Ν.Δ.: Αποδεκτή μόνον η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών

Ν.Δ.: Αποδεκτή μόνον η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόπειρα της κυβέρνησης να εστιάσει σε θεσμικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να αλλάξει τη δύσκολη ατζέντα της καθημερινότητας, αποδομεί η Ν.Δ., με αιχμή τον εκλογικό νόμο και όχι μόνο. Στον τρίτο όροφο της Συγγρού επιμένουν ότι οι θεσμικές «ευαισθησίες» της κυβέρνησης δεν είναι ούτε αθώες, ούτε ακριβώς ευαισθησίες. Η Ν.Δ. θα εγείρει σήμερα και επισήμως ζήτημα λειτουργίας του Κοινοβουλίου με σχετική παρέμβαση και προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και ότι δεν προτίθεται να μπει σε καμία συζήτηση για τη μείωση του μπόνους στο πρώτο κόμμα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπενθυμίζει ότι ήταν ο ίδιος που έθεσε πρώτος δημοσίως, πριν από πέντε μήνες, την ανάγκη εκκίνησης των διαδικασιών για καταστατικές αλλαγές. Και ότι, πάντως, δεν το έκανε ευκαιριακά, όπως εκτιμούν στον τρίτο όροφο της Συγγρού, ότι ανοίγει τη σχετική συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και, κυρίως, για τον εκλογικό νόμο ο πρωθυπουργός. «Γιατί δεν άνοιξε τη σχετική συζήτηση ο κ. Τσίπρας τον Φεβρουάριο του 2015;», αναρωτιέται ενώπιον συνομιλητών του ο πρόεδρος της Ν.Δ., υπογραμμίζοντας ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο «δεν ανοίγει σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο» και ότι το μόνο ζήτημα που η Ν.Δ. αντιμετωπίζει θετικά είναι το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, όπως η Β΄ Αθήνας.

Το περίγραμμα των θέσεων της ηγεσίας της Ν.Δ. έθεσε και ο σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. Τάκης Θεοδωρικάκος (μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ). «Αν ήταν θέμα αρχής για τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορούσε να είχε αλλάξει τον εκλογικό νόμο από την πρώτη του θητεία, γιατί με αυτό το όριο αυτοδυναμίας και με αυτό τον εκλογικό νόμο ο κ. Τσίπρας έχει κερδίσει δύο εκλογές και έχει σχηματίσει κυβέρνηση δύο φορές», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, ενώ σημείωσε ότι «επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι θα είναι με μεγάλη απόσταση δεύτερος, ετοιμάζει τακτικισμούς γύρω από τον εκλογικό νόμο, οι οποίοι “δεν θα γίνουν αποδεκτοί”». Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις, ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη σημείωσε ότι «είναι η χειρότερη εικόνα κυβέρνησης εδώ και 20 χρόνια», ενώ εστίασε στο «ισχυρό και αυξανόμενο προβάδισμα» της Ν.Δ. και στη δημοφιλία και στην «καταλληλότητα» για την πρωθυπουργία του προέδρου της.

«Ενδείξεις αυταρχισμού»

Στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν σήμερα ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Κώστας Τσιάρας, η Ν.Δ. αναμένεται να θέσει σειρά θεμάτων που αποτελούν, σύμφωνα με τη Συγγρού, ενδείξεις κυβερνητικού αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς. Αιχμή της σημερινής παρέμβασης θα αποτελέσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήματα λειτουργίας του Κοινοβουλίου, με επίκεντρο το γεγονός ότι έχει εκπέσει η συζήτηση πολλών επίκαιρων ερωτήσεων και επερωτήσεων στη Βουλή.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση η Ν.Δ. δεν βιάζεται να ανοίξει όλα τα χαρτιά της, παρότι ο αρμόδιος συντονιστής Κώστας Τασούλας έχει ζητήσει από τα μέλη της Κ.Ο. του κόμματος την κατάθεση σχετικών προτάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή