, χωρίς μπόνους, αλλά διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή. Στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν και τα λεγόμενα «κοινωνικά θέματα», ωστόσο έγινε σαφές ότι οι αποφάσεις σε αυτόν τον τομέα μετατίθενται για το μέλλον.

Είναι απολύτως προφανές ότι για το Μέγαρο Μαξίμου η συζήτηση για τις θεσμικές αλλαγές και για την ανάπτυξη προωθείται σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού από τη μάλλον πιεστική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει η υλοποίηση των σκληρών φορολογικών μέτρων. Αλλά και από τη συζήτηση που διεξάγεται για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ενόψει της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ και πολύ περισσότερο της δεύτερης αξιολόγησης που αναμένεται να ξεκινήσει το ερχόμενο φθινόπωρο (ιδίως στα εργασιακά). Είναι γνωστό ότι υφίσταται πρόταση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που ζητεί από την Ελλάδα να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία στο ζήτημα των ευρωπαϊκών απολύσεων. Ωστόσο και χθες ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε (ΝΕΤ) ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι ομαδικές απολύσεις και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα αποτελέσουν εκ νέου αντικείμενο διαπραγμάτευσης των Αθηνών με τους δανειστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή