Κυβερνητικές παλινωδίες με τροπολογία για το άσυλο

Κυβερνητικές παλινωδίες με τροπολογία για το άσυλο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες σοβαρές θεσμικές αρρυθμίες κατέγραψε εντός Βουλής η δικομματική κυβέρνηση: έξι υπουργοί και δύο αναπληρωτές υπουργοί κατέθεσαν στις 10 το βράδυ της Τρίτης εκπρόθεσμη τροπολογία, διαστάσεων νομοσχεδίου (85 σελίδες), μέσω της οποίας επιχειρείται τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για την Υπηρεσία Ασύλου. Η εκπρόθεσμη τροπολογία κατατέθηκε προκειμένου να ψηφιστεί το μεσημέρι της Τετάρτης, μαζί με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Η ΝΔ αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης μόλις είδαν τόσο τον όγκο όσο και το σοβαρό του περιεχομένου της τροπολογίας αντέδρασαν εντονότατα. Μπροστά στις διαμαρτυρίες, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης -που ως αρμόδιος για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι παρών στην κοινοβουλευτική διαδικασία- ανέφερε πως τελικώς η τροπολογία δεν θα συζητηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν ανακοινώσει την απόφαση αυτή, βγήκε για λίγα λεπτά από την αίθουσα της Ολομέλειας με σκοπό, προφανώς, να έχει τις απαραίτητες ενδοκυβερνητικές επαφές.

Σημειώνεται πως από την έναρξη της συζήτησης, νωρίς το απόγευμα, η εθνική αντιπροσωπεία ενημερωνόταν για την προοπτική κατάθεσης υπουργικής τροπολογίας, χωρίς τότε να υπάρξουν αντιδράσεις: ουδείς ακόμα γνώριζε τί ακριβώς επρόκειτο να τεθεί προς έγκριση. 

Αν και παραμένει άγνωστο αν θα υπάρξουν άλλες υπουργικές τροπολογίες που θα κατατεθούν ως την ώρα της ψήφισης του προαναφερθέντος σχεδίου νόμου, το γεγονός της επιλογής της κυβέρνησης να εντάξει με τη συγκεκριμένη διαδικασία στο εν λόγω νομοθέτημα και σε τόσο ασφυκτικά χρονικά περιθώρια μια τόσο μεγάλη και σημαντικού περιεχομένου τροπολογία, προκαλεί αίσθηση: εκτός όλων των άλλων διότι την ίδια ημέρα και λίγες ώρες νωρίτερα, ως γνωστόν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής τόνιζε το απαράδεκτο για την κοινοβουλευτική λειτουργία του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση νομοθετεί (άσχετες και εκπρόθεσμες τροπολογίες κ.ά.)

Επί της ουσίας, με την νέα αυτή νομοθετική παρέμβαση προβλέπονται, μεταξύ άλλων, προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στην Υπηρεσία Ασύλου, δημιουργία "κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας" κυλικείων σε χώρους/υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας – που, μάλιστα, δίδονται στους κατά τόπους ΟΤΑ, ενώ επίσης κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας επιτρέπεται ο προγραμματισμός, σύναψης συμβάσεων και εκτέλεση αυτών για έργα που έχουν σχέση με την Υπηρεσία Ασύλου και την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Αξιοσημείωτο είναι ότι η νομιμοποίηση αυτών των συμβάσεων προβλέπεται πως γίνεται αναδρομικά, από 1/1/2015 και θα ισχύει έως 31/12 τρέχοντος έτους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή