Στο στόχαστρο η λειτουργία της Βουλής

Στο στόχαστρο η λειτουργία της Βουλής

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου συρρικνώνουν τη Δημοκρατία, έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας τον Δεκέμβριο του 2012. Λίγο αργότερα είχε συγκρίνει τις ΠΝΠ με βασιλικά διατάγματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ του «ηθικού πλεονεκτήματος», όμως, ως κυβέρνηση, κάνει κατάχρηση της πρακτικής της κυβερνητικής νομοθέτησης και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν πάντα οι συνταγματικές προϋποθέσεις. Είναι ανάμεσα στις διαπιστώσεις που, σύμφωνα με τη Συγγρού, δημιουργούν σοβαρό ζήτημα λειτουργίας του Κοινοβουλίου και τις οποίες υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων αιχμών –όπως αυτών για φιλοκυβερνητική διοίκηση του Κοινοβουλίου–, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιστολή που απηύθυνε προς τον Νίκο Βούτση. 

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν αναφέρεται μόνο στη συχνότητα νομοθέτησης με ΠΝΠ, χωρίς να συντρέχουν οι προβλεπόμενες συνταγματικές προϋποθέσεις. Υπογραμμίζει τη συνήθεια πολλών κυβερνητικών στελεχών να καταθέτουν μεγάλο αριθμό άσχετων τροπολογιών στα υπό συζήτηση νομοσχέδια, καθώς και την αντικατάσταση ολόκληρων άρθρων νομοσχεδίων λίγο πριν από την ψήφισή τους με πρόσχημα νομοτεχνικές βελτιώσεις. Θέτει ακόμα το ζήτημα που αφορά στον τρόπο νομοθέτησης και λειτουργίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου και στην υποβάθμισή του, καθώς οι υπουργοί αρνούνται να εμφανιστούν επικαλούμενοι «κώλυμα». Επισημαίνει δε την επιλεκτική προτεραιότητα στα αιτήματα κοινοβουλευτικών ομάδων για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος της Βουλής δεν κινεί τις σχετικές διαδικασίες, μεροληπτώντας υπέρ της κυβέρνησης. 

Η επιστολή του κ. Μητσοτάκη ήταν το πρώτο σκέλος της χθεσινής ολομέτωπης επίθεσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση. Αυτή αναμένεται, εξάλλου, να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί τα επόμενα 24ωρα και από το βήμα της Βουλής. Αιχμή ο αναπτυξιακός νόμος που συζητείται από χθες στην Ολομέλεια και τον οποίο η Ν.Δ. έχει προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής, αλλά και η ερώτηση για την κατάσταση στη Δικαιοσύνη που υπογράφει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., με πρώτο τον πρόεδρο του κόμματος, που αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή.

Στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση της επιστολής Μητσοτάκη, ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Κώστας Τσιάρας κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «καλπάζουσα αυταρχικότητα». Στο στόχαστρο βρέθηκαν οι κυβερνητικοί χειρισμοί στη Δικαιοσύνη, αλλά και οι εμπρηστικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που, σύμφωνα με τη Ν.Δ., εμπνέουν αντιδημοκρατική νοοτροπία. Ο κ. Κουμουτσάκος μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής, σημειώνοντας ότι η Ν.Δ. δεν εκχωρεί κανένα θεσμικό της δικαίωμα.

Η «γαλάζια» παρέμβαση προκάλεσε την αντίδραση της Κουμουνδούρου, που κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι επενδύει στην καταστροφή και «κατασκευάζει σκηνικό πόλωσης». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησε, πάντως, σε όσα επισημαίνει στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης, γεγονός που προκάλεσε νέα αντίδραση της Ν.Δ. «Με τη σιωπή τους ομολογούν την καλπάζουσα αυταρχικότητα της κυβέρνησης. Ομολογούν ότι είναι η χειρότερη και αυταρχικότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης», σχολιάζει η Συγγρού σε ανακοίνωσή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή